RSS

Лобот

Кратки данни: Лобот е административен помощник на Ландо Калризиян в Облачния град. Лобот е офицер отговарящ за сигурността. Той има кибернетичен имплант. Имплантът е разположен около черепа на Лобот. Това позволява на Лобот да комуникира с повечето компютри в Облачния град. Лобот участва в освобождаването на принцеса Лея, Чубака и Трипио от имперските сили.

Основни сведения: Лобот е син на робовладелец. Още от ранна възраст той участва в бизнеса на баща си. Когато Лобот е на петнадесет години баща му е убит от пирати. Пиратите пленили Лобот и го направили роб.

Две години той е роб на пиратите. След това Лобот избягал в Облачния град. Лобот обаче е разорен и е заплашен да умре от глад. За да се прехранва той станал крадец. След време Лобот е заловен и е осъден за кражба. Въпреки това той привлякъл вниманието на Елиза Шаленк (барон-администратор на Облачния град). Елиза има проблеми с главния компютър на града. Главният компютър се грижи за Облачния град. Главният компютър се занимава с поддръжката, ремонтите, подобренията и навигацията на Облачния град. Елиза предложила на Лобот вместо да лежи в затвора (за да прекара годините, на който е осъден) да отговаря за поддръжката на главния компютър в Облачния град. Лобот се съгласил.

Той започнал да поддържа главния компютър на Облачния град. За да разбира по-добре главния компютър на Лобот е сложен кибернетичен имплант. Това превърнало Лобот в киборг. Имплантът е във формата на скоба. Скобата се намира в задната част на главата на Лобот. Тази модификация повишила интелигентността на Лобот. Той може да контролира всичко в Облачния град. Киборгът контролира системите за сигурност, системите за комуникация, лифтовете, системата за добиване на тибански газ и животоподдържащите системи. Кибернетичният имплант обаче повредил говора на Лобот. Той рядко говори, а когато го прави произнася кратки изречения.

В продължение на петнадесет години киборгът вярно служи на Облачния град. Към 18г. властите решили, че Лобот е изтърпял наказанието си и е свободен да напусне Облачния град. Киборгът обаче е доволен от работата си. Той решил да остане в Облачния град. Заради своята лоялност Лобот станал пръв помощник на барон-администратора.

Киборгът служи на много барон-администратори, които управлявали Облачния град. Когато Облачния град е управляван от барон-администратор Рейнър, Лобот започнал да крои заговор срещу него. Киборгът видял възможност да се отърве от Рейнър с помощта на комарджията Ландо Калризиян. Калризиян предизвикал Рейнър да играят сабак. Рейнър заложил Облачния град. По време на играта Лобот тайно помогнал на Ландо. Калризиян спечелил играта и станал собственик на Облачния град.

Под управлението на Ландо, Облачният град драстично увеличил производството на тибански газ. Вследствие на това нараснали печалбите и се подобрил стандарта на живот на жителите на града. По заповед на Калризиян се построили казина и ресторанти. Те привлекли богати туристи от цялата Галактика. Въпреки че в Облачния град се извършват много незаконни операции, полицията в града пази реда и жителите живеят спокойно. Ландо и Лобот тайно дават ресурси на Бунтовническия съюз.

Естествено в управлението на Облачния град има и проблеми. Първият голям проблем дошъл когато дроидката Ева Найндинайн (EV-9D9) заложила бомби в Облачния град. Когато избухнали първите бомби Калризиян бил изхвърлен в горните слоеве на атмосферата. Ландо щял да умре, но Лобот го спасил. Бомбите повредили навигационната система на Облачния град. За щастие Лобот успял да поправи системата.

