RSS

Падме Амидала

Амидала е родена в 27г. пр.Имп. нейното рождено име е Падме Набери. Нейните родители са Руве и Джобал Набери. Падме се родила в малко планинско селце. Тя е много добре образована и възпитана. Падме има много таланти. Амидала има интерес към социалните дейности и проявява благотворителност. Тя била доброволка в движението за подпомагане на бежанци. Амидала помогнала за осъществяването на масовото изселване от Шада-Би-Боран. Когато е на осем години Падме постъпила в школата по право. На единадесет години Амидала станала помощник в законодателната власт. В продължение на две години Падме е надзирател в град Тийд. На четиринадесет годишна възраст тя е избрана за кралица на Набу. След този избор Падме приела името Амидала. Благодарение на своите възможности и обучение тя достигнала до този пост. Амидала заменила крал Веруна. Той управлявал близо тринадесет години, но абдикирал заради скандал. Падме е избрана за кралица чрез електронно гласуване, което траело по-малко от четири минути.

Като владетелка на Набу тя има много съветници и помощници, които се грижат за всекидневните нужди на кралицата. Сио Байбъл е губернатор на Набу. Капитан Панака е верен бодигард и шеф на охраната, Рик Оли е пилот на кралския кораб.

Може би най-важната част от антуража на кралицата са нейните помощнички Сали, Яни, Сабе и Ертай. Те не само помагат на Падме с прическата и грима, но са обучени и на бойни хватки. Когато е в опасност кралицата се маскира като една от помощничките си и приемала обикновеното си име Падме. Когато Амидала е маскирана като Падме ролята на кралица поема Сабе.

Джобал Набери (майка на Падме)

Тоалетите и грима на кралицата са изпъстрени с много исторически символи важни за Набу. Бялото лице на Амидала има красиви петна от двете страни, които показвали хармония. Червилото, което разделя долната устна на Падме отбелязва времето на страдания на Набу преди времето на Големия мир.

Сола Набери (сестра на Падме)

В 13г. пр.Имп. армия от дроиди на Търговската Федерация окупирала Набу. Неймодианците (водачите на Търговската Федерация) предложили на Амидала да подпише договор, който да узакони окупацията. Кралицата отказала и дроидите я повели към затворнически лагер. Падме е освободена от джедаите Куай-Гон Джин и Оби-Уан Кеноби. Освен кралицата двамата джедаи освободили и част от нейната свита. След това групата отлетяла към Корускант, за да представи случая на сената. Амидала разчита, че представителя на Набу (сенатор Палпатин) ще може да помогне.

По пътя към Корускант (столица на Старата република) кораба на кралицата спрял за ремонт на Татуин. На тази пустинна планета Падме се запознала с Анакин Скайуокър. Двамата се харесали и станали приятели. След ремонта на кораба кралицата и придружаващите я лица кацнали на Корускант.

На Корускант, Амидала разбрала за неефективността на политиците. Кралицата видяла бюрократичните процедури, с които представителите на Търговската Федерация пречат на сената. Падме послушала съвета на сенатор Палпатин и поискала вот на недоверие на канцлера Валорум.

Като разбрала, че сената не може да помогне Амидала решила да се върне на Набу. Кралицата кацнала на планетата и помолила гунганите за помощ. С помощта на новосформираната войска Амидала проникнала в кралския дворец и намерила неймодианския вицекрал Нют Гънрей. Тя накарала вицекраля да подпише договор за капитулация. Междувременно пилотите на Набу атакуват командния кораб на Търговската Федерация. След взривяването на кораба армията от дроиди спряла да функционира.

Когато приключила кризата на Набу на Амидала свършил мандата като кралица. Според конституцията Падме трябва да се оттегли от поста кралица. Въпреки че народа щял без проблем да подкрепи промяна, която би позволила на Амидала да остане на власт. Амбициозната Падме обаче продължила да се занимава с обществена дейност. По молба на новата владетелка на Набу (кралица Джамила), Амидала станала сенатор на Набу. Галактиката се променяла, а Падме станала стълб на рационализма и справедливостта. Искреността на Амидала се откроява сред разделения на фракции сенат.

В 5г. пр.Имп. се появило движението на сепаратистите, което заплашило стабилността на Старата република. Амидала е един от малкото сенатори, които искат мирно разрешение на кризата. Посланията на Падме за мирно разрешаване на кризата със сепаратистите не са добре приети. Някои сенатори искат да се създаде армия на Старата република. Амидала вярва, че подобни действия ще доведат до насилие срещу сепаратистите. Падме се придържа към пацифистките си идеали. Тя пътувала навсякъде из Галактиката, за да решава по мирен начин конфликтите. В крайна сметка предложението за създаване на армия е внесено, за да бъде гласувано в сената. Амидала отишла на Корускант, за да гласува против предложението.

