RSS

Лея Органа

Кратки данни: Лея Органа е сърцето на Бунтовническия съюз до провъзгласяването на Новата република. Лея е грижовна майка, рицарка джедай и лидер на Новата република. Органа била най-младия сенатор в имперския сенат. Лея помогнала на бунтовниците като осигурила плановете на първата Звезда на смъртта. Въпреки загубата на родния си свят, поражението на Хот и замразяването на Хан, Органа продължила да защитава свободата в Галактиката.

Основни сведения: Принцеса Лея Органа е родена в годината когато е провъзгласена Галактическата империя. Нейният истински баща е Анакин Скайуокър. Лея обаче е скрита от него. Тя е осиновена от сенатор Бейл Органа. Целта е да бъде скрита от император Палпатин.

Лея има бледи спомени за истинската си майка Падме Амидала. Принцесата помни, че Падме е красива, но тъжна. Лея е отгледана в живот на привилегии и разкош. Въпреки това принцесата е твърда и непоколебима. Лея има силна индивидуалност и бърза мисъл. Тези качества направили принцесата необикновен човек. Бейл Органа много я обичал. Той се гордеел с дъщеря си. Тя избягвала политическите интриги, а се концентрирала върху това да помага на нуждаещите се от помощ.

Лея имала щастливо детство. Принцесата получила най-доброто образование на планетата Алдераан. Лея учила политика, история и изкуство. Тя учила история от Арн Хорада (един от най-великите професори в Галактиката). Лея изучавала самозащита и бойни умения от бойния експерт Гилес Дуран. Интересите на принцесата към изкуството са основната причина да се включи в бунта срещу Империята. Научавайки как Галактическата империя контролира и подтиска създанията в Галактиката, Лея се отдала на каузата на Бунтовническия съюз.

Принцесата тръгнала по стъпките на Бейл Органа и влязла в политиката. Лея станала най-младия член на имперския сенат. Като сенатор принцесата участва в много дипломатически мисии. Когато в Галактиката се заговорило за гражданска война уменията на Лея в дипломацията помагали на бунтовниците. Принцесата била на дипломатическа мисия на Ралтир (планета под властта на Империята). Там Лея открила ранен бунтовник с важна информация складирана в неговия мозък. Бунтовника пренася техническите планове на бойната станция Звездата на смъртта. Научавайки за това страшно оръжие принцесата открила, че намразила още повече Империята. Лея била атакувана от лорд Тион. За да се защити тя го убила. Заради това тя напълно се отдала на бунтовническата кауза.

Когато разбрал за тези планове Бейл Органа възложил на принцесата нова задача. Лея трябва да отиде до планетата Татуин. Там принцесата трябва да намери и привлече на страната на бунтовниците майстор джедай Оби-Уан Кеноби (един от най-великите герой на Старата република).

На път за Татуин корабът на принцесата е атакуван от имперските сили. Лея е хваната от лорд Дарт Вейдър. Въпреки това принцесата успяла да скрие откраднатите планове в паметта на дроида Арту Диту. Лея наредила на Арту да намери Кеноби.

Докато е затворничка принцесата е измъчвана от Вейдър, за да разкрие тайната база на бунтовниците. След като мъченията не дали резултат Великия моф Таркин решил да опита ново средство. Той заплашил Лея, че ако не съдейства ще унищожи Алдераан (родния свят на принцесата). Тя излъгала, че бунтовническата база е на Дантуин. Таркин нарушил обещанието си и заповядал да унищожат Алдераан. Лея безпомощно наблюдавала как планетата е взривена. Въпреки това принцесата не разкрила тайната бунтовническа база както и къде са откраднатите планове.

Малко след това Люк Скайуокър и Хан Соло освободили Лея от бойната станция. После те завели принцесата на четвъртата луна на Явин. Там се намира тайната бунтовническа база. Благодарение на действията на Лея и нейните другари Звездата на смъртта е унищожена.

След битката при Явин принцесата продължава да изпълнява дипломатически мисии. По пътя към конференцията на Сиркарпърс IV, Люк и Лея се разбили на планетата Мимбан (Сиркарпърс V). Там те разбрали за Кейбърския кристал (артефакт, който засилва уменията на Силата). Докато търсят кристала Скайуокър и принцесата се сблъскали с Дарт Вейдър. Лея започнала дуел с Дарт. По време на двубоя принцесата е тежко ранена. Люк победил Вейдър. След това с помощта на Кейбърския кристал Скайуокър излекувал Лея.

След това принцесата отишла на дипломатическа мисия на планетата Кабал. Там тя вербувала Акуарис Фрийхолдър. Фрийхолдър се оказал много ценен когато бунтовниците напуснали базата на Явин IV. Въпреки че Лея загубила всичките си пари когато бил взривен Алдераан тя не се отказвала. На Минус Клустар принцесата вербувала имперски агенти да работят за бунта.

В 21г. бунтовниците построили нова база на планетата Хот. Лея е един от командирите на база „Ехо”. Когато имперските войски атакували Хот, принцесата наредила евакуация. Лея обаче не могла да достигне до евакуационните кораби. Въпреки това принцесата се измъкнала като се качила на борда на „Хилядолетния сокол”

Корабът излетял и е подгонен от имперската флота. За да се спаси Хан Соло вкарал „Хилядолетния сокол” в астероидно поле. Той приземил кораба в един астероид. Там Соло иска да поправи „Хилядолетния сокол”. В този момент Лея се влюбила в Хан. Соло се измъкнал от астероидното поле и кацнал в Облачния град на планетата Беспин. Там обаче имперските сили ги заловили. Дарт Вейдър заповядал Хан да бъде замразен в карбонит. След това Вейдър предал замразения Соло на ловеца на глави Боба Фет. Лея се измъкнала от Облачния град с помощта на Ландо Калризиян.

