RSS

Люк Скайуокър

Кратки данни: Люк Скайуокър е бивш фермер. Когато е на осемнадесет години той се присъединил към Бунтовническия съюз. Люк освободил принцеса Лея от първата Звезда на смъртта (бойна станция на Империята). Люк унищожил бойната станция в битката при Явин. Три години по-късно Люк рискувал живота си, за да спаси своите приятели, които се намират в Облачния град. Скайуокър измислил план за освобождаването на Хан Соло. Най-големият успех на Люк е победата му над Дарт Вейдър.

Основни сведения: Люк е роден в годината когато рухнала Старата република. Той и неговата сестра близначка са скрити от истинския си баща Анакин Скайуокър. Люк е отведен на пустинната планета Татуин. Там той живее с Оуен и Беру Ларз. Скайуокър работел във фермата на чичо си Оуен. Настойниците на Люк никога не му казали истината за неговия баща. Скайуокър знае, че баща му е бил навигатор на космически кораб.

Във фермата на чичо си Люк се научил как да оцелява в пустинята и да поправя дроиди. На Скайуокър обаче му е скучно и той често си мечтае за приключения. Свободното си време Люк прекарва с приятели. Приятелите на Скайуокър са Бигз Дарклайтър, Уинди, Дийк, Фиксър и Кейми. С тях Люк се размотава около станцията Тоши в Анкърхед. Скайуокър не успял да стане част от компанията. Приятелите му често се шегуват с него и го наричат „глистчо”. Само Бигз Дарклайтър е различен и Люк го смята за истински приятел.

Скайуокър усъвършенствал пилотските си умения в известния каньон Бигър. Там Люк се състезавал със своя скайхопер Т-16. По време на състезанията го придружава Бигз. Дарклайтър и Скайуокър често си мислят как ще отидат в имперската академия, за да станат пилоти. Въпреки огромното желание на Люк, Оуен не му позволил да отиде в академията. Ларз обяснил на Скайуокър, че се нуждае от него във фермата. Така, че когато Бигз отишъл в академията Люк останал на Татуин. Животът на Скайуокър се променил когато чичо му закупил два дроида от търговци джаваси. Дроидите Арту Диту и Трипио били избягали от бунтовнически кораб. Бунтовническите дроиди повели Люк на приключение. Те го срещнали с Оби-Уан Кеноби (пустинен отшелник, джедай и герой от Войните на клонингите). Скайуокър го познава като стария Бен.

Имперските сили търсели дроидите. Щурмоваците убили Оуен и Беру. След това имперските войници унищожили фермата на Ларз. След като нищо не го задържало Люк решил да последва Кеноби. Мъдрия Оби-Уан разказал на Скайуокър за Силата. Кеноби показал на Люк пътя на рицарите джедаи. Освен това Оби-Уан дал на Люк светлинния меч на Анакин (бащата на Люк). Кеноби и Скайуокър трябвало да отидат на планетата Алдераан, за да занесат на сенатор Бейл Органа плановете на Звездата на смъртта.

Люк и Оби-Уан отишли в Мос Айсли и наели контрабандистите Хан Соло и Чубака, които да ги закарат до Алдераан. Когато пристигнали видели, че планетата е унищожена. Корабът на Соло е пленен от бойната станция Звездата на смъртта. На станцията Скайуокър открил, че принцеса Лея също е пленничка.

Люк заедно със Соло и Чубака освободили принцесата от затвора. След това Лея, Скайокър, Хан и Чубака избягали от бойната станция. Те кацнали на четвъртата луна на Явин където е тайната бунтовническа база. Там принцесата дала плановете на Звездата на смъртта на бунтовническите водачи. След като разгледали плановете тактиците на бунтовниците открили как да унищожат бойната станция. В последвалата атака срещу Звездата на смъртта, Люк пилотира Х-уинг. С помощта на Силата, Скайуокър изстрелял протонно торпедо, което довело до унищожението на бойната станция.

След разрушаването на първата Звезда на смъртта Люк изпълнил множество мисии за Бунтовническия съюз. Една от задачите на Скайуокър е да намери подходяща планета за нова бунтовническа база. В началото на своята бунтовническа кариера Люк е завладян от идеализъм и всеотдайност. На водния свят Дрексел, Скайуокър се изправил срещу бандит. След това за малко Люк да попадне в имперски капан. Империята използвала актьор, който се представя за Оби-Уан Кеноби. За щастие на Люк актьорът в последния момент предупредил Скайуокър за капана.  Люк избягал от имперския капан.

