RSS

Хан Соло

Кратки данни: Хан Соло е бивш контрабандист и комарджия. Той се превърнал в един от най-ценните герои на бунтовниците. Известно е, че Хан мисли най-много за себе си. Въпреки това той често спасява своите приятели. Соло е арогантен, но независимо от това той е символ на кураж и сила в Бунтовническия съюз.

Основни сведения: Хан е роден в 11г. пр.Имп. на планетата Корелиа. Има данни, че Соло е изоставен от своите родители. От седем до дванадесет годишна възраст Хан е гледан от уукитата (местното население на планетата Кашиуук). По-голямата част от детството на Соло минало като той служи на Гарис Шрайк. Гарис е лидер на търговска фамилия. Той използва гамени, просяци и изоставени деца за дребни кражби. Хан пораснал на кораба „Търговски късмет” (корабът на Шрайк). Корабът често ходел до Корелиа. Там Соло общува с Деулана. Тя е от расата на уукитата. Деулана изпитва състрадание към Хан. Тя научила Соло да говори езика на уукитата.

Хан иска да научи повече за родителите си. Гарис обаче крие тази информация от Соло. Единствената връзка на Хан с неговото семейство е безскрупулния и жесток Трейкън Сал-Соло (братовчед на Хан). Соло продължил да работи за Шрайк. Веднъж Хан се присъединил към пирати, които са водени от Лемо и Санда. Соло провел внезапни нападения и показал професионализъм в работата. Това впечатлило пиратите. В тези дни Хан си спечелил кръвен враг в лицето на Денгар (ловец на глави).

Когато станал на деветнадесет години Соло избягал от Гарис и започнал да работи за Хътяните. За да не бъде заловен Хан сменил името си. Той се нарекъл Вийк Драго. На планетата Йолесиа, Соло се влюбил в младата робиня Бриа Тарен. Той освободил Тарен. Когато направил това Хътяните се разгневили. Лъжливото име обаче спасило Хан от техния гняв.

След това Соло влязъл в имперската академия, за да подобри пилотските си умения. Учителя на Хан е Бадур известен с прякора си Войника. По време на една тренировка Соло извършил много трудна маневра. Това му спечелило прякора Ловкия. По време на обучението си Хан придобил правото да носи червена нашивка.

Въпреки уменията си Соло е изгонен от академията. Причината за това е, че Хан спасил от робство едно ууки на име Чубака. Соло освободил Чубака от неговия похитител (ловецът на глави Боск). От този ден Чуи (галеното име на Чубака) има кръвен дълг към Хан. Уукито започнало да служи като бодигард на Соло. Двамата станали най-добрите приятели.

След като приключила военната му кариера Хан станал контрабандист. Той се присъединил към група контрабандисти на Роа. Тогава за първи път Соло извършил „обиколката на Кесъл”. Той работи с много прочути контрабандисти. Това са Шуг Нинкс, Мако Спинс, Сала Зенд, Катиа М’Буел, Силвър Файър и Рик Дуел. Освен това по време на тези странствания и пренасяне на контрабандни товари Хан си спечелил много приятели. Соло обаче си създал и силни врагове. Хан обиколил цялата Галактика.

Соло срещнал млад картоиграч на име Ландо Калризиян. Двамата започнали да играят сабак. След края на играта Хан спечелил кораба „Хилядолетния сокол”. Соло и Чубака направили много подобрения на кораба. Соло и уукито превърнали „Хилядолетния сокол” в бърз и добре въоръжен контрабандистки кораб.

След тези подобрения Хан и Чубака работят в сектор Корпоративен. Те изпълняват поръчки за престъпните босове Биг Бунджи и Пуво. Докато работи за Бунджи и Пуво Хан се сблъскал с търговец на роби. Соло разбил силите на търговеца на роби. След това Хан предал търговеца на роби на властите. После Соло търси загубеното съкровище на Ксим. По време на търсенето Хан е ранен с нож. Раната оставила белег на неговата брадичка.

Соло изпълнява много доставки за гангстерския бос Джаба Хътянина. Когато превозва една пратка с подправка за Джаба, корабът на Хан е спрян за проверка. Соло успял да се измъкне от имперските сили, но е принуден да изхвърли подправката. Хан не могъл да обезщети Джаба за загубата. Хътянина обявил награда за главата на Соло. Всеки ловец на глави започнал да търси Хан и Чубака.

