RSS

Дарт Вейдър

Кратки данни: Дарт Вейдър е дясната ръка на император Палпатин. Предишното име на Вейдър било Анакин Скайуокър. Анакин преминал на тъмната страна на Силата и станал ситски лорд. Все пак в Дарт останало нещо добро. Люк използвал доброто, за да върне Анакин Скайуокър.

Основни сведения: Дарт Вейдър е Черен господар на Сит. Той е майстор на тъмната страна на Силата. Вейдър е най-верния служител на император Палпатин. В началото на живота си Вейдър носел името Анакин Скайуокър. Скайуокър е умел пилот и има голяма мощ в Силата. Произходът на Анакин остава загадка. Шми (майката на Скайуокър) казала, че той няма баща.

Някои от джедаите вярват, че Анакин е Избрания от древно джедайско пророчество. Според пророчеството Избрания ще донесе баланс в Силата. Най-вероятно Анакин е създаден от манипулациите на Черния господар на Сит, Дарт Плегиъс. Плегиъс искал с помощта на Силата да създаде перфектния ситски лорд.

Майстор джедай Куай-Гон Джин открил Скайуокър и го завел пред джедайския съвет. Джин вярва, че Анакин е Избрания. Съветът на джедаите обаче не иска да обучава девет годишно дете.

В крайна сметка джедайския съвет се съгласил да обучи Скайуокър. Анакин станал ученик на джедая Оби-Уан Кеноби. Кеноби вярвал, че може да бъде толкова добър учител колкото и майстор джедай Йода. Грешната преценка на Оби-Уан се отразила върху бъдещето на Галактиката.

Скайуокър станал самоуверен и арогантен. Анакин пренебрегнал джедайските правила. Според джедайските закони на джедаите е забранено да се женят. Въпреки това Скайуокър се оженил за Падме Амидала. Именно сигурността на Падме се оказала най-голямата слабост на Анакин.

Скайуокър страдал от пророчески видения, в които виждал как жена му умира по време на раждане. Канцлер Палпатин разказал на Анакин за пътя на безсмъртието. Според канцлера само ситските учения могат да направят човек безсмъртен. Палпатин разкрил, че е ситския лорд Дарт Сидиъс и чрез умели слова още повече объркал Скайуокър. Анакин, който се съмнява в уменията и силата на джедаите се увлякъл в тъмната страна на Силата. Когато дошло времето да избира Скайуокър се съгласил да следва ученията на Сидиъс.

Анакин приел новото име Дарт Вейдър. Вейдър повел отряд от клонинги и нахлул в джедайския храм. Дарт лично убил джедаите Ан’иа Куро, Ролан Шрайн и Холгад Вектор. Всички джедаи на планетата Корускант били избити. Клането над джедаите било всеобхватно. Въпреки това има оцелели джедаи. Освен това няколко чувствителни към Силата същества били пощадени. Помилваните станали агенти на Палпатин и им е позволено да имат определени познания за Силата.

След това клане Вейдър отишъл на планетата Мустафар. Там Дарт избил сепаратистките лидери. Междувременно Палпатин се провъзгласил за император. Така приключили Войните на клонингите.

Амидала отишла на Мустафар и се срещнала с Вейдър в един индустриален комплекс. Тя се опитала да върне Анакин от тъмната страна на Силата. Вейдър обаче видял Кеноби. Дарт обвинил Падме в предателство. Той започнал да души Амидала. Тя изпаднала в безсъзнание и паднала върху една платформа на индустриалния комплекс. Оби-Уан решил да спре Вейдър. Двамата започнали дуел.

Когато преминал на тъмната страна на Силата, Дарт получил по-голяма мощ. Въпреки това Кеноби победил Вейдър. Оби-Уан отсякъл краката и лявата ръка на Дарт. Кеноби оставил тялото на Дарт върху черните пясъци на Мустафар. Тялото на Дарт се запалило от горещината. Въпреки това Вейдър останал жив. Благодарение на своя гняв Дарт оцелял. Вейдър забравил предишната си самоличност. Палпатин отвел Дарт в рехабилитационен център. Там плътта била комбинирана с метал и импланти. Когато металните импланти се слели с плътта трансформацията на Скайуокър била завършена. Той напълно загърбил досегашния си живот и се превърнал в Дарт Вейдър.

По време на трансформацията си Вейдър не разбрал, че е станал баща на близнаци. Оби-Уан скрил децата от Дарт и императора. Люк Скайуокър (синът на Вейдър) е отведен на планетата Татуин. Лея (дъщерята на Дарт) е отгледана от сенатор Бейл Органа. Вейдър станал най-лоялния служител на император Палпатин.

Въпреки клането няколко джедаи оцелели. Оцелелите джедаи се укрили. Вима-Да-Бода се скрила в една къща на луната Нар Шада. Оби-Уан Кеноби се скрил на Татуин. Йода се оттеглил на планетата Дагоба.

