RSS

Оби-Уан Кеноби

Кратки данни: Оби-Уан Кеноби е джедай, който разкрил Силата на Люк. Преди това Кеноби имал друг ученик. Това бил Анакин Скайуокър. За съжаление Анакин минал на тъмната страна на Силата. Години по-късно Оби-Уан се сблъскал с Дарт Вейдър (трансформирания Анакин). Кеноби бил убит, но дори след смъртта си направлявал младия Люк.

Основни сведения: Оби-Уан Кеноби е роден в 42г. пр.Имп. Както всички джедаи той е взет от семейството си още като бебе и е оставен в джедайския храм, за да бъде обучен за джедай. Кеноби знае много малко за своите родители и за неговия брат. Оби-Уан израснал в джедайския храм заедно с Бант Еерин, Сири Тачи и Брук Чун.

Кеноби е упорито дете, което копнее да стане джедай. Когато навършил тринадесет години Оби-Уан трябва да стане падуан (ученик). Така той ще продължи своето джедайско обучение. Тези, които не станат падуани са изпращани в земеделския корпус където се грижат за реколтата, а не за справедливостта и мира.

Дълго време Кеноби се страхува, че няма да бъде избран за падуан. Майстор джедай Куай-Гон Джин, който се колебаел дали да вземе нов ученик (заради провала на втория си ученик) гледал на Оби-Уан като на падуан.

Младия Кеноби предизвикал на дуел предишният ученик на Куай-Гон. Оби-Уан победил бившият ученик на Джин. Тогава Куай-Гон се съгласил да вземе Кеноби за свой падуан. След това Оби-Уан и Джин започнали да изследват Галактиката. Кеноби посетил много нови светове и се срещнал с нови култури. Това било много полезно за момче на неговата тринадесет годишна възраст.

Въпреки че понякога Куай-Гон и Оби-Уан имат разногласия връзката между тях станала по-здрава. На планетата Мелида Дан, Кеноби се присъединил към младото движение, за да прекрати гражданската война на този свят. Тези негови действия довели до изключването на Оби-Уан от джедайския орден. Джин не искал да изостави джедайското обучение на Кеноби. Куай-Гон настоял пред съвета на джедаите да продължи обучението на Оби-Уан. Джедайският съвет се съгласил да върне Кеноби в джедайския орден. Условието било никога повече Оби-Уан да не нарушава джедайските разпоредби.

В 13г. пр.Имп. Куай-Гон и Оби-Уан отишли на планетата Набу. Кеноби и Джин са изпратени там от канцлера Валорум, за да преговарят с Търговската Федерация, която е наложила блокада на Набу. На борда на главния кораб на Федерацията джедаите попаднали в капан, поставен им от водачите на Търговската Федерация. Бойните дроиди на Федерацията се опитали да убият Оби-Уан и Куай-Гон. Джедаите обаче се измъкнали и кацнали на повърхността на Набу.

Следвайки Джин, Кеноби отпътувал за Корускант. По пътя те спрели на пустинната планета Татуин. Там майсторът джедай довел на борда едно момче на име Анакин Скайуокър, за да го представи на джедайския съвет. Оби-Уан е изненадан от това решение на учителя си. Куай-Гон казал, че Анакин е Избрания от древното джедайско пророчество. Джин решил Скайуокър да му стане падуан. Съвета на джедаите не разрешил на Куай-Гон да обучи момчето за джедай.

Това е един от многото случай на неразбирателство между джедайския съвет и Джин. Съвета на джедаите мисли, че Куай-Гон е отцепник. Кеноби често се опитвал да убеди Джин да не се противопоставя на решенията на джедайския съвет. Куай-Гон казал, че прави това, което Силата изисква. Според Джин, Силата не се съобразява с решенията на джедайския съвет. Куай-Гон докладва на съвета на джедаите, че е нападнат от ситски лорд. Джедайския съвет не повярвал на Джин.

