RSS

Грийдо

Кратки данни: Грийдо е родианец. Той е ловец на глави, който работи за Джаба Хътянина. Грийдо е от клана Тетсус. Родианецът дълго време живял далече от планетата Родиа (неговия роден свят). Грийдо живял на луната Нар Шада. Там той се присъединил към ловци на глави. Грийдо започнал да се учи как се става ловец на глави. Родианецът сключил първия си договор с Джаба Хътянина. Грийдо трябва да открие и да убие контрабандиста Хан Соло. Родианецът обаче е убит от Соло.

Основни сведения: Грийдо е роден на планетата Родиа. Краткия живот на родианеца е изпълнен с насилие. Насилието е характерно за родианците. На Родиа родианците се сблъскали с големи хищници. След известно време те изчистили джунглите от хищниците. Насилието обаче останало защото войните между клановете са нещо нормално. Когато родианецът е на три години служители на управляващия клан Чатза убили бащата на Грийдо. Бащата е ловец на глави. Служителите на Чатза ограбили богатството на семейството. След тази случка семейството изпаднало в бедност. Грийдо и неговата бременна майка Нела избягали в джунглата. Те се скрили при Нок и Тийку (братята на Нела). Братята също са от клана Тетсус. Там се родил Пкуийдук (братът на Грийдо). Грийдо случайно открил в джунглата скритите кораби и разбрал, че неговото семейство е избягало и се крие.

Когато родианецът станал на петнадесет години служители на Чатза открили бегълците. След това кланът Чатза завладял светилището на Тетсус. Грийдо и неговото семейство едва избегнали смъртта. Те отишли на луната Нар Шада. Там Грийдо се сприятелил с Анки Фремп. Навсякъде родианецът вижда ловци на глави. Грийдо копнее да стане един от тях.

Грийдо работи при механика Шуг Нинкс. Докато е на работа при него родианецът харесал кораба от клас Корсар на Шуг. Грийдо смята да кръсти кораба „Мъжки ловец”. След това „Мъжки ловец” трябвало да сложи началото на неговата кариера като ловец на глави. Амбицията на родианеца стигнала до там, че той се опитал да открадне двойка енергийни куплонги. Грийдо иска да използва куплонгите на своя кораб. Всъщност тези куплонги са на кораба „Хилядолетния сокол”. Чубака (уукито, което се грижи за ремонта на „Хилядолетния сокол”) хванал родианеца. Хан Соло (собственика на кораба) видял, че Грийдо е дете. Той наказал родианеца като му взел якето. Унижения Грийдо казал, че ще си отмъсти.

Когато работи на ниво осемдесет и осем родианецът чул шум. Двама ловци на глави били нападнати от киборг на име Гром. Ловците на глави Слурч Гоа и Диз Натаз не могли да достигнат до оръжията си, защото киборгът им препречвал пътя. Тогава Грийдо се намесил. Той стигнал до пушката на Гоа и убил киборга. Впечатлен от смелостта на родианеца Слурч решил да обучи Грийдо и да го направи ловец на глави.

Няколко месеца по-късно Диз, Слурч и Грийдо отишли на планетата Татуин. Там родианецът се надява да стане един от служителите на Джаба Хътянина. Джаба предложил на Гоа и Натаз да намерят или да убият контрабандиста Хан Соло. Двамата ловци на глави отхвърлили предложението. Грийдо обаче приел задачата. Родианецът намерил Хан в една кръчма в Мос Айсли. Грийдо поискал от Соло да плати дълга си към Джаба. Хан винаги е готов с извинения защо не може да плати. Соло казал на Грийдо, че има парите. Родианецът казал да му ги даде веднага. Хан отвърнал, че не са в него. Накрая Грийдо изгубил търпение и стрелял по Соло. Изстрелът на родианеца не улучил Хан. Соло също стрелял. Изстрелът на Хан разкъсал покривката на масата и гръдния кош на Грийдо.

Соло не знаел, че от смъртта на родианеца спечелил клана Чатза. Гоа изгубил ученика си. Барманът отнесъл тялото на Грийдо. От кръвта на родианеца барманът направил алкохолна напитка за Джаба.

Грийдо има уста като зурла на тапир. Родианецът е с големи кръгли очи, зелена кожа и гребен от шипове върху черепа. Неговият роднина Бийдо заел мястото на Грийдо в организацията на Джаба.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.