RSS

Ландо Калризиян

Кратки данни: Ландо Калризиян е комарджия, който станал барон-администратор на Облачния град. Калризиян спечелил града след игра на сабак. За нещастие Ландо бил принуден да предаде Хан Соло, за да спаси града. След това обаче Калризиян помогнал на Хан да се измъкне от двореца на Джаба Хътянина. Ландо е верен приятел на Соло. Калризиян е един от най-големите герои на бунтовниците.

Основни сведения: Ландо е мошеник, картоиграч, контрабандист и търговец. Калризиян се чувства в свои води когато е в подземния свят. Той има връзки с много ловци на глави, гангстери и хора извън закона. Голямата разлика между Ландо и останалите престъпници е, че той винаги носи скъпи и модерни дрехи. Калризиян притежава стил и класа. Някои биха казали, че Ландо е прахосник. Калризиян е човек с изтънчен вкус и изисква само най-доброто. Това включва всичко от женската компания до външния вид, а също така стоките и услугите.

Много малко се знае за ранните години от живота на Ландо. Неговото минало е дълбоко пазена тайна. Калризиян е известен като наемник, търсач на съкровища и комарджия. Когато за пръв път играл сабак Ландо претърпял голяма загуба. Все пак Калризиян продължава да играе сабак. На сабак Ландо спечелил кораба „Хилядолетния сокол”. Знае се, че в 8г. Ландо е собственик на кораба „Хилядолетния сокол”. Калризиян обаче е ужасен пилот. Той наел дроид, който да го научи да пилотира „Хилядолетния сокол”. Дроида се казва Вуфи Раа.

По това време Калризиян и Вуфи Раа обикалят из Галактиката и търсят съкровища. Ландо и дроида се изправили пред много опасности. Рокур Гепта (магьосник от Тунд и съюзник на император Палпатин) омагьосал Калризиян. Магьосника изпратил Ландо да търси съкровище. По време на това търсене Калризиян случайно открил изгубената цивилизация шару. По-късно Ландо се освободил от магията на Рокур. Калризиян намерил скъпоценни камъни в системата Рафар. Там Ландо открил и няколко древни артефакти. Докато играе сабак Калризиян се забърква в различни неприятности.

В системата Осеон, Ландо отново се сблъскал с Гепта. По-късно Калризиян се срещнал с Рокур в мъглявината ТонБока. В тази мъглявина Ландо спасил расата осуафт.

Докато обикаля с „Хилядолетния сокол”, Ландо натрупал значително състояние. Тогава Калризиян престанал да лети с „Хилядолетния сокол”. Ландо започнал да пътува с кораба „Кобра”. По време на едно пътешествие Ландо срещнал контрабандистите Хан Соло и Чубака. Скоро след това Калризиян изгубил „Хилядолетния сокол”. Ландо заложил кораба когато играл сабак с Хан. След това между Соло и Калризиян се води многогодишен спор за това кой е собственик на „Хилядолетния сокол”. Въпреки че Хан твърди, че победата му е честна Ландо не е убеден в това. Понякога Калризиян спори по въпроса само, за да дразни Соло.

Все пак Ландо помогнал на Хан на планетата Йолесиа. Там Соло освободил от робство Бриа Тарен. По-късно Бриа се присъединила към Бунтовническия съюз, а Соло продължил контрабандистката си кариера. През следващите години Хан и Калризиян доста често работят заедно.

Ландо се издигнал в обществото преди Хан. Калризиян води легендарната атака при планетата Таанаб. Там силите на Ландо победили голяма група пирати. След битката при Таанаб, Калризиян играл сабак с барон Рейнър. Ландо спечелил на сабак Облачния град. Калризиян се оттеглил на планетата Беспин. Там Ландо станал барон-администратор на Облачния град и поел контрола върху производството на тибански газ. Когато Калризиян станал управител той забранил на жителите на Облачния град да играят комар. За сметка на това гражданите на Облачния град не плащат данъци. По заповед на Ландо били построени няколко казина в Облачния град. Туристите, които идват да играят хазарт плащат данъците и таксите на жителите на Облачния град. Калризиян е добър управник. Той е един от малкото добри управници в историята на Облачния град. Калризиян досега се грижел само за собствения си живот, а сега отговарял за съдбите на милиони същества. Въпреки че не е подготвен за това Ландо харесал новата си роля на бизнесмен и отговорен водач.

Положението се променило когато имперските войски дошли в Облачния град. Това станало малко след битката на Хот. Черния господар на Сит Дарт Вейдър и ловецът на глави Боба Фет отишли при Ландо. Малко по-късно в Облачния град пристигнал „Хилядолетния сокол”. Калризиян трябвало да избира между приятелите си (Хан, Чубака и Лея) и живота на съществата в града. Принуден от обстоятелствата Ландо се съгласил на сделка с Вейдър. Според нея Дарт ще получи Хан. Лея и Чубака трябва да бъдат предадени на Ландо. Освен това Империята ще остави на мира Облачния град.