Съвета на джедаите наредил на Оби-Уан и Куай-Гон да се върнат на Набу. Докато са на Набу, Джин и Кеноби са предизвикани от същия ситски лорд, който нападнал Куай-Гон. След векове на затишие отново се сблъскват джедаи и сити. Ситския лорд Дарт Мол използва двоен лазерен меч (приличащ на лазерна тояга). Мол се движи с невероятна скорост и успял да се защити от атаките на Джин и Кеноби. По време на битката Оби-Уан и Куай-Гон се разделили. Кеноби видял как ситския лорд ранил смъртоносно Джин. Оби -Уан се втурнал в атака и убил Мол.

Умиращия Куай-Гон помолил Кеноби да обучи Анакин за джедай. Оби-Уан взел Скайуокър за свой ученик. Джедайския съвет дал на Кеноби титлата рицар джедай.

В продължение на десет години Оби-Уан обучава Анакин за джедай. Кеноби познава силните и слабите страни на Скайуокър. Оби-Уан се опитал да му предаде уроците за търпение и разбиране. С нарастването на силите на Анакин, Кеноби започнал да се притеснява дали Скайуокър ще може да контролира все по-голямата си сила.

Когато се върнали от Ансион на Корускант, Оби-Уан и Анакин получили ужасна новина. Двамата разбрали, че срещу сенатор Падме Амидала е извършен опит за убийство. Според сенаторката зад опита за убийство стоят сепаратистите и техния водач граф Дуку. Канцлер Палпатин (лидер на Старата република) решил да изпрати джедаи, за да охраняват Амидала. Изборът на канцлера се спрял върху Кеноби и Скайуокър. Въпреки че не обича политиците Оби-Уан приел задачата. Кеноби и Анакин предотвратили втори опит за убийство на Амидала. Оби-Уан намерил улика, която можела да го отведе при убиеца. Уликата е екзотично оръжие, за което няма описание дори в храма на джедаите.

Съветът на джедаите решил, че Корускант не е безопасно място за Падме. Взето е решение Анакин да ескортира Амидала до Набу. Когато Скайуокър получил първата си самостоятелна задача, Оби-Уан разкрил тревогите за ученика си пред Мейс Уинду и Йода. Според Кеноби огромната сила тласка Анакин към арогантност. Йода и Уинду обаче преценили, че Скайуокър ще се справи. Те казали на Оби-Уан да продължи с търсенето на убиеца. Кеноби се срещнал със стария си приятел Декстър Джетсър, който е собственик на малко заведение. Декстър успял да разпознае екзотичното оръжие като каминоанска саблестрела.

Оби-Уан отишъл в джедайските архиви, за да търси планетата Камино. Изненадата му е огромна когато разбрал, че в архивите няма такава планета. Това разтревожило Кеноби. Той знае, че джедайските архиви са най-големите в Галактиката и не е възможно да няма сведенията, които търси. Оби-Уан разговарял с Йода и разбрал, че информацията е изтрита от архивите. Въпреки това майстор джедай Йода му посочил една звезда около, която трябва да е планетата Камино.

Кеноби се качил на кораба си и отпътувал към звездата. Йода се оказал прав край звездата се намира Камино (планета, на която има постоянни бури). Оби-Уан кацнал на планетата и осъществил контакт с министър председателя Лама Су. Каминоанците обяснили на Кеноби, че очаквали неговото посещение. Те казали на Оби-Уан, че от десет години създават армия от клонинги, която да служи на Старата република. Каминоанците обяснили, че армията е поръчана от майстор джедай Сайфо Диас.

Домакините показали на Кеноби клониращата лаборатория в град Типока Сити. Оби-Уан видял стотици клонинги, които се обучавали облечени в бели брони. Изглеждало, че каминоанците нямат никакво отношение към опита за убийство на Амидала. Нещата се променили когато Кеноби срещнал Джанго Фет (оригинала от когото са създадени клонингите).

Фет е ловец на глави, който от десет години живее на Камино. Оби-Уан разговарял с него и разпознал бронята на мъжа от опита за убийство на Амидала. Кеноби отишъл на кораба си и докладвал на Йода и Уинду. Йода наредил на Оби-Уан да доведе Джанго за разпит.

