RSS

Мунго Боабаб

Мунго Боабаб е търговец. Той е роден на планетата Манда. Мунго започнал своята дейност в ранните дни на Галактическата империя. Търговските фирми, които декларирали вярност към Империята получили облекчения при тяхната дейност. Боабаб обаче останал независим. Въпреки спънките, които Империята му наложила неговата търговия вървяла добре.

В тези дни Мунго все още няма големи амбиции. Много от старите членове на семейството му мислят, че младият Боабаб е безотговорен. За да го научат на отговорност те изпратили Мунго да отговаря за миньорските операции на планетата Биту. Боабаб се сприятелил с битинците (примитивното местно население). Мунго разработил мината и огромните печалби поделил с населението на Биту.

Силите на Империята обаче пристигнали и поели контрол над мината. Имперските сили построили огромен дроид. Дроида се казва Големия Хийп. Целта на дроида е да изкопава повече количество руда. Освен това Големия Хийп ще изкопава рудата по-бързо. За да се охлажда дроида се използва влагата от въздуха на Биту. Вследствие на това на планетата настъпила голяма суша. Мунго и дроидите Арту Диту и Трипио разрушили Големия Хийп и спрели засушаването.

След това Боабаб решил да открие местоположението на планетата Рун. Тази планета е скрита зад плътна мъглявина наречена Ситското наметало. Най-голямото богатство на Рун са рунските скъпоценни камъни. Камъните с форма на юмрук могат да съхраняват огромно количество информация. Мунго иска да направи търговски път между Манда и Рун.

За да намери Рун, Боабаб събрал всякаква информация. С помощта на Арту и Трипио, Мунго преминал с кораба си „Фургонът” през Ситското наметало. След това Боабаб последвал една комета и достигнал до Рун.

В орбитата на Рун има много космически станции. Астероидните и радиационните бури повредили „Фургонът”. Корабът не може да се движи. „Фургонът” обаче е заловен от служители на губернатор Кунг (управител на провинция Таунтум, която се намира на Рун). Кунг иска да установи съюз с Империята. Той поканил един имперски представител да посети Рун.

Губернаторът помислил, че Боабаб е дипломатически представител на император Палпатин. Мунго незабавно влязъл в тази роля. Малко по-късно обаче пристигнал адмирал Териналд Скрийд (истинският дипломатически представител на Палпатин). Кунг се разгневил на Боабаб. Губернаторът затворил Мунго, Арту и Трипио. Тримата са затворени на една космическа станция.

Нуб Йелдарб (друг затворник в станцията) освободил Боабаб и дроидите. За нещастие двигателите на станцията се повредили. Космическата станция се насочила към един астероид. Мунго не можел да избяга с кораба си, защото „Фургонът” бил конфискуван от Кунг. За да напуснат станцията Боабаб взел един от корабите на губернатора.

След това Мунго насочил кораба към Рун. Когато навлязъл в атмосферата на планетата корабът е обстрелван от силите на Кунг. Въпреки това Боабаб приземил кораба в територията на провинция Умбу. Четиримата бегълци са невредими. Корабът бил намерен от Аурен Йом и нейния баща Нилз.

Атлетичното тяло на младата Аурен направило силно впечатление на Мунго. Йом също харесала атлетичното телосложение на Боабаб. Аурен поканила Мунго да участва в рунските колониални игри. Кунг хвърлил големи средства в организирането на игрите. Губернаторът мисли, че състезателите от Таунтум ще победят състезателите от Умбу. За да е сигурен в победата Кунг отровил двама от състезателите на Аурен. Йом обаче заменила отровените състезатели с Трипио и Боабаб. Аурен, Трипио и Мунго спечелили състезанието. Жителите на Умбу започнали да се възхищават от Боабаб.

Йом се влюбила в Мунго. В знак на своята любов Аурен подарила на Боабаб рунски скъпоценен камък. Мунго започнал да изследва камъка. В процеса на изследване Боабаб открил стар отшелник. Отшелникът се оказал чичо на Мунго. Чичото на Боабаб кацнал на Рун преди шестдесет години.

Мунго получил от чичо си шест пакета с рунски камъни. Чичото на Боабаб предупредил Мунго да не става алчен и да не поставя алчността си над приятелството. След това чичото на Боабаб умрял. Мунго решил да търси още рунски камъни.

Търсенията отвели Боабаб до морето на Рун. Мунго купил кораб и продължил да търси рунски камъни. По време на едно плаване корабът на Боабаб бил хванат от водовъртеж. За да освети пътя си Мунго пожертвал рунските камъни. Заради тази жертва Боабаб и неговите приятели се измъкнали от водовъртежа. Камъните и кораба обаче потънали в морето.

След това приключение Мунго се върнал в Умбу. Кунг разпръснал над провинцията причиняващият смърт микроб руз. Бела (майката на Аурен) се разболяла, защото била заразена от микроба. Нилз обаче намерил доктор. Докторът излекувал Бола. Кунг също се заразил. Той потърсил помощ от Нилз.

Нилз и Аурен отишли да му помогнат. Двамата обаче били затворени в крепост на Кунг. Крепостта се намира под покрит с лед вулкан. Мунго и дроидите успели да освободят Нилз и Аурен. По време на освобождаването Боабаб открил легендарно съкровище от рунски камъни с форма на юмрук. Тези камъни са разположени до вулкана покрит с лед.

Мунго решил да сключи сделка с Кунг. Срещата се състояла до вулкана. На тази среща освен губернатора присъства и Скрийд. Боабаб предложил на Кунг да му върне „Фургонът” и да не вреди на жителите на Умбу. В замяна губернаторът ще бъде излекуван от руз и ще получи местоположението на съкровището. В този момент адмирал Скрийд обявил, че Рун минава под властта на Империята. Разярен от това развитие на събитията Кунг стрелял с пробиващ лазер. Лазерният лъч ударил рунските камъни и те потънали в лавата. Така са унищожени камъните, които съдържат безценна информация.

Мунго избягал. Той успял да спаси един камък с форма на юмрук. Камъкът се оказал велико съкровище. В камъка е записана информацията на текста „Да Уерба Верда”. „Да Уерба Верда” е епическа поема. Тя разказва за заселването на планетата Корускант и образуването на Старата република. Заради откриването на този текст името на Мунго Боабаб останало завинаги в галактическата история.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.