По време на разузнавателна мисия корабът на Скайуокър бил хванат във вихъра на трансгалактическо астероидно тяло. Вследствие на вихъра Люк попаднал на ледената планета Хот. Скайуокър случайно открил новото място за бунтовническа база. Когато се върнал при бунтовниците той информирал командването за новооткритата планета. За кратко време бунтовниците се оттеглили от Явин и Тихава, за да изградят своята база на Хот.

Люк съпроводил принцеса Лея на дипломатическа мисия в системата Сиркарпъс. На планетата Мимбан (Сиркарпърс V) Скайуокър се изправил срещу Дарт Вейдър. Двамата търсели Кейбърския кристал (мощна реликва, която засилва уменията на Силата). Люк и Дарт започнали дуел в подземния храм на Помоджема. Воден от духа на Оби-Уан, Скайуокър отблъснал Вейдър и му отсякъл дясната ръка. Зашеметен Дарт паднал в подземен кладенец.

Заради своите успехи Люк станал командир в Бунтовническия съюз. След като бунтовниците построили базата „Ехо” на Хот, Скайуокър е изпратен на разузнавателна мисия. Докато разузнава Люк е нападнат от снежна уампа. Уампата завлякла Скайуокър в пещерата си. С помощта на увеличените си възможности в Силата, Люк успял да избяга. По време на пътуването в ледената пустош той видял духа на Кеноби. Оби-Уан казал на Скайуокър да отиде до планетата Дагоба и да намери майстор джедай Йода. След това Хан Соло пристигнал и спасил живота на Люк. Когато имперските сили нападнали бунтовническата база Скайуокър повел група бунтовнически спидери срещу канонерките. По време на битката Скайуокър бил на косъм от смъртта. Той се качил на своя изтребител и заедно с Арту напуснал Хот.

С всяка изминаваща година Люк ставал все по-могъщ в Силата. Той отишъл на блатистата планета Дагоба. Там Скайуокър е обучаван за джедай. Негов учител е майстор джедай Йода. Той усъвършенствал джедайските способности на Люк. Обучението прекъснало защото Скайуокър отишъл на планетата Беспин, за да спаси приятелите си. Люк не знае, че това е капан поставен от Дарт Вейдър. Скайуокър започнал двубой с Вейдър в Облачния град на Беспин. Дарт е по-силен и по време на дуела, с лазерни мечове, отсякъл ръката на Люк. Скайуокър научил, че Вейдър е негов баща. Дарт предложил на сина си да се присъедини към него и заедно да управляват Галактиката. Скайуокър отхвърлил предложението. В крайна сметка Люк е спасен от Лея, Ландо и Чубака. Скайуокър се върнал в бунтовническата флота. Там дроиди хирурзи слагат на Люк механична ръка.

След това, Люк отишъл в бунтовническа база на планетата Арбра. Той станал командир на „Свирепия ескадрон”. Скайуокър се влюбил в една от пилотките. Името на тази жена е Шира Бри. По време на разгорещена битка прицелващият компютър в изтребителя на Люк се повредил. Скайуокър използва Силата, за да се прицелва. Силата му казала да стреля по приятелски кораб. Така Люк унищожил изтребителя на Шира Бри. Затова Скайуокър бил свален от поста командир и подложен на изпитателен срок. Вярата на Люк в Силата се разклатила. Той разследвал този случай и открил, че Шира е имперски агент. Скайуокър си изчистил името и бил възстановен на поста командир.

Люк се върнал на Татуин. В изоставената къща на Оби-Уан, Скайуокър си направил нов лазерен меч. След това Скайуокър преживял опит за убийство подготвен от принц Ксизор (лидер на престъпната организация Черно слънце). Люк разработил план за спасяването на Хан Соло (пленен от Джаба Хътянина). Като част от плана Скайуокър скрил светлинния си меч в Арту Диту. Люк изпратил Арту и Трипио в двореца на Джаба. Чрез тях той помолил Хътянина да освободи Соло. Джаба отказал и Скайуокър отишъл в палата на Хътянина. Там Люк е принуден да се бие срещу ужасното чудовище ранкор. Скайуокър убил чудовището. След това Люк, Хан и Чубака са осъдени на смърт. Те трябва да бъдат хвърлени в голямата яма Каркун. Арту изстрелял оръжието на Люк. Скайуокър хванал меча си и избил голяма част от хората на Джаба. След това Люк избягал със своите приятели.

