RSS

Куай-Гон Джин

Майстор джедай Куай-Гон Джин придобил уменията си като участвал в най-различни мисии. За разлика от останалите майстори джедаи, които предпочитат да медитират, Куай-Гон изповядва философията „Чувствай не мисли, използвай инстинктите си”. Въпреки необичайните си възгледи и начин на действие Джин е предан на джедайския съвет.

Вторият ученик на Куай-Гон е Ксанатос. Ксанатос е син на Крион (най-богатия човек на планетата Телос и неин владетел). Ксанатос има много голям брой мидихлорини в кръвта си. Това накарало Джин да го вземе за ученик. Крион неохотно се съгласил синът му да бъде обучаван за джедай.

Ксанатос има безспорни таланти. Обаче неговото високо самочувствие и желание да налага мнението си водели до конфликти с другите ученици. Преди последното изпитание майстор джедай Йода изпратил Куай-Гон и Ксанатос на Телос. Там бушува гражданска война. Крион помолил сина си да се присъедини към неговите войски, за да си възстанови контрола над планетата. Ксанатос се съгласил, а Куай-Гон бил против. В крайна сметка се стигнало до там, че Джин започнал да се бие срещу войските на Крион. По време на една битка Куай-Гон убил бащата на Ксанатос. Разярен Ксанатос предизвикал Джин на дуел. Куай-Гон победил Ксанатос, но не го убил. Победеният ученик избягал, а Джин в продължение на години е разочарован от себе си.

След това Куай-Гон се зарекъл повече да не взима друг ученик. Въпреки това Джин с интерес следи развитието на Оби-Уан Кеноби. Двамата се сближили докато били на мисия на планетата Бандомир. Йода иска Оби-Уан да стане ученик на Куай-Гон. След като Кеноби победил Ксанатос в дуел Джин се съгласил да обучава Оби-Уан. Куай-Гон преодолял разочарованията си и направил Кеноби свой ученик. Първоначално в техните отношения имало много проблеми. Най-голямата криза в отношенията им настъпила когато Оби-Уан се присъединил към младото движение на планетата Мелида Дан. По този начин Кеноби иска да сложи край на гражданската война на този свят. Заради това действие джедайският съвет изключил Оби-Уан от джедайския орден. Джин настоял пред съвета на джедаите да продължи обучението на Кеноби. Джедайският съвет се съгласил и върнал Оби-Уан в ордена на джедаите. След тази случка лека полека Кеноби и Джин се сработили. Те станали чудесен екип.

По време на блокадата на планетата Набу от Търговската Федерация, канцлерът Валорум изпратил Куай-Гон и Оби-Уан Кеноби на преговори. Двамата отишли на главния боен кораб на Търговската Федерация, но били нападнати от бойни дроиди. Джин и Кеноби успели да избягат от кораба и кацнали на повърхността на Набу. На планетата Куай-Гон спасил живота на гунганския изгнаник Джар Джар Бинкс. Характера на Джин е такъв, че той взел Джар Джар под своя закрила. С помощта на Бинкс, Куай-Гон и Оби-Уан стигнали до град Тийд. Там те освободили кралица Амидала от лапите на Търговската Федерация и отпътували към Корускант. По време на пътуването кралския кораб се повредил и това довело до спиране на планетата Татуин.

На този свят Куай-Гон открил момче на име Анакин Скайуокър. Джин усетил в момчето голяма концентрация на Силата. Куай-Гон освободил Анакин от робство, за да го обучи за джедай. Малко преди да напусне Татуин, Джин е нападнат от войн с черни дрехи. Куай-Гон предположил, че нападателя е ситски лорд.

Джин отишъл на Корускант и представил Скайуокър на джедайския съвет. Съвета на джедаите видял, че бъдещето на Анакин е неизвестно и несигурно. Джедайския съвет решил, че момчето е твърде старо, за да бъде обучено. Освен това джедаите от съвета усещат в Скайуокър много страх и гняв. Съвета на джедаите не разрешил на Куай-Гон да обучи Анакин, но позволил на Джин да задържи момчето за свой повереник.

Куай-Гон разказал и за нападението срещу него. Той обяснил на джедайския съвет, че нападателя е ситски лорд. Много от джедаите в съвета не повярвали на тази информация. „Ситите са изчезнали от хилядолетия” казал един от членовете на джедайския съвет. Въпреки това джедаите усещат дисбаланс в Силата. Възможно ли е той да е причинен от ситски лорд?

Съвета на джедайте възложил на Куай-Гон и Кеноби да да придружат Амидала до Набу. На планетата Оби-Уан и Джин се сблъскали със същия нападател от Татуин. Нападателя е ситския лорд Дарт Мол. Той е безстрашен и смъртоносен войн. Куай-Гон и Кеноби атакуват ситския лорд. По време на битката Джин и Оби-Уан се оказали разделени. Мол се възползвал от предимството си и ранил смъртоносно Куай-Гон. Кеноби продължава битката и убил ситския лорд, но не могъл да спаси Джин. Умиращия Куай-Гон помолил Оби-Уан да обучи Анакин за джедай. Според Джин, Скайуокър е Избрания, който трябва да възстанови баланса в Силата. Кеноби приел молбата на Куай-Гон.

Малко след това тялото на Джин е изгорено. Край погребалната клада стояли Анакин, Оби-Уан, Джар Джар Бинкс и няколко от членовете на джедайския съвет.

Tags: , , , , ,

петък, май 21st, 2010 at 21:25 • ГероиRSS 2.0 feed You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.