Когато кацнала на Корускант корабът, с който пътувала Падме е взривен. Седем души включително и Корде (тя играела ролята на Амидала) загинали в експлозията. Предполага се, че зад атентата стоят недоволни миньори от луните на Набу. Падме вярва, че лидера на сепаратистите (граф Дуку) стои зад атаката. Истината е, че зад опита за убийство стои Нют Гънрей, който наел ловци на глави, за да убият Падме.

По настояване на канцлер Палпатин, Амидала получила охрана от джедаи. По този начин Падме отново се събрала с Оби-Уан Кеноби и Анакин Скайуокър. Когато ловеца на глави Зам Уезъл осъществил втори опит за убийство на Амидала се разбрало в каква огромна опасност е сенаторката. Анакин получил задача да ескортира Падме до Набу. Джедаите се заели да разследват кой се опитва да убие Амидала. Докато Скайуокър и Падме се укриват в живописния Езерен край между тях пламнала любов. Любовта им обаче е забранена от закона. По джедайските закони Анакин не може да изпитва такава любов към никого. Падме трябва да се съсредоточи върху кариерата си. Въпреки нейните силни чувства Амидала е реалист. Тя вижда, че любовта им ще доведе до погазването на законите и затова отблъснала Скайуокър.

Анакин е разтревожен от страшните кошмари за бъдещето на майка си (Шми Скайуокър). Според сънищата майка му е в беда. Скайуокър не издържал и се върнал на Татуин, за да намери Шми.

Анакин намерил умиращата си майка и се втурнал да отмъщава на нейните похитители (пясъчните хора). Когато се върнал при Падме той обвинил за бедите си Оби-Уан Кеноби. След това обаче съжалил за изречените думи. Амидала видяла наранения Скайуокър и го приласкала.

Малко след това Падме и Анакин отпътували за Джионозис, за да освободят Оби-Уан. Кеноби е хванат от войските на сепаратистите. Падме се надява, че с помощта на дипломацията ще може да освободи джедая. Амидала и Скайуокър, обаче също са заловени от сепаратистите. Те са обвинени в шпионаж и били осъдени на екзекуция.

Изправена пред смъртта Падме казала на Анакин, че го обича. След това двамата са поставени на арената за екзекуции. Там е и Оби-Уан. Три смъртоносни звяра са пуснати срещу тях. Въпреки че звяра нексу ранил Амидала тя се спасила и разочаровала екзекуторите си. Спектакълът свършил защото дошли джедаите и започнала първата битка от Войните на клонингите. Макар да е против войната Амидала се бие заедно с новосъздадената армия от клонинги срещу войските на сепаратистите.

След битката на Джионозис, Анакин придружил Падме до Набу. Там, на мястото където се родила забранената им любов, Скайуокър и Амидала тайно се оженили. Свидетели на сватбата им са Арту Диту и Трипио.

По време на Войните на клонингите, Падме продължава да бъде защитник на дипломацията. Нейният глас обаче ставал все по-слаб, защото Войните на клонингите се разпростират из Галактиката. Въпреки че Анакин и дори канцлер Палпатин я предупреждавали да се пази от опасности Амидала не им обръщала внимание. Падме продължава да пътува до местата където има конфликт, за да търси мирно решение на проблемите. Благодарение на дипломатическите си умения Амидала сключила договор с Хътяните. Договорът осигурил лоялността на външните системи към Старата република.

Веднъж по време на Войните на клонингите, майстор джедай Йода пътувал на борда на кораб където била и Падме. Йода усетил смущение в Силата. Свещеният джедайски храм на планетата Илум бил атакуван от сепаратистки войски. Амидала желае да помогне и се съгласила да отведе Йода на снежния свят. Капитан Тайфо (шеф на охраната на Падме) бил против. С помощта на Силата, Йода успял да убеди капитана. В крайна сметка Амидала и Йода отишли на Илум.

Когато Анакин станал рицар джедай той дал подарък на Падме. Подаръкът бил падуанската опашка на Скайуокър. В замяна Амидала дала на Анакин дроида Арту Диту. По това време Падме използва Трипио като част от свитата си. За да се впише по-добре в изисканото общество на Корускант, Трипио бил покрит с позлатена броня.

Войните на клонингите превърнали Галактиката в опасно място. Амидала се придвижвала с въоръжен кораб нещо, което било немислимо в мирно време. Въпреки че през по-голямата част от времето Падме се намира на Корускант, нейните мисии често я отвеждат далеч от столицата на Старата република. По време на една мисия на планетата Норвал II, мандалорианци (наети от ситския лорд Дарт Сидиъс) трябвало да отвлекат Амидала. За щастие войска на Старата република направила засада на мандалорианците и предотвратила отвличането.