После Скайуокър отишъл на Дагоба, за да завърши обучението си. Там той открил болния и умиращ Йода. Стария майстор джедай и духа на Оби-Уан казали на Скайуокър, че има още едно изпитание преди да стане джедай. Те разкрили на Люк истината за неговото минало. Люк научил, че Анакин Скайуокър е преминал на тъмната страна на Силата и се е превърнал в Дарт Вейдър. Скайуокър разбрал, че Лея е неговата сестра близначка. За да стане джедай Люк отново трябва да се срещне с Вейдър.

След това Скайуокър се върнал в бунтовническата флота. Той се присъединил към ударния отряд на Хан Соло. Целта на отряда е да деактивира енергийния щит, който пази втората Звезда на смъртта. Бойната станция се строи край луната Ендор. Скайуокър се страхува, че застрашава ударния отряд. Люк знае, че присъствието му може да бъде усетено чрез Силата. Затова Скайуокър решил да напусне отряда. Малко преди да тръгне Люк казал на Лея, че е неин брат. След това отишъл да се срещне с Вейдър.

Люк вярва, че в Дарт има още добро. Скайуокър иска да върне баща си към светлата страна на Силата. Ето защо Люк се предал на имперските войски. Вейдър завел сина си при император Палпатин в Звездата на смъртта. Там императорът планира да привлече Люк към тъмната страна на Силата. Палпатин иска да събуди омразата в Скайуокър и да го накара да убие баща си. Императорът почти успял. В изблик на гняв Люк ранил Вейдър, но отказал да го убие. Палпатин се ядосал и ударил със светкавици младия джедай. Императора щял да убие Скайуокър, но Дарт хванал Палпатин и го хвърлил в реакторната шахта на Звездата на смъртта. Там императорът умрял.

Люк отнесъл умиращия си баща до един от хангарите в бойната станция. Там той свалил маската на Вейдър, за да може завърналия се Анакин Скайуокър да види сина си. Анакин видял детето си със собствените си очи. След това умрял. Люк отлетял с една имперска совалка за Ендор. Когато кацнал там Скайуокър изгорил тялото на баща си според джедайските обичаи. След това джедаят се върнал при приятелите си от Бунтовническия съюз. По време на тържествата по случай победата Скайуокър видял духовете на Оби-Уан, Йода и Анакин.

Докато се възстановява от раните нанесени от светкавиците на Палпатин, Люк участва в мисия на планетата Бакура. Бакура е външен имперски свят нападнат от влечугоподобния Си-руук. По време на тази мисия Скайуокър открил Дев Шибвара. Дев усеща Силата. Откриването му убедило Люк, че има и други чувствителни към Силата същества в Галактиката. Тиранията на Палпатин и Вейдър не била всеобхватна и със сигурност има и други, които използват Силата, но не са открити.

През следващите няколко години Скайуокър търси създания чувствителни към Силата. Това търсене го отвело на планетата Датомир. Това е мистериозен и могъщ свят където има чувствителни към Силата датомирски вещици и нощни сестри. На тази далечна планета Скайуокър открил останките на „Чу’унтор” (джедайски кораб използван за обучение).

Докато Люк търси усилено той е посетен от духа на Оби-Уан. В 27г. Кеноби казал сбогом на Скайуокър. Духът на Оби-Уан вече не може да остане с Люк. Скайуокър се почувствал сам. Той обаче осъзнал, че не е последния от старите джедаи, а първия от новите.