Тогава Соло получил предложение да закара Арту, Трипио, Оби-Уан Кеноби и Люк Скайуокър от планетата Татуин до планетата Алдераан. Сумата, която контрабандиста щял да получи за курса щяла да помогне на Хан да си изплати дълговете към Джаба. Когато пристигнали в Алдераанската система те видели, че планетата е разрушена. Малко по-късно „Хилядолетния сокол е заловен от имперските сили. Корабът е прибран в един от хангарите на първата Звезда на смъртта. Хан се съгласил да освободи затворничката Лея Органа, но поискал допълнително заплащане. След като се измъкнали от Звездата на смъртта, Соло отвел пътниците си до Явин IV. Там има тайна бунтовническа база.

Хан получил парите и решил да си тръгне. След това обаче променил решението си и се включил в атаката срещу Звездата на смъртта. Соло прикривал Люк от имперските изтребители. Това дало възможност на Скайуокър да унищожи Звездата на смъртта. Заради действията си Хан е награден с медал.

След това Соло и Чубака решили да платят дълга си към Джаба. На път за Татуин „Хилядолетния сокол” попаднал на пиратска засада. Водачът на пиратите е Кримсън Джак. Пиратите взели всичките пари на Хан. След това пиратите пуснали Соло и Чубака. Понеже няма друга алтернатива Хан се върнал при бунтовниците. Когато бунтовническите сили напускали Явин IV, Соло помогнал на бунтовниците като откраднал скъпоценен камък от пирата Раскар. Този скъпоценен камък се оказал инструмент за пробиването на имперската блокада на Явин IV.

След като не получил парите си Джаба решил да убие Хан. Хътянина изпратил ловци на глави, за да убият Соло. Няколко от тях направили засада на Хан на планетата Орд Мантел. Соло успял да се измъкне от засадата. По-късно когато бунтовниците се установили на планетата Хот, Хан е с тях. Когато имперските войски нападнали бунтовническата база „Ехо” принцеса Лея Органа не успяла да стигне до транспортния си кораб. Тя решила да отлети с „Хилядолетния сокол”. Въпреки многото си повреди корабът се измъкнал от имперската флота. Когато Соло приземил кораба на един огромен астероид за поправка Лея и Хан се сближили.

Дарт Вейдър решил да залови „Хилядолетния сокол”. Вейдър обявил награда за залавянето на кораба. Дарт наел най-прочутите ловци на глави и ги изпратил да търсят „Хилядолетния сокол”. Един от тях на име Боба Фет открил контрабандисткия кораб( в Облачния град) и съобщил на Вейдър. Дарт заловил Соло и започнал да го измъчва. След това по заповед на Вейдър, Хан е замразен в карбонит. Боба Фет взел Соло и го транспортирал до Джаба. Люк, Лея, Чубака и Ландо решили да освободят Хан.

Когато приятелите му дошли в двореца на Хътянина те успели да освободят Соло от карбонита. Хан обаче страда от хибернационна болест. Джаба заловил Лея, Чубака, Люк, Ландо и Соло. Гангстерският главатар решил да ги екзекутира като ги хвърли в устата на чудовището Сарлак. Когато пристигнали до чудовището се разгоряла битка. По време на боя Хан бутнал Боба Фет в устата на Сарлак. Лея удушила Джаба.

Когато се върнал в бунтовническата флота Соло е повишен в генерал. Той ръководи ударната група на луната Ендор. Мисията на групата е да унищожи генератора на щита на втората Звезда на смъртта. С помощта на еуоките бунтовниците победили имперските войски. Генераторът на щита е унищожен.

След битката на Ендор, Хан продължава да служи на Новата република (наследник на Бунтовническия съюз). Соло посетил много планети, за да ги покани да се присъединят към Новата република. Въпреки че е на висок пост в Новата република, Хан продължава да поддържа контакти с контрабандистите.

Когато принц Изолдор (от консорциума Хапес) се появил на планетата Корускант той предложил брак на Лея. Соло действал безразсъдно както винаги. Той отвлякъл Лея и я завел на планетата Датомир. Този свят Хан спечелил на сабак. На Датомир Соло и Органа се оженили. Това станало в 26г. На следващата година се родили близнаците Джейна и Джейсън Соло. В 28г. се родил Анакин Соло. Така Хан станал баща на три деца. Въпреки семейните си задължения Соло и Органа продължават да изпълняват най-различни мисии за Новата република.

По време на една дипломатическа мисия Хан бил обвинен в предателство и затворен в мините на Кесъл. Соло се тревожи за семейството си. Много пъти децата на Хан са застрашавани от врагове. В 32г. Джейна, Джейсън и Анакин са отвлечени от имперския военачалник Хетрир. Лея и Чубака успели да освободят децата. В 34г. Соло е заловен от явета. Чубака и група уукита освободили Хан. Страхът на Соло, че може да загуби най-близките си хора е голям. Този страх изчезнал едва когато децата пораснали и започнали да се защитават сами. Точно тогава обаче дошла най-голямата опасност за семейство Соло и за цялата Галактика.