В 21г. имперските сили дошли в Облачния град. Имперските войски са водени от Дарт Вейдър (най-предания служител на император Палпатин). Дарт казал на Калризиян, че ще завладее Облачния град ако барон-администратора не му предаде Хан Соло. Ландо нямал избор и сключил сделка с Вейдър. Според нея Калризиян предал Соло на Дарт. Ландо наблюдава как Хан е замразен в карбонит. Вейдър обаче нарушил сделката. Имперските сили нахлули в Облачния град. Тогава Калризиян се обърнал към Лобот за помощ. По заповед на барон-администратора киборгът събрал най-верните хора на Ландо. Под водачеството на Лобот хората на Калризиян направили засада на имперски щурмоваци. Щурмоваците водят бунтовниците принцеса Лея, уукито Чубака и дроида Трипио към личната совалка на Вейдър. Хората на Ландо освободили Лея, Чубака и Трипио. След това Калризиян, уукито, дроида и принцесата избягали от Облачния град. Лобот решил да остане в града.

Империята поела управлението над Облачния град. Лобот продължил да отговаря за поддръжката на главния компютър. След смъртта на императора угнотите (местното население на града) въстанали срещу имперския гарнизон. Имперските сили са прогонени от Облачния град. По време на хаоса около въстанието кибернетичният имплант на киборга е повреден. Лобот се побъркал и станал неуправляем. Няколко месеца след битката на Ендор, Ландо отишъл в Облачния град. Киборгът чакал Калризиян. Ландо едва успял да успокои побъркания Лобот. Калризиян поправил импланта и възстановил разсъдъка на киборга. След това Лобот открил и обезвредил единадесет бомби поставени от угнотите около Облачния град. Целта на бомбите е да унищожат Облачния град.

Малко след това Облачния град е превзет от имперски войски командвани от капитан Трийк. Имперският офицер се сблъскал с Ландо. Калризиян бил ранен и щял да умре, но Лобот го спасил. След като се възстановил Ландо се върнал в Облачния град. Заедно с него дошли Лобот, Люк Скайуокър и Шира Брей. Четиримата сключили съюз с угнотите. Последвало ново въстание на угнотите. То прогонило имперските сили. Капитан Трийк обаче прострелял кибернетичния имплант на Лобот. Ландо поправил импланта на киборга. След това Лобот отново започнал да изпълнява задълженията си в Облачния град.

В 23г. Калризиян загубил Облачния град на сабак. Собственик на града станал Зорба Хътянина. Лобот не пожелал да остане и да работи за Зорба. Киборгът отишъл да пътешества сред звездите. В 34г. Калризиян, Лобот, Арту и Трипио отишли да изследват странния телжкомски скитник. Телжкомския скитник е кораб, който прави скокове в хиперпространството малко след като е забелязан. Ландо, киборгът и дроидите успели да се качат на кораба. След това обаче телжкомския скитник скочил в хиперпространството. Четиримата се оказали пленени на кораба.

Докато се опитват да избягат Лобот научил езика на дроидите. След това киборгът започнал да комуникира с телжкомския скитник. Той разбрал, че кораба е на келийците. Планетата Кела е родния свят на келийците (древна раса, която се смята, че е унищожена). Въпреки че разговаря с кораба Лобот не може да го управлява. Все пак с помощта на Силата, Люк успял да освободи от плен Ландо, киборга, Арту и Трипио. Скайуокър ги освободил когато кораба се намира край планетата Малта Обекс.

След това Лобот продължил да служи на Калризиян. В 41г. Ландо построил станцията „Джемдайвър”. Киборгът отново е пръв помощник на Калризиян. Един ден „Джемдайвър” е посетена от Джейна и Джейсън Соло (деца на Лея и Хан). Заедно с тях дошъл и Лубака (племенника на Чубака). Тримата са ученици в джедайската академия на Люк. Тогава станцията е нападната от силите на нощната сестра Тамит Кай. Ландо и Лобот се бият храбро, но децата са пленени.

Калризиян и киборгът решили да последват похитителите. Двамата обаче са спрени от Скайуокър и Тенел Ка. Люк и Тенел започнали да гонят Тамит Кай. След нападението Лобот направил нова система за сигурност. Когато Юзан Вон нахлули в Галактиката, киборгът се върнал в Облачния град.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.