В резултат започнала схватка между Кеноби и ловеца на глави. Прикриван от „сина” си Боба Фет, Джанго се измъкнал с кораба си „Роб I”. Оби-Уан обаче прикрепил на кораба устройство за проследяване. Кеноби проследил Джанго до планетата Джионозис. Джанго обаче разбрал, че го преследват. Той започнал стрелба по кораба на Оби-Уан. Въпреки понесените леки повреди от лазерния огън на „Роб I”, Кеноби продължил преследването.

Оби-Уан тайно се приземил на Джионозис и се промъкнал в една масивна, спираловидна кула. Вътре той намерил водачите на сепаратистите, включително и главния лидер – граф Дуку. Оби-Уан разбрал, че Дуку държи в ръцете си водачите на търговските корпорации и използва военните им ресурси, за да създаде огромна армия, с която да нападне Старата република. Кеноби се завърнал на кораба си, за да докладва на джедайския съвет. Доклада му обаче е прекъснат и джедая е заловен.

Оби-Уан е държан в едно от подземията на Джионозис. Докато е в плен Кеноби научил някои неща. Едно от тях е, че Куай-Гон е обучаван за джедай от Дуку. Графа разкрил на Оби-Уан, че сената се контролира от ситския лорд Дарт Сидиъс. Кеноби не повярвал на Дуку. Оби-Уан не се съгласил да се присъедини към графа, за да убият ситския лорд. Взето е решение Кеноби да бъде екзекутиран.

Заедно с Оби-Уан щели да бъдат екзекутирани Анакин и Падме, които дошли на Джионозис, за да освободят Кеноби. Тримата са изкарани на огромната арена за екзекуции. Там срещу тях пуснали три ужасни звяра. Джедаите и Падме обаче успели да се измъкнат от сигурна смърт. Оби-Уан се измъкнал от атаките на звяра аклей докато пристигнат подкрепленията от джедаи.

Около двадесетина джедаи нахлули на арената и спасили Кеноби, Анакин и Падме. Сепаратистите изпратили срещу джедаите десетки бойни дроиди. Джедаите претърпели сериозни загуби, но Оби-Уан се бие храбро и оцелял. В помощ на джедаите дошъл майстор джедай Йода с войска от клонинги. Когато новосформираната армия на Старата република нахлула на Джионозис започнали Войните на клонингите.

Дуку се измъкнал от битката, но Кеноби и Анакин го проследили до един скрит хангар. Въпреки че Оби-Уан казал на Скайуокър да атакуват графа заедно, твърдоглавия падуан нападнал сам Дуку. Графа спрял атаката на Анакин със светкавици. Скайуокър е зашеметен. Кеноби атакувал, но Дуку се оказал твърде силен. Атаките на графа ранили Оби-Уан в ръката и крака. Когато Дуку щял да нанесе смъртоносен удар Анакин се съвзел, скочил напред и защитил Кеноби. Скайуокър и графа започнали дуел, но Дуку се оказал по-силен и Анакин се озовал проснат до учителя си.

Най-накрая в хангара влязъл майстор джедай Йода, за да спре Дуку. Йода превъзхожда графа в бойните си умения, но Дуку (с помощта на Силата) съборил една колона. Тя щяла да смаже Анакин и Оби-Уан, но Йода със способностите си в телекинезата отместил колоната. Кеноби се излекувал и разказал на Йода за ситския лорд Дарт Сидиъс. Оби-Уан смята, че без помощта на армията от клонинги сепаратистите щели да спечелят на Джионозис. Йода тъжно отбелязал, че победата на Джионозис не е победа. Според Йода това е старта на най-тъмния период в историята на Галактиката. Заради своите умения Кеноби получил титлата майстор джедай и заел своето място в джедайския съвет. Тази позиция позволила на Оби-Уан да следи случващото се между джедайския орден и политиката на канцлера.

По време на Войните на клонингите, Кеноби е генерал и героично служи на сената и Старата република. Въпреки нежеланието си той станал добър пилот на изтребител. Оби-Уан научил доста номера в летенето от Анакин. С тяхна помощ Скайуокър и Кеноби спечелили доста победи над сепаратистите.