По това време до Люк достигнали слухове за оцелял джедай от времето на Старата република. Скайуокър тръгнал да търси джедая. По пътя Люк попаднал на имперска засада. Изтребителя на Скайуокър се повредил и джедая е заловен от контрабандиста Талон Карде. Докато е в плен при Карде, Люк се срещнал с Мара Джейд на планетата Миркр. Мара е решителна, чувствителна и е много добър боец. Тя е една от доверените агенти на Палпатин. Джейд е една от „ръцете на императора” (елитни убийци и агенти, които могат да чуват заповедите на Палпатин през цялата Галактика). Мара смята, че Скайуокър е виновен за гибелта на нейната кариера. Тя иска да убие Люк. Въпреки многократните възможности за това Джейд не убила Скайуокър. Вместо това двамата работели заедно. Мара притъпила омразата си към Люк и започнала да изпитва уважение към джедаите. Скайуокър избягал от Миркр и отишъл в териториите на Новата република (наследник на Бунтовническия съюз).

През това време Новата република била подложена на атаки от страна на имперския върховен адмирал Траун. Траун се съюзил с Хорус Кбаот (клонинг на майстор джедай Хоръс Кбаот). Хорус поискал от Траун да му достави Люк, Лея и всеки джедай, който имперските сили успеят да заловят. Без да знае за този съюз Скайуокър се насочил към планетата Джомарк, за да се срещне с Кбаот. Люк открил Хорус. Докато бил с Кбаот, Скайуокър разбрал, че Хорус е луд. Състраданието на Люк обаче победило инстинкта му за самосъхранение. Той решил да излекува Хорус. Скоро Скайуокър разбрал, че Кбаот не може да бъде излекуван. Лудостта и злобата на Хорус били дълбоко вкоренени и не можели да се премахнат.

Люк успял да избяга от Кбаот. След това Скайуокър изпълнил няколко мисии в имперското космическо пространство. Междувременно имперските атаки продължават. Задача номер едно пред лидерите на Новата република е да намерят тайната лаборатория за клонинги, която Траун използва. По време на търсенето Люк отново се събрал с Мара. Двамата, заедно с Хан, Лея, Чубака и Ландо отишли на Затънтената земя (планетата, на която се намира клониращата лаборатория).

Когато влезли в лабораторията Люк и Мара открили Кбаот. В желанието си да има Скайуокър за ученик Хорус направил клонинг на Люк. За да направи клонинга Кбаот използвал отрязаната ръка на Скайуокър. Хорус изпратил Лююк (клонингът на Люк) да убие Скайуокър. По време на двубоя клонингът загинал. Джейд убила Хорус.

Докато се разиграват тези събития върховния адмирал Траун е убит от личния си телохранител Рък. Силите на Траун са разгромени и много планети се присъединили към Новата република.

В 28г. Люк се намира на планетата Корускант (столица на Новата република). В тайните покои на императорския дворец той открил странни енергийни нишки. Докато се чудел какво става страховит срив в Силата се появил в небесата на Корускант. Този вихър от променлива енергия обхванал Скайуокър и го телепортирал на борда на мандалориански кораб. Корабът се намира в орбита около планетата Бис. След това Люк бил преместен в богато украсена цитадела. В нея Скайуокър се сблъскал с клонинг на Палпатин.

Клонингът използва древни ситски познания и технологии на клонирането. Той отглежда клонинги на Палпатин, за да може духа на императора да се всели в тях. С тази технология Палпатин многократно избягвал смъртта. Клонингът извикал Люк, за да го направи свой ученик. Скайуокър осъзнал, че императора е почти непобедим. Люк коленичил пред него и се съгласил да му стане ученик.

Скайуокър вярва, че по този начин може да открие някакво слабо място и да победи клонирания император. Джедаят пренебрегнал едно от основните учения на Йода „Никога не подценявай мощта на тъмната страна”. Люк бил обсебен от тъмната страна. Той осъзнал, че не може да се освободи от нейната прегръдка. Все пак Скайуокър успял да саботира някои от плановете на клонинга на Палпатин. Люк обаче не успял да се върне към светлата страна на Силата. За негово щастие на помощ дошла сестра му Лея. С нейна помощ Скайуокър успял да се върне към светлата страна на Силата. Люк и Лея победили клонинга на Палпатин.

Малко след това се появил нов клонинг на императора. Вторият клонинг на Палпатин отново е победен. Този път опасността от императора изчезнала завинаги.

