RSS

Акбар

Кратки данни: Адмирал Акбар е монкаламарианец. Той е роден на планетата Мон Каламари. Акбар е главна политическа фигура в монкаламарианското общество. Император Палпатин решил да завладее Мон Каламари и имперските сили окупирали планетата. Голяма част от монкаламарианците са поробени. Акбар също бил роб и станал прислужник на Великия моф Таркин. Бунтовническите сили освободили монкаламарианеца. След това Акбар се присъединил към бунта. Монкаламарианецът убедил жителите на Мон Каламари да се включат в Бунтовническия съюз. След като се присъединили към бунта монкаламарианците участват на първата линия при всички сблъсъци между Империята и Съюза на бунтовниците, включително битката на Ендор. Акбар е блестящ военен стратег. От своя флагман „Фрегатна щабквартира” той ръководи бунтовническата флота в битката на Ендор. Тогава флотилията на бунтовниците атакувала втората Звезда на смъртта (бронирана бойна станция). Комбинацията между блестящата военна тактика на адмирал Акбар и нетрадиционните тактики на генерал Ландо Калризиян донесла победата на бунтовническата флота в битката на Ендор. Акбар е пример за подражание на всеки бунтовник в Галактиката.

Основни сведения: Акбар управлява град Коралови дълбочини. Освен това монкаламарианецът участва в монкаламарианския съвет (органа, който управлява Мон Каламари). Когато имперските сили окупирали планетата Акбар е заловен. Имперските войски разрушили три от градовете на Мон Каламари. Много монкаламарианци са поробени.

Имперския офицер (командващ окупационния гарнизон на планетата) подарил Акбар на Великия моф Таркин. Монкаламарианецът станал личен прислужник на Таркин. Акбар е изпълнителен и покорен. Благодарение на това той разбрал за много от тайните планове и военни операции на Империята. Акбар узнал, че бунтът се разпростира из Галактиката.

Монкаламарианецът се добрал и до данни за секретни имперски проекти, включително и за Звездата на смъртта (бронирана бойна станция, която може с един изстрел да унищожи планета). По време на една визита в инсталацията Моу совалката на Таркин била нападната от бунтовници. Те искат да убият Великия моф. Таркин успял да избяга. Бунтовническите сили освободили Акбар. Монкаламарианецът се присъединил към бунта. Знанията, които Акбар има се оказали много ценни за Бунтовническия съюз.

След това монкаламарианецът се върнал на родната си планета. Той убедил населението да се присъедини към бунта. Монкаламарианците са добри пилоти и техници. Те дошли в Бунтовническия съюз с много монкаламариански крайцери. Малко преди битката на Хот имперските сили унищожили кораба, на който Акбар пътува. Монкаламарианецът се измъкнал със спасителна капсула. Капсулата кацнала на планетата Далудж. Акбар е спасен от Люк Скайуокър, Лея Органа и Хан Соло. Те качили монкаламарианеца на „Хилядолетния сокол” и напуснали планетата.

После Акбар станал командир в Бунтовническия съюз. Докато е командир монкаламарианецът наблюдава производството на изтребителя Б-уинг. След това Акбар убедил верпинците да се присъединят към Съюза на бунтовниците. Заради това, че е измислил изтребителя Б-уинг и присъединяването на верпинците Мон Мотма (лидер на Бунтовническия съюз) направила Акбар адмирал.

След битката на Ендор, Акбар заема важна позиция в управлението на Новата република (наследник на Бунтовническия съюз). Адмиралът е член на съвета (правителството на Новата република). Акбар оглавил много мисии в имперското космическо пространство. Войските водени от адмирала превзели планетата Корускант (столица на Империята).

Ясмин Акбар (племенница на адмирала и пилотка на изтребител) загинала по време на битка. Нейната смърт била тежко изпитание за Акбар. Когато начело на Империята застанал върховният адмирал Траун той решил да дискридитира монкаламарианеца. Имперското разузнаване дало фалшиви данни на ръководителите на Новата република. Според тези сведения Акбар е откраднал много пари. В Новата република е съставена комисия, която да разгледа случая. Адмиралът е отстранен от всички заемани длъжности. След като фалшификацията се разкрила Акбар е възстановен на предишните си постове.

После силите ръководени от адмирала се бият срещу войските на клонинга на Палпатин. Акбар защитил Корускант (столица на Новата република) и Мон Каламари. След смъртта на клонинга на императора личният изтребител на адмирала е саботиран. Изтребителят катастрофирал на планетата Вортекс. При катастрофата загинали много невинни жители. Потресен от случая Акбар се оттеглил на Мон Каламари.

Адмиралът се отказал от командването на флотата. Той започнал да съветва по-младите офицери и адмирали в Новата република. В 33г. Акбар официално се оттеглил от всички заемани постове. Той отишъл в Плаващия град (един от градовете на Мон Каламари). По-късно здравето на адмирала се влошило. За да подобри здравословното си състояние Акбар напуснал Плаващия град.

Когато Юзан Вон нахлули в Галактиката, адмиралът поел командването на силите на Галактическия съюз (наследник на Новата република). Под командването на Акбар войските на Галактическия съюз разгромили силите на Юзан Вон. Благодарение на адмирала Юзан Вон са изтласкани от Галактиката.

Малко преди края на войната срещу Юзан Вон, Акбар починал от естествена смърт.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.