RSS

Карлист Рийкън

Кратки данни: Карлист Рийкън е бунтовнически генерал. Той командва база „Ехо” по време на битката на Хот. Рийкън е невероятен генерал. Бунтовниците изпълняват с охота неговите заповеди въпреки студа на ледената планета Хот. По заповед на Карлист много бунтовнически пилоти жертвали живота си, за да позволят на останалите бунтовнически сили да избягат от Хот. Споменът за загиналите в битката на Хот продължава да мъчи Рийкън. Този спомен влияе върху решенията на Карлист. Рийкън участва в управлението на Новата република.

Основни сведения: Карлист е роден на планетата Алдераан. Когато е на седемнадесет години Рийкън влязъл в армията на Старата република. Неговите командири оценили проницателния тактически ум и лидерските умения на Карлист. Докато служи в армията Рийкън се сприятелил с Ян Додона и Крикс Мадин. Когато е провъзгласена Галактическата империя, Карлист се присъединил към бунтовниците. Рийкън започнал като обикновен бунтовнически офицер. Той служи с Брен Дерлин на планетата Нентан. Карлист успешно защитава евакуацията на бунтовническата база по време на битката на Тиемс. След това Рийкън организира отстъплението на бунтовниците от Данкайо. Тогава бунтовническите сили под негово командване унищожили имперския транспортер „Неуловим”. Транспортера носел важна информация за дейността на бунтовниците в три имперски сектора. Когато Крикс се присъединил към бунта Рийкън му оказал подкрепа. След това Мадин станал един от съветниците на Мон Мотма (лидер на Бунтовническия съюз).

Вследствие на тези успехи Рийкън командва всички бунтовнически операции, които се извършват в Алдераанската система. Докато служи на този пост Карлист установил силни връзки със сенатор Бейл Органа (представител на Алдераан в имперския сенат) и неговото семейство.

Когато Рийкън инспектирал нова предавателна станция край планетата Дилая, Звездата на смъртта (бронирана бойна станция) навлязла в орбитата на Алдераан. Карлист получил много разтревожени съобщения от родния си свят. Рийкън знае, че няма време жителите на Алдераан да се евакуират. Карлист не се намесил, за да не се издаде връзката на планетата с бунтовниците. Рийкън се надява, че Империята иска само да сплаши жителите на Алдераан. Тези надежди не се оправдали. Звездата на смъртта унищожила планетата.

След това Карлист се върнал при основните бунтовнически сили. Той станал генерал, а след това и командващ на бунтовническата база „Ехо” изградена на ледената планета Хот.

По време на битката на Хот, Рийкън използва тактика за забавяне на имперските сили. Генералът иска бунтовниците да имат достатъчно време, за да изтеглят основните си сили. Карлист изпратил напред Свирепия ескадрон състоящ се от снежни спидери, за да забави имперските канонерки АТ-АТ. Пилотите от Свирепия ескадрон използвали харпуните си, за да омотаят краката на АТ-АТ. По този начин бунтовниците забавили имперските сили. В следствие на това повечето бунтовнически транспортери се измъкнали от имперската блокада и построили нова бунтовническа база. Рийкън също напуснал Хот и продължил битките срещу Империята.

След провъзгласяването на Новата република (наследник на Бунтовническия съюз) Карлист участва в нейното управление. Рийкън е избран за тази дейност от Лея Органа (дъщеря на Бейл Органа). Когато Лея отсъства Карлист е неин заместник. Рийкън преживял опит за убийство. След този опит Карлист станал шеф на разузнаването на Новата република. В 34г. когато избухнала Яветанската криза, Рийкън прекратил търсенето на телжкомския скитник (кораб, който мистериозно изчезва в хиперпространството щом го забележат). Телжкомския скитник отвлякъл Ландо Калризиян, Арту, Трипио и Лобот.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.