В 29г. Скайуокър се провъзгласил за майстор джедай. Той предложил на правителството да основе джедайска академия на Явин IV. Правителството на Новата република се съгласило и Люк събрал създания чувствителни към Силата, за да ги обучава за джедаи. Академията се помещава във великия масаски храм на Явин IV. Скайуокър не знае, че духът на ситския лорд Екзар Кун обитава храма. Кун привлякъл Кип Дурон (един от учениците на Люк) към тъмната страна на Силата. Духът на Екзар убил друг ученик и за малко да убие и Скайуокър. При Люк се получило разделение между неговото тяло и неговия дух. Духът на Кун се опитал да убие тялото на Скайуокър.  Тялото на Люк е спасено от комбинираната сила на останалите ученици, духа на майстор джедай Водо-Сиос Баас и духа на Скайуокър. След това духа на Скайуокър заедно със своите ученици и духът на Баас победили духа на Кун. После духа на Люк се върнал в тялото на Скайуокър. Кип се върнал към светлата страна на Силата.

В 30г. Люк се влюбил в джедайката Калиста. Връзката им обаче не изтраяла дълго. Калиста напуснала Скайуокър. След това Люк се съюзил с Мара Джейд. Вследствие на този съюз между тях се породили чувства. Така в 37г. Люк и Мара се оженили.

Междувременно Люк продължава да обучава джедаи. Той обучил децата на Хан Соло. Освен това ученик на Скайуокър бил и Лубака (племенника на Чубака). Предизвикателствата пред новия джедайски орден са големи. Без джедайски съвет новите рицари джедаи са разединени. Всеки от тях действа по свое усмотрение. Заради това много джедаи са обвинявани, че правят каквото си искат и гражданите на Новата република започнали да гледат с недоверие на джедаите.

В тези несигурни времена започнало нашествието на Юзан Вон (41г.). Юзан Вон са пришълци от друга Галактика, които проникнали в космическото пространство на Новата република. Те дошли, за да завоюват. Джедаите застанали начело на защитата на Новата република обаче не могли да спрат нашествениците.

Неизвестно защо Юзан Вон имат имунитет срещу силата и джедаите не могат да използват своите способности срещу тях. Юзан Вон обвиняват джедаите, че са най-големите неверници (атеисти) в цялата Галактика. Много създания от Новата република в опита си да умилостивят Юзан Вон се обърнали срещу джедаите. Тези създания се надяват, че по този начин ще спрат нашествието на Юзан Вон. Организацията Бригадата за мир залавя джедаи и да ги предава на Юзан Вон. Джедайската академия на Явин IV е унищожена от нашествениците.

Сред джедаите настъпило разцепление част от тях, между които и Кип Дурон искали да действат агресивно. Скайуокър внимателно премервал своите стъпки. Той е сигурен, че агресивните действия ще поведат джедаите към тъмната страна на Силата. Люк изградил тайна мрежа наречена Великата река. Освен това майсторът джедай разполага с местоположението на свят с кодово име Затъмнение. На тази планета когато се налага могат да се укриват джедаи.

Междувременно съпругата на Скайуокър била инфектирана от Юзан Вон. За щастие тя била излекувана. Люк обаче разбрал, че дори и майстор джедай не може да предотврати нараняването на близките си хора. Мара забременяла и родила своя син Бен. Скайуокър държи сина си в безопасност за по-висша цел.

Смразяващо видение от тъмната страна на Силата довело Люк до Корускант. В дълбините на планетата Скайуокър и Джейд се изправил срещу преминалия на тъмната страна на Силата, Ирек Исмерън. Исмерън се прекръстил на лорд Ниакс. Люк и Мара убили Ниакс.

След това Скайуокър решил да възстанови джедайския съвет. Той имал подкрепата на Кал Омас. Омас е лидер на Галактическия съюз (наследник на Новата република). Заедно те възстановили джедайския съвет. В него са включени джедаи и членове от правителството на Галактическата Федерация на Свободните Съюзи (другото име на Галактическия съюз).

Люк разбрал, че единствения шанс да спечелят войната срещу Юзан Вон е да намерят тайната планета Зонама Секот. Когато открили този жив свят Скайуокър осигурил пристигането на джедайския орден на планетата. Зонама Секот се съгласила да осигури сътрудничество.

