RSS

Уедж Антилийз

Кратки данни: Уедж Антилийз е бунтовнически пилот. Той лети с известния Свиреп ескадрон. Уедж оцелял в трите най-големи битки на бунтовниците срещу Империята. Антилийз участва в битката при Явин, битката на Хот и битката на Ендор. Уедж е символ на късмет, доверие, вярност и смелост за всеки бунтовнически пилот.

Основни сведения: Антилийз е роден на Гус Трета (космодрум в Корелианската система). Когато е тийнейджър Уедж останал сирак. Джагед и Зена (родителите на Антилийз) били убити от пирати. С парите от тяхната застраховка Уедж купил товарен кораб и искал да се занимава с транспортен бизнес. След това обаче Антилийз започнал да превозва оръжия за Бунтовническия съюз. Когато е на шестнадесет години Уедж пилотира Х-уинг. Скоро той станал един от най-добрите бунтовнически пилоти. Заради своите качества Антилийз лети в Червения ескадрон. Малко преди битката при Явин, Уедж срещнал Люк Скайуокър.

В Червения ескадрон Антилийз е червен две. По време на битката при Явин изтребителя на Уедж е улучен. Той напуснал сражението. След унищожаването на първата Звезда на смъртта, Люк и Уедж създали Свирепия ескадрон. Двамата събрали в ескадрона най-добрите бунтовнически пилоти. Снежните спидери на Свирепия ескадрон се сражавали срещу имперските канонерки АТ-АТ на планетата Хот. По време на битката Антилийз и неговия стрелец Уес Дженсън използвали харпуна си. Двамата омотали краката на една канонерка АТ-АТ. Канонерката паднала на земята и избухнала.

След битката на Хот, Уедж станал командир на Свирепия ескадрон. Ескадронът служи като охрана на кораба „Фрегатна щабквартира”. По време на битката на Ендор, Свирепия ескадрон е наречен Червена група в знак на почит към Червения ескадрон. Въпреки че в ескадрона могат да се включат А-уинги и Б-уинги, Уедж оставил пилотите си да летят на Х-уинги. Антилийз е наречен Червен водач. По време на битката на Ендор, Уедж се сражава срещу изтребители и имперски звездни разрушители. След това Антилийз последвал „Хилядолетния сокол” и стрелял по главния реактор на втората Звезда на смъртта.

След битката на Ендор, Уедж и Свирепия ескадрон участват в мисия на планетата Бакура. След мисията на Бакура. Мисиите на Свирепия ескадрон стават политически. Свирепият ескадрон започнал да изпълнява задачи в имперските територии. Целта на тези задачи е да се привлекат нови планети в състава на Новата република (наследник на Бунтовническия съюз). Антилийз и Свирепия ескадрон участват в превземането на планетата Корускант (столица на Империята). В 27г. Свирепия ескадрон се сражава срещу силите на върховния адмирал Траун.

След поражението на Траун, Антилийз станал генерал, но продължил да води Свирепия ескадрон. Уедж е невероятен тактик. Въпреки това Свирепия ескадрон претърпял сериозни загуби докато воюва срещу силите на клонинга на Палпатин. След поражението на клонинга на Палпатин военачалниците в Новата република реорганизирали Свирепия ескадрон. Въпреки възраженията на Антилийз в Свирепия ескадрон влезли изтребители от нов тип. Тези изтребители имат по-голяма гъвкавост по време на битка.

Уедж продължава да изпълнява мисии за Новата република. Той и Свирепия ескадрон пленили командира на суперразрушителя „Лусанкя”. По време на секретни мисии Антилийз преименува Свирепия ескадрон на Призрачния ескадрон. Уедж убедил водачите на Новата република, че е по-добре пилотите в Свирепия ескадрон сами да избират изтребителите си. Това решение доказало ефикасността си в битката при Паеда. Там А-уингите, Б-уингите и други изтребители разгромили имперските сили.

Антилийз няма много време за личен живот. Въпреки това Уедж имал връзка с имперската физичка Куи Ксъкс. След това Антилийз започнал връзка с Иела Усири. След дипломатическа мисия на Адумар, Уедж предложил брак на Иела. Двамата имат две дъщери Сиал и Мири.

След подписването на мира между Новата република и Империята в 37г. Антилийз се оттеглил от военна служба. В 41г. в Галактиката нахлули Юзан Вон. Уедж отново се върнал в армията. Отначало той съветвал Гевин Дарклайтър (новият водач на Свирепия ескадрон) след това обаче Антилийз изпълнил мисии на Сернпидал, Корускант, Борлеас и други планети. След поражението на Юзан Вон, Уедж отново се оттеглил от армията.

Йела Антилийз (съпруга на Уедж Антилийз)

Семейството на Антилийз отишло на планетата Корелиа. В 58г. нараснало напрежението между Корелиа и Галактическия съюз (наследник на Новата република). Уедж иска да остане неутрален. Силите на Галактическия съюз обаче опитали да арестуват Антилийз. Тогава Уедж преминал на страната на Корелиа. Антилийз е генерал от защитните сили на Корелиа. Той провел битката при Тралус. След това обаче Уедж подал оставка от защитните сили на Корелиа. Антилийз избегнал опит за убийство.  После Уедж и неговото семейство се скрили на звездния разрушител „Странстваща авантюра”.

Антилийз е уверен, сантиментален и скромен лидер. Уедж е една от най-героичните фигури на Новата република.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.