Подвизите на Оби-Уан и Анакин станали легендарни в Старата република. Между Оби-Уан и Скайуокър има голям контраст. Заради дръзките си действия Анакин се прочул като „безстрашния” герой. Заради тактиките си Кеноби си спечелил репутацията на дипломат. Много често Оби-Уан успява да потуши конфликтите без да се стига до битка. Обаче когато дипломацията не успявала Кеноби е готов за сражение.

Една от ранните битки на Оби-Уан е на планетата Камино. След това Кеноби отишъл на планетата Куеута, за да спре фабрика за химическо оръжие. После Оби-Уан командва атаката над планетата Муунлинист. Там Кеноби заловил Сан Хил (лидер на Банкерския клан).

По време на една битка на планетата Джабийм, Оби-Уан изчезнал в една експлозия и е сметнат за мъртъв. В действителност Кеноби е взет в плен и отведен до далечната планета Рататак. Там Оби-Уан е затворен в крепостта на Асаж Вентрес (ученичката на Дуку).

Кеноби е окован във вериги и измъчван. Неговото лице е скрито зад ситска маска. Маската прекъснала връзката на Оби-Уан със Силата. Все пак Алфа (командир на клонинги) освободил Кеноби. Оби-Уан и Алфа откраднали един от изтребителите на Вентрес и се завърнали в териториите на Старата република.

В опасни ситуации Оби-Уан запазва спокойствие. Независимо от това, че Анакин станал рицар джедай, Кеноби продължил да се грижи за Скайуокър. Най-доверен клонинг на Кеноби е командир 2224 на име Коди. Коди служи добре на Оби-Уан по време на всички кампании, включително и кампанията на Като Неймодиа.

Силите на генерал Гривиъс (киборгът командващ сепаратистките армии) атакували Корускант и отвлекли канцлера. Кеноби и Скайуокър отишли да освободят Палпатин. Оби-Уан и Анакин се включили в битката със своите джедайски изтребители.

Високо над Корускант корабите на Старата република се сражават с оттеглящите се сили на сепаратистите. Кеноби и Скайуокър (подкрепени от група изтребители, управлявани от клонинги) се мъчели да стигнат до кораба на Гривиъс, за да освободят канцлера. Една атака от дроиди бомби променила мнението на Оби-Уан за пилотирането. Дроидите повредили изтребителя му и принудили Кеноби да извърши аварийно кацане в хангара на кораба на Гривиъс.

Анакин и Оби-Уан си проправили път през дроидите, за да спасят канцлера. Те намерили Палпатин вързан за един стол, а граф Дуку ги чакал. За разлика от предишната им среща този път Анакин и Оби-Уан действат заедно.

Дуку се оказал труден противник. Той използвал Силата, за да бутне Оби-Уан и го извадил от битката. Кеноби изпаднал в безсъзнание и не видял края на дуела между Скайуокър и графа.

Когато Оби-Уан се свестил видял, че се намира върху рамото на Анакин. Двамата били в шахта на турболифт. Джедаите и освободения канцлер не само се биели с дроиди, но и кораба се разпадал около тях заради понесените удари. Докато тримата се опитвали да достигнат хангара били хванати от антилазерни щитове. След това били заведени при генерал Гривиъс.

Оби-Уан и Анакин без проблем се справили с охраната на мостика. Гривиъс обаче се измъкнал. Повредения кораб започнал да пада към Корускант. Благодарение на пилотските си умения Анакин приземил кораба в една безлюдна индустриална зона.

След смъртта на Дуку изглеждало, че Старата република е победила сепаратистите. Генерал Гривиъс обаче все още е заплаха. Това е използвано от канцлера. Палпатин отказал да върне правомощията на сената и запазил извънредното положение. Съвета на джедаите се заел със задачата да намери Гривиъс.

По желание на канцлера Скайуокър станал член на джедайския съвет. По принцип джедаите не приемат външна намеса в техните дела, но се съгласили с решението на Палпатин. Съвета на джедаите обаче не дал на Скайуокър титлата майстор.

Когато заседанието на джедайския съвет завършило, Оби-Уан казал на Анакин да следи действията на канцлера. Скайуокър трябвало да шпионира Палпатин. За Анакин, Оби-Уан и канцлера са му близки приятели. В един момент се оказало, че единия му приятел иска Скайуокър да следи другия.