В 41г. в Галактиката нахлули Юзан Вон (същества от съседна галактика). По време на тяхната инвазия загинали много същества. Юзан Вон имат органична технология. Освен това те могат да променят орбитите на планети и луни с помощта на гравитационна технология. Така Юзан Вон променили орбитата на луната край планетата Сернпидал. Луната щяла да се блъсне в Сернпидал. Хан и Чубака помагат на населението да се евакуира от планетата. Анакин пилотира „Хилядолетния сокол”. За съжаление той не успял да стигне навреме с кораба до Чуи. Уукито умряло когато луната се сблъскала със Сернпидал.

Шокът от смъртта на Чубака довел Хан до депресия и алкохолизъм. Той се откъснал от своето семейство и се отдал на мъката си. Все пак с помощта на новия си приятел Дрома, Хан се върнал при семейството си. Соло и Лея се сдобрили, но Юзан Вон продължават да сеят разруха в Галактиката.

Анакин Соло загинал по време на мисия срещу Юзан Вон. Хан видял как жена му потънала в скръб защото чрез Силата усетила смъртта на Анакин. По време на тази мисия Джейсън е пленен, а Джейна успяла да избяга. Лея и Соло видели как изведнъж безгрижната им дъщеря се превърнала в суров ветеран.

Въпреки трагедията, която сполетяла семейството им Хан и жена му продължават да изпълняват мисии за Галактическия съюз (наследник на Новата република). Соло заедно със семейството си се върнал на Корускант. Те заедно с рицарите джедаи участват в битка срещу Шимра (върховният предводител на Юзан Вон). След тази битка Юзан Вон напуснали Галактиката.

Десет години след края на войната срещу Юзан Вон (58г.) Хан е обвинен от корелианците, че е лакей на Галактическия съюз. В същото време Трейкън Сал-Соло обявил, че Корелиа се отцепва от Галактическия съюз. Избухнала Корелианската криза. Трейкън наел Айлин (дъщеря на Боба Фет) да убие Хан и Лея. Много по-страшно нещо обаче сполетяло семейство Соло. Джейсън бил покварен от Лумия Черната лейди на Сит. Той преминал на тъмната страна на Силата и приел името Дарт Каедус.

Каедус убил Айлин. След това Джейсън убил и Мара Джейд Скайуокър (съпругата на Люк). Хан и Лея отишли до Корускант, за да присъстват на погребението на Мара. Охраната на планетата иска да арестува Соло защото корелианците са обявени за бунтовници и терористи. След това Хан и Лея отишли на Кашиуук. Джейсън проследил родителите си до планетата на уукитата. Каедус наредил да стрелят по Кашиуук, за да стресне уукитата и те да му предадат Хан и Лея.

Въпреки стрелбата и заплахата уукитата не предали Хан. Соло и съпругата му избягали и се скрили на Ендор. Луната е база на новия джедайски орден. Джейсън отвлякъл Алана (дъщерята на кралицата майка Хапан). Хан с „Хилядолетния сокол” отишъл да спаси Алана. През това време Лея работи с Иела Антилийз. Двете станали екип за проникване. Мисията на Соло е успешна. Той довел Алана при кралицата майка.

След като разбрали, че Дарт Каедус се намира в един астероид Хан и Лея започнали нова мисия. Двамата с техния кораб атакували астероида отвън. В същото време Джейна проникнала във вътрешността на астероида. Джейсън обаче успял да избяга. След това семейство Соло проникнало в „Анакин Соло”  (кораба на Каедус). Там Джейна убила Джейсън. Хан видял как дъщеря му носи трупа на своя брат. Бащата направил всичко възможно Джейна да преодолее своите негативни чувства като гняв, омраза, болка и страх. По този начин дъщерята на Хан не преминала на тъмната страна на Силата.

Соло е доста самоуверен и арогантен. Характера му го вкарва в трудни ситуации, но Хан се измъква от тях благодарение на безразсъдната си смелост. Соло е пътувал много и твърди, че е обиколил Галактиката на длъж и шир. Той е убеден, че съществува само късмета. Соло е практичен някои биха казали, че е човек, който се интересува само от парите. Той често се противопоставя на идеализма на Лея. Въпреки тези конфликти (или може би заради тях) двамата се влюбили.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.