Бунтовниците пресрещнали Боба Фет, но ловеца на глави се измъкнал с кораба си. Няколко месеца след битката на Хот, Лея се почувствала раздвоена между своите задължения към бунта и всеотдайността към Хан. Принцесата и нейните приятели продължили търсенето на Боба Фет. Заедно с това Лея продължила да изпълнява мисии за Бунтовническия съюз.

Така принцесата разбрала за заговор срещу Люк Скайуокър. Целта на заговорниците е да убият Люк. Лея решила да обезвреди заговора. За целта тя се внедрила в престъпната организация Черно слънце. Принц Ксизор (лидер на организацията Черно слънце) иска да прави секс с Лея. Органа обаче го отблъснала. Тогава принцът затворил Лея. За щастие Люк, Ландо, Чубака и няколко бунтовници освободили принцесата от плен.

По-късно Лея се включила в план за освобождаването на Соло. Тя се маскирала като ловеца на глави Бушх и отишла в двореца на Джаба Хътянина. След това принцесата освободила Хан от карбонита. Джаба обаче заловил Лея и Соло. Хътянина направил принцесата своя танцьорка. Лея се възползвала от суматохата по време на екзекуцията на Люк. Принцесата удушила Джаба с веригата, която я държала в плен.

След напускането на Татуин, Лея се върнала в командването на Бунтовническия съюз. После принцесата участвала в ударната група на генерал Соло на Ендор. Задачата на групата е да унищожи генератора на щита, който защитава втората Звезда на смъртта.

Докато е на Ендор, Лея се отделила от групата и се сприятелила с еуока Уикет. Дипломатическите умения на принцесата помогнали за това еуоките да се присъединят към бунтовниците. Малко по-късно Люк разкрил на Лея, че тя е негова сестра. По време на битката край генератора на щита принцесата е ранена.

След битката на Ендор, Лея ръководи дипломатически мисии. Когато Бунтовническият съюз се трансформирал в Новата република, принцесата е един от лидерите, които помогнали в развитието на Новата република. Лея отишла на помощ на планетата Бакура. Докато била на Бакура принцесата е посетена от духа на Анакин Скайуокър. Той помолил Лея за прошка.

В 26г. принц Изолдор (от консорциума Хапес) предложил брак на принцесата. Принца казал, че когато Лея му стане жена консорциума Хапес ще сключи съюз с Новата република. Принцесата иска Хапес да е съюзник на Новата република. Обаче Лея обича Хан Соло. Принцесата се чуди как да намери изход от ситуацията. Хан отвлякъл Лея и я завел на Датомир (планета, който Соло спечелил на сабак). Малко след това Соло и принцесата се оженили.

Лея приела ново име. Тя се применувала на Лея Органа Соло. В 27г. имперския върховен адмирал Траун нападнал Новата република. Принцесата участва в няколко мисии срещу силите на Империята. Лея привлякла ногрите на страната на Новата република. След това принцесата родила близнаците Джейна и Джейсън Соло. Бебетата са силно чувствителни към Силата.

В 28г. принцесата спасила Люк от клонинга на император Палпатин. Същата година Лея родила трето дете (Анакин Соло).

Когато Мон Мотма (президент на Новата република) се оттеглила от властта принцесата станала президент на Новата република. При управлението на Лея има няколко кризи. Една от тях е Яветанската криза. Освен това принцесата се сблъскала с преминалия на тъмната страна на Силата, Куелър. Лея убила Куелър.

След няколко годишно управление принцесата се оттеглила от поста, но продължила да участва в управлението на Новата република. Действията на Лея по време на кризата с Юзан Вон са добре известни. Въпреки че е майка и разчита на дипломацията за разрешаването на спорове принцесата си служи добре със светлинен меч. Политическа кариера на Лея не пречи на нейната дейност като рицарка джедай.

Когато Юзан Вон нахлули в Галактиката, принцесата се бори за целостта на своето семейство. След смъртта на уукито Чубака (41г.) Хан е обзет от голяма тъга и не може да изпълнява ролята си на съпруг и баща.  Лея помогнала на Соло да преодолее гибелта на Чубака. На Дуро, принцесата и Хан за малко да загинат. След това изпитание двамата възстановили своята вяра и любов. В същото време техният най-малък син Анакин загинал по време на мисия. Чрез Силата, Лея усетила гибелта на сина си.

Другите две деца на принцесата също усетили смъртта на брат си. Джейсън бил пленен от Юзан Вон. Много от населението на Новата република мисли, че той е мъртъв. Лея обаче чрез Силата усеща, че нейния син е жив. Джейна (най-голямото дете на Лея) станала пилот на изтребител.

Тя води многобройни битки срещу Юзан Вон. Джейна изградила ледена стена между себе си и околния свят. Нейната цел е да не страда за близки и приятели. Въпреки това принцесата и нейната дъщеря запазили добрите си и сърдечни отношения. Въпреки различията двете се разбират чудесно. След месеците на жертви и несигурност най-накрая семейство Соло се събрало заедно. Малко след това Юзан Вон били отблъснати.

Лея седи настрани от управлението на Галактическия съюз (наследник на Новата република). Въпреки това принцесата продължава да изпълнява дипломатически мисии. Тя посетила много планети, които били в изолация заради инвазията на Юзан Вон.

Принцесата е известна като защитничка на мира и свободата. Лея е интелигентен боец. Тя е индивидуалистка. Принцесата е силна, някои биха казали твърда личност. Лея е професионалист във всички отношения, но от време на време си почива от напрежението. Тя е жена с кафява коса и очи. Принцесата носи натруфени дрехи.

Tags: , ,

понеделник, май 24th, 2010 at 19:19 • ГероиRSS 2.0 feed You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.