Амидала продължава вярно да служи на сената, но често среща трудности заради тайния си съпруг. Анакин станал герой познат в цялата Стара република и докато Войните на клонингите бушуват, Падме все повече се тревожи за сигурността на Скайуокър. Главните бойни действия се водят далеч от Корускант (във външните светове) и Амидала рядко вижда съпруга си. Когато войските на генерал Гривиъс нападнали Корускант, Скайуокър се върнал от външните светове. Анакин се срещнал с Падме. Тя му съобщила, че ще става баща.

По време на Войните на клонингите в Старата република настъпили промени. За да стане по-ефективна борбата със сепаратистите Палпатин концентрирал все повече власт в ръцете си, което стопило надеждите на сената за мир. Много сенатори (особено корумпираните политици) подкрепили концентрацията на власт в ръцете на канцлера.

Малка група сенатори са силно разтревожени от действията на Палпатин. Падме е една от тях. В нейна подкрепа се обявили сенатори като Мон Мотма, Бейл Органа, Фанг Зар, Гидиън Дану, Чи Икуей, Тер Танил и Бана Брему. Те се заклели да запазят в тайна дискусиите си. Даже най-близките им хора не трябвало да знаят за какво говорят. Амидала се съгласила макар да осъзнавала, че Анакин може да изтълкува погрешно нейните тайни.

Действията срещу Палпатин са внимателно обмислени, за да не се предизвикват конфликти. Падме предпочита дипломатическите решения и дори помолила Скайуокър да използва приятелството си с канцлера, за да подтикне Палпатин към мир. Анакин обаче отказал. Той иска тези спорове да останат в политическите кръгове. Амидала се разтревожила за Анакин. Падме подготвила делегация която да изрази недоволството си от управлението на Палпатин. Делегацията представила желанията си на канцлера, но той ги отхвърлил. Палпатин се възползвал от случая, за да засили съмненията в Скайуокър.

Анакин страда от ужасни кошмари, в които Амидала умира по време на раждане. Сънищата му, които предрекли смъртта на неговата майка още повече засилили съмненията на Анакин. Той не може да се примири с това да загуби Падме и щял да направи всичко, за да остане с нея. Има само един начин да я спаси от смъртта. Това е със силата, която ситския лорд Дарт Сидиъс може да му осигури.

Падме не знае, че Палпатин е Дарт Сидиъс. Сидиъс повел Анакин към тъмната страна на Силата. Скайуокър коленичил пред него и се превърнал в негов ученик. Канцлера дал на ученика си името Дарт Вейдър. По заповед на Палпатин, Вейдър опустошил джедайския храм. След това Анакин се срещнал с Амидала. Той я информирал, че отива на планетата Мустафар.

Оби-Уан казал на Падме, че Скайуокър е преминал на тъмната страна на Силата. Кеноби видял записите от охранителните камери в джедайския храм. Там се виждало как Анакин убива деца. Амидала не повярвала. Неспособна да приеме истината Падме отпътувала за Мустафар, за да се срещне със съпруга си. Кеноби се скрил на нейния кораб и по този начин пристигнал на планетата.

Било точно така както го описал Оби-Уан. Амидала не могла да познае Анакин. Скайуокър искал да създаде една по-добра Галактика където корумпираната Стара република да се превърне в Империя. Опиянен от мощта си Анакин обещал да премахне Палпатин и да направи Галактиката такава каквато Падме иска.

Когато Кеноби излязъл от кораба Анакин обвинил Амидала в предателство. Скайуокър вдигнал ръката си и започнал да задушава Падме. Тя се борела за въздух докато живота я напускал.

Анакин отпуснал хватката си и се изправил срещу Оби-Уан. Амидала паднала, а Трипио и Арту Диту я отнесли на кораба. През това време Скайуокър и Кеноби се впуснали в жесток дуел.

В медицинския център за Амидала се погрижили медицински дроиди. Въпреки грижите жизнените показатели на Падме продължили да се влошават.

Амидала чувства, че в Анакин има още добро. Тя се опитва да убеди Оби-Уан в това. Преди да умре Падме родила. Тя дала живот на Люк и Лея Скайуокър, а Кеноби, Йода и Бейл Органа се заели да опазят децата.

Тялото на Амидала е върнато на Набу и хиляди дошли, за да покажат почитта си към обичаната кралица и сенаторка.

Tags: , , , , ,

петък, май 21st, 2010 at 22:05 • ГероиRSS 2.0 feed You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.