RSS

Нют Гънрей

Нют Гънрей е безскрупулен по природа. Чрез измама Нют придобил рудните мини на Дорвала. Благодарение на тези мини Гънрей станал член на управителния съвет на Търговската Федерация. Алчността на Нют и безскрупулността на неговите партньори (Рюн Хаако, Долти Дофин и Хат Монхар) привлекли вниманието на ситския лорд Дарт Сидиъс. Сидиъс решил да използва Гънрей за своите цели. Машинациите на ситския лорд засегнали цялата Търговска Федерация. Когато на Ериаду се състояла търговска конференция Нют убил другите членове на управителния съвет. След това Гънрей се провъзгласил за вицекрал и станал едноличен шеф на Търговската Федерация.

По заповед на Дарт Сидиъс, Гънрей наредил на армия от дроиди да нападне планетата Набу. Сидиъс подтиквал Нют да върви по този незаконен път.

Гънрей искал да накара кралица Амидала да подпише договор, който да узакони окупацията. Нют показал, че няма да се спре пред нищо, за да има повече сила и власт. Той дръзко се настанил в тронната зала на кралицата и започнал да се подиграва на губернатора Байбъл. В същото време населението страдало от окупацията.

Когато войските на Набу щурмували кралския дворец, Нют се уплашил и се скрил зад охраната си от дроиди. Кралица Амидала обаче се справила с охраната на вицекраля. Амидала накарала страхливия Нют да подпише договор за капитулация. Договорът сложил край на окупацията.

Гънрей и Рюн Хаако са отведени да отговарят за престъпленията си. Тяхната търговска дейност можела да бъде забранена. В последните години на корумпираната Стара република, обаче съдиите могат да бъдат купени. Върховния съд четири пъти се опитвал да осъди Нют, но не успял. Гънрей запазил поста си на вицекрал на Търговската Федерация.

Когато се появило сепаратисткото движение начело с граф Дуку много от най-големите бизнес концерни в Галактиката се заинтересували от него. Концерните подкрепили сепаратистите и създали Конфедерацията на Независимите Системи. Причината Нют да се присъедини към сепаратистите е желанието на вицекраля да убие Амидала.

Ловецът на глави Джанго Фет наел Зам Уезъл да убие сенатор Падме Амидала. Въпреки че Уезъл се провалил Амидала е хваната от сепаратистите. Тя трябва да бъде екзекутирана пред Гънрей. Падме обаче се измъкнала. На арената за екзекуции нахлула армията на Старата република и започнала първата битка от Войните на клонингите. Нют се възползвал от хаоса и успял да избяга.

По време на Войните на клонингите, Гънрей преосмислил позицията си. Той се уморил от битките, бягствата и укриването. Обещанията на Дарт Сидиъс за власт и печалба се оказали илюзия. Гънрей се уморил от кръвопролитията и започнал да иска мир.

Нют не бил съгласен и с водачеството на генерал Гривиъс. Гънрей не искал Гривиъс да командва сепаратистките армии. Когато Сидиъс преместил сепаратистките водачи на Мустафар, Нют помислил, че края на Войните на клонингите е близо.

Дарт Сидиъс използва сепаратистите, за да си проправи път към провъзгласяването си за император. След като вече няма нужда от сепаратисткия съвет, Сидиъс изпратил своя нов ученик (Дарт Вейдър) да убие сепаратистките водачи. Вейдър посичал лидер след лидер с лазерния си меч и оставил молещия се Гънрей последен. Ужасения Нют молел за мир, но Дарт го убил.

Tags: , , ,

петък, май 21st, 2010 at 21:50 • ГероиRSS 2.0 feed You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.