В същото време Вейдър получил великолепно място на планетата Корускант (столица на Империята). Освен това по нареждане на Дарт била построена тайна крепост на планетата Вюн. Императорът позволил на Вейдър да си има собствени агенти. Такива са лорд Хетрир и Вост Тайн. Дарт инструктирал новите си слуги, че трябва напълно да се подчиняват на императора. В същото време, верен на ситската традиция, Вейдър тайно обучава ученик. Дарт крои заговори против императора и се надява, че един ден ще свали Палпатин. Вейдър иска да стане следващият император на Галактиката.

По време на Войните на клонингите повредени бойни кораби се разбили на повърхността на планетата Онор. Вследствие на това Онор бил опустошен. Вейдър открил, че ногрите (местното население) са изключително силни и незабележими убийци. Заради тези качества Дарт решил да помогне на тяхната планета. Имперските учени изчистили Онор от химическото замърсяване. В знак на благодарност ногрите давали войници на Империята. Вейдър се превърнал в господар на ногрите. Неговата черна броня напомняла на местното население за преживените трудности. Ногрите се превърнали в едно от многото оръжия на Дарт.

Вейдър никога не е бил политик. Неговият интерес е насочен към военното дело. В ранния период на Империята, Дарт командвал петстотин и първи легион. След това на Вейдър му подарили имперския суперразрушител „Екзекутор”. Много от офицерите в имперската йерархия смятат положението на Дарт за привилегировано. Твърдоглавието на Вейдър е легендарно. Дарт често убива имперските офицери когато те допуснат някоя грешка или проявят некомпетентност. Вейдър има злокобно присъствие, смразяващ подход на управление и често променящо се настроение. Всичко това кара имперските офицери да го търсят само в краен случай.

Дарт запазил изключителните пилотски умения на Анакин Скайуокър. Освен това Вейдър има добри познания в техниката и механиката. Дарт подобрил дизайна на един Тай-файтер (най-масово използвания изтребител в имперската флота). Модификацията включва хипердвигател, дефлекторен щит и променена форма на крилата. Новият модел изтребител е наречен Тай-адвансед х1

Когато избухнала Галактическата гражданска война, Дарт получил нова задача. Вейдър трябва да открие тайната база на бунтовниците. Дарт заловил бунтовничката Лея Органа. Той я измъчвал, за да разбере местонахождението на тайната бунтовническа база. Междувременно Вейдър разбрал, че бунтовниците разполагат с техническите планове на първата Звезда на смъртта (бронирана бойна станция способна да унищожи  планета). Когато спасителен отряд успешно освободил Лея, Дарт отново се сблъскал с Оби-Уан. Вейдър и Кеноби започнали дуел със светлинни мечове. Този път Дарт е по-силен и убил Оби-Уан.

Когато разгледали откраднатите планове бунтовниците разбрали слабото място на Звездата на смъртта. Бунтовнически изтребители атакували бойната станция. По време на атаката срещу Звездата на смъртта Вейдър също участва в битката. Дарт пилотира собствения си модифициран изтребител. Вейдър унищожил много бунтовнически изтребители. Изтребителят на Дарт обаче е ударен по време на битката. Вейдър попаднал в дълбокия космос, но благодарение на хипердвигателя се добрал до имперското космическо пространство. Бунтовниците успели да унищожат Звездата на смъртта. Когато Дарт се върнал в имперските територии бил порицан от императора заради тази загуба.

След това обаче Вейдър продължил да издирва бунтовниците. Неговите дирения го отвели до световете Ултаар и Центарес. Дарт измъчвал заловен бунтовнически пилот и от него разбрал кой е унищожил Звездата на смъртта. Това е младият бунтовник Люк Скайуокър.

Снабден с тази информация Вейдър разработил няколко плана, за да залови Люк. Дарт включил фамилията Таге, които трябвало да хванат Скайуокър на планетата Монастири. Освен това Вейдър наел актьор, който да се представи за Оби-Уан Кеноби. Дарт се надява, че по този начин ще хване Люк на планетата Ардес. Тези планове обаче се провалили.

Губернаторът Бин Есада се свързал с Вейдър и докладвал, че Люк и Лея се намират на планетата Сиркарпърс V. Дарт отишъл на планетата Мимбан (другото име на Сиркарпърс V) и се срещнал с бунтовниците в храма на бог Помоджема. Там започнал дуел между Люк и Вейдър. Скайуокър воден от духа на Кеноби отрязал дясната ръка на Дарт. Вейдър обаче вдигнал меча си с лявата ръка и бил готов да продължи двубоя. Малко след това Дарт паднал в подземен кладенец. Люк и Лея успели да избягат.

В 20г. е построен суперразрушителя „Екзекутор”. Една година по-късно Вейдър избрал кораба за флагман на новосформирана елитна флота от имперски кораби. Дарт станал върховен командващ на тази флота известна като Ескадра на смъртта. Целта на Ескадрата на смъртта е да намери новата бунтовническа база. Вейдър открил базата на бунтовниците на ледената планета Хот. Той наредил наземно нападение и унищожил база „Ехо”. Корабът „Хилядолетния сокол” успял да избяга. Вейдър започнал да преследва кораба.

