RSS

Ян Додона

Кратки данни: Генерал Ян Додона е бунтовнически водач с прошарени коси. Той е съсухрен тактик, който измислил плана за разрушаването на първата Звезда на смъртта. Звездата на смъртта е бронирана бойна станция, която може да унищожи планета с един изстрел. Ян е офицер от времето на Старата република. Малко след провъзгласяването на Галактическата империя, Додона се присъединил към бунтовниците. Когато Ян получил техническите планове на Звездата на смъртта неговият брилянтен тактически ум открил слабостта на бойната станция. След това бунтовниците разрушили Звездата на смъртта. След битката при Явин, Додона е пленен от имперските сили. Генералът прекарал седем години в имперски затвор. Силите на Новата република (наследник на Бунтовническия съюз) го освободили от затвора. След това Ян станал един от най-добрите консултанти в управлението на Новата република.

Основни сведения: Додона е обучаван в логистика информационен анализ и обсада. Той станал експерт в тези области. Освен това Ян и Адар Талон (негов близък приятел) написали книга за битки между бойните космически кораби и обсадни тактики. Затова Ян е един от първите капитани на имперски звездни разрушители. Когато канцлер Палпатин (лидер на Старата република) се провъзгласил за император Додона напуснал армията. По това време Ян има звание генерал. Додона иска спокойно да изживее живота си без да се намесва в Галактическата гражданска война. Имперски офицери обаче решили, че Ян е опасен за Империята. Затова тези офицери решили да екзекутират генерала. За техните планове научил Адар. Талон предупредил Ян. Когато имперските войници отишли да убият генерала бунтовнически командоси спасили Додона. Адар инсценирал смъртта на Ян. След като осъзнал злините, които извършва Империята, Додона се присъединил към бунтовниците. Неговият приятел Талон също отишъл в Бунтовническия съюз. Додона станал един от високопоставените военни командири на бунтовниците. Ян отговарял пред Мон Мотма (лидер на Бунтовническия съюз).

Малко преди битката при Явин, генералът се запознал с техническите планове на бойната станция Звездата на смъртта. За няколко часа Додона и командир Еврам Леджай открили слабото място на Звездата на смъртта. Слабото място е малка охладителна шахта, която води към главния реактор на бойната станция. Ян предположил, че протонно торпедо може от тази шахта да стигне до главния реактор. След това торпедото ще причини верижна реакция, която ще унищожи Звездата на смъртта. Люк Скайуокър изстрелял две торпеда в шахтата. След това Звездата на смъртта избухнала.

Ян направил анализ на битката при Явин. След това Додона анализирал ролята на скоростта по време на космически битки. Затова Ян се съсредоточил върху дизайна на бунтовническия изтребител А-уинг (този изтребител го има само на хартия). Генералът се сближил с инженер Уалъкс Блисъкс. Двамата издействали средства за направата на такъв изтребител. Така Додона и Блисъкс създали А-уинга.

След битката при Явин, Ян останал да командва бунтовническата база на Явин IV. Разузнаването доложило на Додона, че изтребителя на Дарт Вейдър не се е върнал в имперската флота. Генералът изпратил бунтовнически изтребители да търсят кораба на Вейдър. По време на търсенето два бунтовнически изтребителя се натъкнали на имперски звездни разрушители. Ян има спорове с принцеса Лея Органа. Лея иска по-активно да участва в мисиите на бунтовниците. Додона мисли, че Органа не трябва да рискува, а да присъства като символ за Бунтовническия съюз. В крайна сметка генералът променил мнението си. Той позволил на Лея да отиде на спасителна мисия на планетата Металорн.

Когато Врад Додона (синът на Ян) загинал в битка генералът изпаднал в няколко месечна депресия. Въпреки това Ян продължил да служи на бунтовниците. Когато имперските сили нахлули в бунтовническата база на Явин IV, Додона наредил евакуация. Генералът избрал да остане докато бунтовническите сили се изтеглят. Той задействал оръдия, които предизвикват прекъсване на системите. По този начин Ян унищожил ескадрон от Тай-бомбери. След това Додона е ранен и пленен от имперските сили. Бунтовниците мислят, че Ян е загинал.

Генералът е затворен в суперзвездоразрушителя „Лусанкя”. Там той е наблюдаван от Ясан Исард (шефка на имперското разузнаване). Тя решила, че след като бъде излекуван Додона може да бъде полезен на Империята. Ян е затворник седем години. Генералът помогнал на пилота Коран Хорн да избяга от суперзвездоразрушителя.

След това Коран се върнал в териториите на Новата република (наследник на Бунтовническия съюз). В 26г. силите на Новата република освободили Ян от затвора. След като се върнал Додона бил много слаб. Травмите изтощили неговото тяло и той се подпира на бастун. Въпреки това генералът участва в командването на Новата република. Заедно с него в командването са Адар Талон, Пашна Старкилър и Вандън Уилард. Тази група е известна като сивите кадри. В 28г. Ян помогнал в борбата срещу клонинга на Палпатин. По време на тази борба Додона разгромил имперските сили на планетата Девастатор.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.