Оби-Уан посъветвал Падме да поговори с объркания Анакин. За нещастие разговора между Амидала и Скайуокър още повече засилил подозренията на Анакин. Скайуокър започнал да мисли, че всички кроят заговори срещу него.

Когато се разбрало, че Гривиъс се намира на планетата Утапау, Оби-Уан повел три батальона клонинги, за да го залови. Джедая летял пред клонингите, за да разузнае района преди пристигането на войските. Кеноби се свързал с пристанищния администратор Тион Медон. Медон му разкрил, че Утапау е окупирана от сепаратистите. Тион казал, че генерал Гривиъс се намира на планетата.

Яздейки гущера Бога, Оби-Уан се изкачил до десетото ниво на града. Кеноби се изправил срещу Гривиъс. В същото време войските на Старата република (водени от командир Коди) атакували сепаратистките дроиди.

Гривиъс е обучен да борави с лазерни мечове от граф Дуку. Киборга използва брутални въртеливи тактики срещу Оби-Уан. Гривиъс може да държи четири лазерни меча. Кеноби предвиждал ударите на киборга и ги отблъсквал. Оби-Уан отрязал няколко от ръцете на Гривиъс. След това джедаят го ударил със Силата. Гривиъс се качил на сферичен болид (превозно средство във формата на колело) и избягал в лабиринта от алеи и коридори. Кеноби яхнал Бога и тръгнал да го гони. По време на гонитбата джедая изпуснал лазерния си меч. Въпреки това Оби-Уан успял да настигне Гривиъс. След това скочил върху превозното средство и бутнал Гривиъс на земята. Последвал ръкопашен бой. По време на двубоя киборга има предимство, заради физическата сила и бронираното тяло. Кеноби почти бил победен, но успял да отвори бронята на Гривиъс. Оби-Уан взел бластер и стрелял по киборга. Изстрела засегнал жизнените органи и Гривиъс умрял. След това Кеноби се върнал и взел меча си от Коди.

Тогава започнало предателството на клонингите. Палпатин задействал плана си за унищожението на джедаите. Канцлерът издал заповед шестдесет и шест. Това е тайна команда, която идентифицира всеки джедай като предател. В цялата Галактика клонингите открили огън по джедаите. Коди и неговите клонинги стреляли срещу Оби-Уан. Кеноби обаче се измъкнал.

Оби-Уан излетял от планетата. Той се свързал със сенатор Бейл Органа и майстор джедай Йода. Сенаторът му разкрил, че храма на джедаите е атакуван от клонинги. Йода потвърдил предателството на клонингите. В същото време Кеноби и Йода получили сигнал от джедайския храм. Сигналът призовавал всички джедаи да се върнат на Корускант. Йода и Оби-Уан решили да спрат сигнала.

Те се върнали на Корускант и проникнали в храма на джедаите. Там всичко било опустошено. Изгорени от лазерен меч или от бластерен огън тела лежали по коридорите. Кеноби разбрал, че Анакин Скайуокър е преминал на тъмната страна на Силата. От записите на охранителните камери се разбрало, че Скайуокър приел името Дарт Вейдър и избил джедаите в храма. Оказало се, че канцлера е Дарт Сидиъс, а Вейдър е новия му ученик.

Кеноби отишъл при Падме и споделил разкритията си. Амидала е шокирана. Тя знае къде е Скайуокър, но не споделила с Оби-Уан. Падме знае, че задачата на Кеноби е да спре Анакин. Може даже да се стигне до убийството на Скайуокър. Амидала иска да защити Анакин. Тя тайно отпътувала от Корускант, за да се срещне с него. Кеноби обаче се скрил в кораба на Падме.

Амидала кацнала на планетата Мустафар и не искала да приеме трансформацията на Анакин. Тя иска Скайуокър да се върне от тъмната страна на Силата. В този момент се появил Оби-Уан. Анакин обвинил Падме в предателство. Той използвал Силата и започнал да задушава Амидала. Тя изпаднала в несвяст. Виждайки злото в Скайуокър, Кеноби атакувал бившия си ученик.

