RSS

Бигз Дарклайтър

Кратки данни: Бигз Дарклайтър е най-добрия приятел на Люк Скайуокър. Бигз поощрява идеализма и смелостта на Люк. Дарклайтър е роден на планетата Татуин. Той пилотирал Т-16 скайхопер. Това подобрило пилотските умения на Бигз. След това той напуснал Татуин и отишъл в имперската академия. Дарклайтър е отвратен от политиката на Империята. Както много други той се присъединил към Бунтовническия съюз. В битката при Явин, Люк и Бигз летят заедно. Те се сражават срещу първата Звезда на смъртта. По време на битката Дарклайтър загинал.

Основни сведения: Бигз е роден в едно от богатите семейства на Татуин. Хъф (бащата на Бигз) е преуспял хранителен магнат. Въпреки социалните различия Бигз и Люк се запознали в град Анкърхед и бързо се сприятелили. Двамата често се състезават със своите скайхопери в каньона Бегър. По време на тези състезания те се нарекли „двойка летящи звезди, които нищо не може да спре”. Дарклайтър и Скайуокър искат заедно да отидат в имперската академия, за да станат пилоти. Оуен (чичото на Люк) не разрешил на племенника си да отиде в академията. Преди Дарклайтър да отиде в академията Люк и Бигз направили последно състезание в каньона Бегър. След състезанието двамата са нападнати от пясъчни хора. Те улучили Бигз с отровна стрела. Люк карал по пряк път и успял да закара приятеля си навреме до медицинската станция. След това Дарклайтър отишъл в имперската академия.

Докато е в академията Бигз разбрал за насилието, с което управлява Империята. Докато учи за пилот той се сприятелил с Хоби Кливиън и капитан Хелиск. Дарклайтър решил да се присъедини към бунтовниците. Заедно с него към бунта решили да се присъединят и приятелите му. Когато е на двадесет и четири години Бигз завършил академията. Той станал помощник-капитан на товарния кораб „Ронд Еклиптик”. Малко преди да отиде на кораба Дарклайтър отишъл на Татуин. Бигз вече е друг човек. Той казал на Люк за истинската същност на Империята. След това Дарклайтър съобщил на Скайуокър, че ще се присъедини към бунта. След няколко седмици служба на „Ронд Еклиптик” Хоби срещнал Бигз с бунтовниците на планетата Бестин. Дарклайтър решил да действа. Той откраднал кораба заедно с товара и се присъединил към бунта.

След това Дарклайтър лети с х-уинг и има няколко сблъсъка с имперските сили. В крайна сметка Люк и Бигз се срещнали на Явин IV малко преди бунтовниците да атакуват първата Звезда на смъртта. По време на битката Дарклайтър защитава Скайуокър. Люк унищожил няколко Тай-файтера и нанесъл поражения на Звездата на смъртта. Дарклайтър е убит от Дарт Вейдър малко след това Скайуокър унищожил Звездата на смъртта.

Гевин Дарклайтър (братовчед на Бигс) също е бунтовнически пилот. Днес Гевин е водач на Свирепия ескадрон. Ескадронът е на първата бойна линия във войната срещу Юзан Вон.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.