Калризиян вкарал Соло, Лея и Чубака в капан. Въпреки споразумението Вейдър нарушил сделката. Дарт разположил имперски войски в Облачния град.

Едва сега Калризиян осъзнал в какво тежко положение се намира. Хан е замразен и откаран при гангстерския главатар Джаба Хътянина. Освен това Дарт наредил на Ландо да закара Чубака и Лея на кораба му. Калризиян не е сигурен и в собствената си съдба. Той освободил Лея и Чубака. След това предупредил жителите на Облачния град за имперското нашествие. Ландо се измъкнал от града заедно с Лея, Чубака и „Хилядолетния сокол”. Калризиян даже помогнал за спасяването на Люк Скайуокър. След това „Хилядолетния сокол” се присъединил към бунтовническата флота.

След като се присъединил към бунтовниците Калризиян изпълнил много мисии за Бунтовническия съюз. Ландо и Чубака решили да открият Хан. На луната Гал, Кларизиян се опитал да освободи Хан. За съжаление Ландо не успял. Калризиян обаче спасил Лея от принц Ксизор.

След това Ландо се включил в мисията за спасяването на Соло от двореца на Джаба. Калризиян се промъкнал в палата на Хътянина под името Тамтел Скрийдж. Ландо е в добра позиция когато започнала битката при голямата яма Каркун. Калризиян обезвредил няколко пазачи и пилотирал скифа, с който се измъкнали освободения Хан и приятелите му.

По време на битката на Ендор, Ландо е генерал от бунтовническата флота. Бунтовническият съюз решил да атакува втората Звезда на смъртта. Калризиян е водач на изтребителите, а адмирал Акбар управлява цялата флота. Нестандартните военни тактики на Ландо се сработили добре с плана на Акбар. Когато втората Звезда на смъртта започнала да стреля адмиралът поискал да се оттеглят, но Калризиян решил да останат. Ландо използвал нова тактика и успял да задържи бойната позиция на бунтовническата флота.

След като ударният бунтовнически отряд деактивирал щита на Звездата на смъртта, Калризиян повел изтребителите към недовършената бойна станция. Ландо изстрелял ракетите на „Хилядолетния сокол” и ударил главния реактор на станцията. Последвала експлозия, която унищожила Звездата на смъртта.

След битката на Ендор, Калризиян напуснал армията на бунтовниците. Когато е провъзгласена Новата република (наследник на Бунтовническия съюз) Ландо балансира между службата към Новата република и личните си интереси. Калризиян, Лобот, Люк Скайуокър и Шира Брей помогнали на угнотите да прогонят имперските сили. След това Ландо изпълнил няколко дипломатически мисии. Калризиян загубил Облачния град на сабак. Зорба Хътянина спечелил играта и станал новия собственик на града. По време на кампанията на върховния адмирал Траун, Ландо управлява минната колония на Нклон.

Когато се появил клонинга на Палпатин, Калризиян помогнал на Новата република. Ландо отново станал генерал и командвал много мисии срещу силите на клонинга на императора. Най-често Калризиян действа с Уедж Антилийз. След победата над клонинга на императора Ландо помогнал на Люк в търсенето на нови джедаи. Калризиян освободил Хан от мините на Кесъл. По-късно Ландо изследва мистериите на странния телжкомски скитник. По-късно Калризиян се оженил за Тендра Ризант. Калризиян има мини на планетите Дестрилион и Дубрилион. Ландо живее на Дубрилион.

В 41г. Калризиян построил станцията „Джемдайвър”. Станцията се намира около планетата Явин. Когато Лубака, Джейсън и Джейна посетили „Джемдайвър” станцията е атакувана. Ландо сторил всичко възможно, за да спре нашествениците. Нападателите обаче пленили Лубака, Джейсън и Джейна. Калризиян тръгнал да гони похитителите, но с тази задача се нагърбили джедаите Люк Скайуокър и Тенел Ка. Затова Ландо се върнал на станцията и се погрижил за сигурността на останалите.

Същата година Юзан Вон нахлули в Галактиката. Въпреки усилията на Калризиян нашествениците завладели Дубрилион. След това Ландо заедно с джедаите охранява планета известна като Убежище. Компанията „Тендрандо армс” (собственост на Калризиян) произвела дроидите YVH 1. Тези дроиди са направени специално за битки срещу Юзан Вон. Под командването на генерал Ба’тра’с, Ландо участва в нападението срещу Корускант.

След поражението на Юзан Вон, Калризиян отново се съсредоточил върху бизнес начинанията си. Дроидите YVH 1 се оказали полезни и в следващите кризи. Когато планетата Корелиа се отцепила от Галактическия съюз (наследник на Новата република) избухнала Корелианската криза (58г.). Галактическия съюз обявил Хан и принцеса Лея (съпругата на Соло) за предатели. Ландо дал на Хан и принцесата своя кораб „Любимия командир”. Когато Тендра забременяла Калризиян гледа да не се намесва в Корелианската криза.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.