RSS

Уилхоф Таркин

Кратки данни: Таркин е командир на първата Звезда на смъртта (бронирана бойна станция). Уилхоф започнал своята кариера като регионален губернатор (моф). Неговият остър военен ум му осигурил титлата Велик моф. Той командва много военни операции и докладва директно на император Палпатин. Таркин е лоялен на императора и неговите виждания за Новия ред. Уилхоф е един от конструкторите на първата Звезда на смъртта. За да демонстрира силата на бойната станция Таркин унищожил планетата Алдераан. Всичките тези действия засилили доверието на Палпатин в Уилхоф. Имало подозрение, че Таркин действа за свои собствени цели. Тези подозрения не могли да бъдат доказани защото Таркин загинал.

Основни сведения: Още като млад Уилхоф Таркин е прозорлив. От своята база във външните светове той вижда упадъка в Старата република. Таркин изминал всички военни и политически рангове на Ериаду (неговата родна планета). Тя е гъсто населен свят в сектора Сисуена. Във времената когато бъдещето на Старата република изглежда все по-мрачно, Таркин осъществил контакти със сенатор Палпатин и с големите корпорации.

Когато Палпатин се провъзгласил за император Уилхоф се намирал на планетата Горман. Таркин и войниците му се приземили на платформа с протестиращи против имперските данъци. Уилхоф наредил на войниците да стрелят срещу протестиращите. Вследствие на стрелбата загинали стотици. Бунтовниците нарекли това деяние „Горманското клане”. Императорът възнаградил Уилхоф. Таркин получил командването на сектор Сисуена.

Въпреки погрома на Горман все още има сили, които се борят срещу Новия ред. Те се възползват от законите на Старата република. Според тях секторите са разделени. Бунтовниците в Империята преминавали от сектор в сектор и по този начин избягвали от имперските сили. Нещо повече бунтовниците се обединили в Бунтовнически съюз.

За да спре това Таркин предложил на Палпатин да реорганизира териториите на Империята. Освен политическото и териториалното разделение на секторите щяло да има нови сектори. Те щели да бъдат приоритетни. Кои сектори да са приоритетни щяло да се реши от количеството търговия и финансовата активност. Един чиновник щял да управлява приоритетните сектори. Той ще носи титлата Велик моф, който лично ще ръководи разпределянето на ресурсите в подчинените му сектори. Императорът бил доволен от предложението на Уилхоф. Палпатин направил Таркин Велик моф. Императорът назначил Таркин за управител на множество външни сектори.

Друга идея на Уилхоф е така наречената доктрина на страха или „доктрината Таркин”. Според нея Империята няма да харчи огромно количество ресурси за подчиняването на всички планети в нейните граници. Новия ред щял да демонстрира сила, която да потушава недоволството още в зародиш. Най-великото постижение на тази доктрина е Звездата на смъртта (бронирана бойна станция, която може да унищожи планета с един изстрел).

Звездата на смъртта е творение на Таркин реализирано от напреднали учени. Бойната станция била построена в лаборатория известна като инсталацията Моу. Никой не знаел за тази тайна лаборатория. Инженерите, който я построили били избити. Докато се строяла първата Звезда на смъртта, Уилхоф забелязал имперския командир Натаси Даала. Таркин направил Натаси своя любовница и протеже. Уилхоф научил Даала на основни военни тактики. После Таркин назначил Натаси за командир на инсталацията Моу.

По време на една визита в инсталацията совалката на Уилхоф била нападната от бунтовници. Целта на бунтовническите сили е да убият Таркин. Той обаче успял да избяга. Бунтовниците освободили от совалката монкаламарианеца Акбар (личен прислужник на Таркин). Акбар осигурил на Бунтовническия съюз жизненоважна информация за първата Звезда на смъртта и много от другите планове на Уилхоф. По-късно монкаламарианецът станал адмирал и предвождал атаката срещу втората Звезда на смъртта.

Таркин може би е обмислял да заграби властта от Палпатин. Уилхоф обаче никога не предприел действия, за да осъществи замисъла си.

Вместо това Таркин се отдал на унищожаването на Бунтовническия съюз. Причината за това била, че бунтовниците се добрали до тайните планове на първата Звезда на смъртта. Когато Дарт Вейдър заловил принцеса Лея Органа я отвел на бойната станция. Таркин наредил принцесата да бъде измъчвана докато не разкрие тайната бунтовническа база.

Лея отказала да съдейства. Тогава Уилхоф наредил унищожаването на планетата Алдераан (родния свят на принцесата). С една команда Таркин отнел милиарди животи. След това Уилхоф позволил на принцесата да избяга от първата Звезда на смъртта. Лея избягала с кораба „Хилядолетния сокол”. Таркин обаче поставил проследяващо устройство на кораба. Устройството довело Уилхоф и бойната станция до бунтовническата база на Явин IV. Започнала битка между бунтовническите и имперските изтребители. Съветниците на Таркин анализирали бунтовническата атака. Те предложили на Уилхоф да се евакуира защото има опасност бойната станция да бъде взривена. Таркин приел с насмешка твърдението, че няколко изтребителя могат да победят най-мощното оръжие на Империята. Затова когато бунтовниците взривили първата Звезда на смъртта, Уилхоф умрял.

Райвък Таркин (племенница на Таркин)

Жената на Таркин го надживяла. Тя била твърда жена, която въртяла минните операции на планетата Феларион. На този свят се издига голям черен обелиск в памет на Таркин.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.