По време на гонитбата Дарт получил нова заповед от императора. Палпатин наредил на Вейдър да убие Люк Скайуокър. Дарт предложил да привлекат Люк към тъмната страна на Силата. Императорът се съгласил с предложението. Вейдър решил да използва приятелите на Скайуокър за примамка и да го вкара в капан. Дарт наел ловци на глави, които да заловят „Хилядолетния сокол”. Ловецът на глави Боба Фет открил кораба и се свързал с Вейдър. Хан Соло, Лея Органа, Чубака и Трипио са заловени от Дарт. Вейдър измъчва приятелите на Люк в Облачния град на планетата Беспин. Накрая, според предвижданията на Дарт, Скайуокър дошъл, за да освободи приятелите си. Вейдър и Люк започнали дуел със светлинни мечове. По време на двубоя Дарт отсякъл ръката на Скайуокър. Люк останал без оръжие и Вейдър спечелил дуела. Дарт разкрил на Скайуокър, че е негов баща. Вейдър предложил на Люк да се присъедини към него. Двамата щели да свалят императора и да господстват над Галактиката като баща и син. Скайуокър отхвърлил предложението и избягал от баща си.

След този инцидент Палпатин се разтревожил. Императорът отстранил Вейдър от командването на Ескадрата на смъртта. След битката на Хот принц Ксизор (лидер на престъпната организация Черно слънце) решил да залови Скайуокър. Принца мрази Дарт. Ако залови Люк, Ксизор се надява да злепостави Вейдър в очите на императора. Планът на принца се провалил. Дарт е разгневен от действията на Ксизор. Вейдър наредил да бомбардират Фалийн (родният свят на принца).

Ксизор се качил на кораба си „Кавгаджийката” и отишъл в орбиталната си станция. Там силите на принца се опитали да спрат Люк, Органа, Чубака, Калризиян и Даш. Неочаквано от хиперпространството изскочил суперразрушителя „Екзекутор”. На борда на кораба е Дарт Вейдър. Ксизор обявил по предавателя за присъствието на Скайуокър.

Вейдър прехванал съобщението. Дарт поставил ултиматум на принца. Според ултиматума Ксизор веднага трябва да прекрати преследването на Люк. Принца не се подчинил на ултиматума на Вейдър. Тогава Дарт заповядал атака. „Екзекутор” открил огън и разрушил орбиталната станция на Ксизор. Скайуокър, Лея, Чубака и Ландо избягали, а принца умрял.

Новата задача на Дарт е да наблюдава строежа на втората Звезда на смъртта. Палпатин започва да губи доверие в своя най-предан служител. Контактът на Вейдър с Люк пробудило нещо в Дарт. Вейдър леко се променил. Тази промяна не се харесала на императора. Палпатин пристигнал на втората Звезда на смъртта и предвидил, че Скайуокър ще се появи. Тогава с общи усилия Вейдър и императора ще привлекат Люк към тъмната страна на Силата.

Когато Скайуокър се предал Дарт го завел при Палпатин. Императорът разкрил на Люк, че атаката на бунтовническата флота срещу бойната станция е безсмислена. Освен това Палпатин казал и за капана, в който ще попаднат бунтовниците на луната Ендор. Скайуокър е обзет от гняв и атакувал с лазерния си меч императора. Атаката на Люк е спряна от Вейдър. Дарт и Скайуокър започнали дуел. По време на двубоя Люк отказал да се бие. Вейдър проникнал в съзнанието на сина си и разбрал, че Скайуокър има сестра. Дарт иска да привлече дъщеря си към тъмната страна на Силата. Това желание на Вейдър изпълнило Люк с омраза. Скайуокър атакувал баща си. По време на дуела Люк отсякъл ръката на Дарт. Вейдър останал без оръжие, а синът му допрял меча си до гърлото на Дарт. В последният момент обаче Люк се осъзнал, изключил меча и го хвърлил настрани. „Аз съм джедай както и баща ми преди мен” гордо казал Скайуокър.

Палпатин се разгневил. Той изпратил светкавици към младия джедай. Те ударили Люк и му причинили ужасна болка. Вейдър безпомощно наблюдава агонията на сина си. Тази гледка пречупила Дарт. Вейдър хванал императора и го вдигнал над главата си. Палпатин изпаднал в ужас и продължил да изстрелва светкавици. Част от тях ударили Дарт и го ранили смъртоносно. Въпреки това Вейдър хвърлил императора в реакторната шахта. Там Палпатин умрял.

Докато бавно се съвзема от светкавиците Дарт Вейдър престанал да съществува. Анакин Скайуокър се завърнал. Той помолил сина си да свали маската на Вейдър. Люк изпълнил молбата на баща си. За пръв и последен път Анакин видял сина си със собствените си очи. След това бащата на Люк умрял. Същата вечер на луната Ендор, Скайуокър изгорил тялото на Вейдър.

Tags: , , , , , ,

неделя, май 23rd, 2010 at 14:42 • ГероиRSS 2.0 feed You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.