Последвалия дуел се превърнал в легенда. Двубоят започнал сред индустриален комплекс. По време на дуела Вейдър и Оби-Уан се озовали сред река от лава. Кеноби обаче успял да излезе извън реката. Оби-Уан се изкачил по черния бряг и имал тактическо предимство. Той се опитал да убеди Дарт да не се включва в битка, която не може да спечели. Вейдър обаче бил непоколебим и атакувал.

Оби-Уан отрязал краката и една от ръцете на Дарт. Вейдър започнал да пада към реката от лава. Тялото му започнало да гори. Кеноби бил пречупен. Този, който бил смятан за Избрания вече не съществувал. Императорът властвал над Галактиката, а джедаите не можели да му се противопоставят.

Оби-Уан вдигнал меча на Дарт и се върнал на кораба на Падме. Тя умирала, но нейните деца били живи. Медицинските дроиди се опитали да спасят живота на Амидала, но не успели. Падме родила близнаците Люк и Лея. След това Амидала умряла.

Само Йода, Бейл Органа и Оби-Уан знаят за децата. Тримата осъзнават, че ако императора разбере за близнаците на Анакин, то децата ще бъдат в голяма опасност. Кеноби отнесъл Люк при Оуен и Беру Ларз на Татуин. Лея била взета от Бейл Органа.

Оби-Уан се скрил на Татуин и там прекарал осемнадесет години. Там той си сменил името на Бен. Местните жители го мислели за откачен старец. Кеноби години наред общува със Силата. Чрез медитация той се свързал с духа на Куай-Гон Джин. Бившия му учител открил тайната на безсмъртието (начин да запазиш самоличността си след като си се слял със Силата). Оби-Уан се учел от Джин и овладял умението. По време на тези медитации Кеноби чака Люк Скайуокър (племенника на Оуен) да навърши подходяща възраст. Оуен е забранил на Скайуокър да търси Оби-Уан. Кеноби знае, че все някога ще пресече пътя си с този на Люк. Когато е в тийнейджърска възраст Скайуокър се загубил край Джунланд. Тогава Оби-Уан завел Люк до фермата на Ларз. Още тогава Кеноби иска да разкаже на младия Скайуокър за Силата. Оуен обаче изгонил Оби-Уан от фермата. Ларз казал на Кеноби никога повече да не се връща.

В 18г. принцеса Лея Органа се сдобила с плановете на бойната станция Звездата на смъртта. Мисията на Лея е да се свърже с Кеноби. Той щял да помогне на принцесата. Лея обаче е заловена от имперските сили и не могла да се срещне с Оби-Уан. Принцесата скрила плановете в дроида Арту Диту и го изпратила на Татуин, за да намери Кеноби.

Диту и другаря му Трипио кацнали на пустинната планета, но са заловени от джаваси. Джавасите продали дроидите на фермера Оуен Ларз. Арту обаче напуснал фермата и тръгнал да търси Оби-Уан. Разтревожен за малкия дроид Скайуокър отишъл да го върне обратно. Така се срещнали не само Диту и Кеноби, но и Люк срещнал Бен.

Оби-Уан разказал на Скайуокър за баща му. Кеноби обаче не казал цялата истина на Люк. Бен разказал, че бащата на Люк бил отличен пилот, страхотен боец и добър приятел. Кеноби казал, че Анакин е убит от Дарт Вейдър. Оби-Уан дал на Люк лазерния меч на Анакин.

Така започва въвеждането на Люк в света на джедаите. Кеноби знае, че по строгите закони на джедайския съвет Скайуокър не трябва да бъде обучаван за джедай. Според законите Люк е твърде стар за такова обучение. Тъмната страна на Силата обаче господства в Галактиката и Скайуокър е новата надежда. Оби-Уан започнал да обучава Люк.

Двамата решили да занесат плановете на Звездата на смъртта на Алдераан. За тази цел Люк и Бен наели контрабандиста Хан Соло и кораба му „Хилядолетния сокол”. Соло отлетял от Татуин и се насочил към Алдераан. По време на пътуването Кеноби започнал да обучава Скайуокър на бой с лазерен меч. Когато „Хилядолетния сокол” излязъл от хиперпространството Оби-Уан, Люк и Хан видели, че Алдераан е унищожен.