Люк съпроводен от Джейна и Джейсън Соло кацнал на Корускант. Целта на тримата е да спрат върховния повелител Шимра (главнокомандващ на всички войски на Юзан Вон). Влизайки в тронната зала на Шимра те били атакувани от дузина убийци. Скайуокър се сблъскал със самия Шимра. По време на битката Люк използва два светлинни меча. Двубоя завършил с победа за Скайуокър. Той отсякъл главата на Шимра. Джейсън Соло успял да отвори канал на Силата. Джедаите се концентрирали и победили силата, която ръководи Юзан Вон. Това сложило край на войната.

Галактиката отново се наслаждавала на мир, но той продължил само няколко години. През този мирен период Люк се фокусирал върху ролята на джедаите за бъдещето на Галактиката. Скайуокър открил, че неговия син Бен се колебае да използва Силата. Младото момче прекарало по-голямата част от живота си по време на война. А в такова време използването на Силата е нужно за битка. Бен е срамежлив и не използва Силата за никакви цели. Той станал приятел с Джейсън Соло. Люк позволил на Джейсън да бъде покровител на неговия син.

Правителството на Галактическия съюз отстранило джедаите от всички заемани постове. Джедаите се концентрирали върху създаването на новия джедайски орден. По време на Рояковата война, Скайуокър осъзнал, че трябва да се върне на планетата Осус. Люк решил да посвети повече време на джедайския орден. Скайуокър се провъзгласил за върховен майстор на джедайския орден. Той станал върховната инстанция за решаването на спорове и конфликти. Нетипичния ход на Люк бил възприет без възражения.

В следващите години Скайуокър предпазил джедаите от нуждите на разрастващия се Галактически съюз. Когато Трейкън Сал-Соло отцепил Корелианската система, Люк се чуди към кой ще се присъединят джедаите. Избухнала война между корелианските въстанически сили и Галактическия съюз. Правителството на Галактическия съюз призовало джедайския орден да унищожи корелианските въстаници. Тези действия са съгласувани с Джейсън Соло. По време на войната Люк и Мара се страхуват за своя син Бен.

Страховете на Скайуокър нараснали когато Лумия (Черната лейди на Сит) покварила Джейсън. Джейсън преминал на тъмната страна на Силата. Той отвлякъл Алана и Тенел Ка. Люк предприел действия, за да предотврати по-нататъшни поражения. Той изпратил Джагет Фел и Кайл Катарн да спасят Алана и Тенел Ка. Скайуокър заедно с Лея и Хан обезвредили централната станция (оръжие, което може да се използва срещу Галактиката). Ча Ниатал (адмирал на Галактическия съюз) дал на Люк информация за намеренията на Джейсън. Скайуокър осуетил плановете на Джейсън да превземе звездната корабостроителница край Фондор.

Джейсън обаче успял да убие Мара Джейд. Люк и Бен отишли на гористата луна Ендор където джедайския съвет има скрита база. Скайуокър е разтърсен от депресия и страда заради загубата на своята жена. Той решил да потърси Лумия. В същото време Бен е решен да докаже, че Джейсън Соло е убиеца на неговата майка. С помощта на Лон Шеву, Бен намерил категорично доказателство, че Джейсън е убил Мара.

Докато Бен събира доказателства Скайуокър преследва Лумия. В крайна сметка на планетата Тиерфон, Люк започнал дуел с Лумия. Той мисли, че тя е убила съпругата му. В края на дуела Скайуокър обезглавил Черната лейди на Сит. Когато обаче се срещнал с Бен, Скайуокър разбрал, че е убил грешния човек.

Джедаите преместили своята база от Ендор на безопасната планета Транситори Мистс. Там Люк се надява джедаите да се прегрупират и да унищожат Джейсън Соло. Междувременно Джейсън се преименувал на Дарт Каедус. Джейна също се подготвя да изпълни своята съдба като нейната цел е да убие Джейсън.

Люк отишъл на планетата Кашиуук защото тя е атакувана от Джейсън. Скайуокър прелетял със своя изтребител Стел Х до „Анакин Соло” (командния кораб на Джейсън). Вътре в кораба в тайна стая Люк открил своя син Бен. Скайуокър освободил сина си. След това Люк се изправил срещу Джейсън. Малко преди двамата да започнат дуел Бен пробол в гръб Джейсън с виброострие.

Tags: , , , , ,

понеделник, май 24th, 2010 at 19:16 • ГероиRSS 2.0 feed You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.