Малко след това кораба е хванат от притеглящия лъч на Звездата на смъртта. „Хилядолетния сокол” е прибран в един от хангарите на бойната станция. Кеноби се нагърбил със задачата да изключи притеглящия лъч, за да могат да се измъкнат. Оби-Уан внимателно се промъкнал през лабиринта от коридори на Звездата на смъртта и изключил лъча. Уменията на Кеноби в Силата му помогнали да остане незабелязан от щурмоваците и имперските офицери, но привлекли вниманието на Дарт Вейдър.

Оби-Уан тръгнал обратно към „Хилядолетния сокол”, но малко преди да стигне хангара се сблъскал с Вейдър. Дарт отдавна чака този момент. Двамата започнали дуел с лазерни мечове. Оби-Уан се пожертвал, за да помогне на другарите си да се измъкнат. От Кеноби не останало нищо освен робата и светлинния меч.

Смъртта на Оби-Уан окончателно привлякла Люк към бунта. След смъртта си Кеноби решил да помага на Люк. Скайуокър решил да стане джедай. Няколко месеца след битката при Явин, Вейдър решил да постави капан, за да залови Люк. Дарт наел актьор, който да се представи за Оби-Уан. Артистът трябва да примами Скайуокър на пустинния свят Аридус. Имперски хирурзи променили външния вид на актьора. Освен това, за да имитира, че владее Силата артистът бил снабден с технически устройства от имперски техници.

Актьорът е представен като участник във въстанието на джубитите (местните жители на Аридус). Разказите за подвизите на артиста достигнали до Люк. Скайуокър влязъл в капана. Актьорът трябва да заведе Люк при Желязната кула където ще го чака Вейдър. Артистът обаче започнал да изпитва уважение към Оби-Уан. Актьорът решил да спаси Скайуокър. Артистът успял енергийно да претовари Желязната кула. Той унищожил кулата, но загинал по време на експлозията. Едно от посещенията на Оби-Уан при Люк е на планетата Мимбан. Там Скайуокър започнал дуел с Вейдър. Люк е твърде слаб, за да се дуелира с Дарт. С помощта на духа на Кеноби, Скайуокър отрязал ръката на Вейдър. След това Люк избягал от Мимбан. Освен като дух Кеноби достига до Люк и като глас. Гласът на Оби-Уан предлага на Скайуокър съвети. Изображението на Оби-Уан също се появило пред Скайуокър. Образът на Кеноби посъветвал Люк да отпътува за Дагоба. Там Скайуокър ще се обучава за джедай под ръководството на Йода. По време на дуел с Дарт Вейдър, Люк загубил лазерния си меч. Дуелът се състоял в Облачния град. След това Скайуокър отишъл в жилището на Кеноби. Там Люк си направил нов светлинен меч. Жилището на Оби-Уан е едно от малкото хранилища на информация за джедаите след като Палпатин се провъзгласил за император. В жилището има дневник с инструкции към Люк. Инструкциите описват как Скайуокър трябва да стане джедай и да следва пътя на джедаите.

Малко преди битката на Ендор, Оби-Уан разкрил на Люк цялата истина за Анакин Скайуокър. Кеноби мисли, че тъмната страна на Силата може да бъде победена само ако императора и Вейдър бъдат унищожени. Люк вярва, че в баща му все още има добро. Скайуокър отишъл на втората Звезда на смъртта, за да върне баща си от тъмната страна на Силата. Люк успял, но на голяма цена. Анакин е смъртоносно ранен по време на финалната битка и умрял. Образът на Анакин Скайуокър се появил заедно с образите на Йода и Кеноби по време на празненствата след битката на Ендор.

Пет години след битката на Ендор, Оби-Уан започнал да губи своята способност да запазва идентичността си. Той се свързал с Люк, за да му каже сбогом. Скайуокър скърби за окончателната загуба на своя учител. Малко преди да изчезне Кеноби казал на Люк, че Скайуокър не е последният от старите джедаи, а първият от новите.

Tags: , , , ,

петък, май 21st, 2010 at 21:54 • ГероиRSS 2.0 feed You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.