RSS

Куинлан Вос

Куинлан е от расата кифар. Той е от клана Вос. Като малък Куинлан показва психометричен талант. Той може да чете мисли като поставя ръцете си върху обекти. Кифар, който има такива способности обикновено служи като пазител.

Пазителите са местна група. Те бдят за спазването на законите и защитават планетите Кифу и Кифекс. Куян и Петрос (родителите на Куинлан) също са пазители.

Джедаите усетили Силата в Куинлан и поискали да го обучат за джедай. Шейфа (лидерът на пазителите) Курлин Вос предложил на джедаите компромисно решение. Вместо да обучат Куинлан в джедайския храм на планетата Корускант да го обучават вкъщи. Джедайският съвет се съгласил и майстор джедай Толме станал негов учител.

Докато е дете Куинлан изгубил родителите си, които са убити от вампироподобните анзати. Тинте (сестрата на шейфа) не одобрявала намесата на джедаите в работите на пазителите. Тя решила, че момента е удобен, за да тласне Куинлан към тъмната страна на Силата. Тинте взела емблемата на майката на Вос, която тя носела по времето когато е убита. По молба на Тинте, Куинлан използвал психометричните си способности, за да разчете емблемата. Сестрата на шейфа предполагала, че Вос ще изпита страх, а това е един от пътищата към тъмната страна на Силата.

Куайан Вос (майка на Куинлан)

Куинлан лично преживял смъртта на майка си. В продължение на три дни той крещял от ужас. Като използвал джедайската техника за медитация майстор джедай Толме успял да успокои момчето. За да го отдалечи от Тинте той отвел Куинлан от Кифу и двамата отишли на Корускант. Толме помогнал на Вос да преодолее страховете си и да продължи джедайското си обучение. Въпреки че пазителите пожелали успех на Куинлан, те се надяват, че Кифу ще бъде приоритет пред джедаите.

Вос се връщал на Кифу когато може. Някои джедаи се обявили против такава сантименталност, защото се страхуват, че личните интереси на Куинлан могат да го отдалечат от Силата. След като завършил обучението си Вос си взел ученичка от расата туилек. Това е младата Аайла Секура. Куинлан и Аайла отишли да разследват контрабандистка далавера на луната Нар Шада. Там те попаднали в капан и загубили паметта си.

Куинлан все още усеща Силата, но загубил уменията си как да я използва. Той е оставен да умре на контрабандистката луна.

Безскрупулният деварониански ловец на глави Вилмар Грак помогнал на Вос да избяга от Нар Шада. Грак осигурил на Куинлан транспорт до Рилот, където Вос намерил ученичката си Аайла. Някога гордата ученичка сега е робиня на чичо си Пол Секура. Вос се разгневил. Той принудил Пол да каже кой им е поставил капана на Нар Шада. Оказало се, че това е сенаторът Чон Фрей Ка. Ако не била намесата на майстор джедай Мейс Уинду, Вос със сигурност щял да убие сенатора. Уинду обаче го спрял навреме. Куинлан отново е приет в джедайския храм и започнал наново обучението си.

Скоро джедайският съвет изпратил Вос на опасна мисия. Куинлан отишъл на поставения под карантина свят Датомир. Вещиците, които властват над тази планета разкрили стар храм с невероятна сила. Той е създаден от древен и изчезнал вид. Храмът има портал, който генерира унищожителни вълни. Матриарх Залем (водачката на господстващия клан) прихванала Корускант като мишена. Тя иска да унищожи планетата, но Куинлан успял да я спре. В тази задача му помогнала Рос Лай (дъщеря на Залем).

Следващата мисия на Вос е на Кифу. Тинте, която вече е шейф, помолила Куинлан да разследва клането в затвора на Кифекс. Куинлан усеща, че върви по пътя на тъмното си минало. Вос разбрал, че е попаднал на свят обладан от тъмната страна на Силата.

Оказало се, че на Кифекс от едно хилядолетие се намира Волфе Карко. Някога той е бил могъщ джедай, но по-късно е обладан от анзатския си гняв и се превърнал в опасен хищник. Волфе обаче е победен и затворен в стазис, но съзнанието му останало активно. Карко се превърнал в легенда за другите анзати, които превърнали земята където е затворен в храм. Анзатите се обявили за негови духовни деца. Въпреки че е напълно неподвижен Волфе успял да източи силите на оцелелите. Оцелелите станали диваци.

Повикът на Карко достигнал младата Аайла Секура. Страдащата от амнезия ученичка отпътувала за Кифекс, за да намери учителя си. Вместо това тя намерила Волфе. Затвореният Карко повел Аайла към гробницата си и я накарал да деактивира стазистния щит. Секура се превърнала в марионетка на Волфе. Карко решил да използва Аайла, за да се сдобие с повече сила. Той търпеливо чака повече джедаи да попаднат под негова власт, за да черпи от силите им и да увеличи мощта си.

Когато пристига на Кифекс, Куинлан е придружен от майстор джедай Толме. Последният иска да провери доколко Вос се е възстановил. Толме казал на Куинлан за съдбата на родителите му. Според майстор джедая затова Вос се страхува от анзати. Така сблъсъкът с убийците на неговите родители се превърнал в изпитание за Куинлан. Той трябвало да се срещне с виновниците за смъртта на родителите му, но същевременно да не се подаде на тъмната страна на Силата.

Вос преминал изпитанието. Той не само победил Карко, но и освободил Секура. Аайла възвърнала паметта си. Учител и ученичка отново са заедно. Съветът на джедаите решил Толме да обучава Аайла, а Куинлан трябва да остане сам. През времето прекарано в самота Вос иска да разбере какво иска Силата от него и да открие какво иска да постигне като джедай.

Въпреки че си възвърнал много от джедайските умения тъмната страна в Куинлан се засилва. Неговите колебания го водят към далечните краища на Галактиката. Там на няколко пъти Вос се срещнал с Вилмар Грак. Ловецът на глави оказал ценна помощ на Куинлан.

След година на лутане из Галактиката група ловци на глави заобиколили Вос на планетата Орд Мантел. Те искат да го убият, но от засадата го измъкнала Аайла. Тя казала на Куинлан, че майстор джедай Толме е хванат от смъртоносните моргукаи и е държан в плен в земите на Кинтан. Секура и Вос отишли там и влезли в битка с моргукаите. Въпреки че битката с моргукаите е много трудна джедаите победили.

Когато се появило сепаратисткото движение на Вос е възложена нова задача. Той с помощта на Толме създал мрежа от шпиони сред сепаратистите. Въпреки това обаче шпионите не успели да дадат сведения за капана на планетата Джионозис. Куинлан се чувства виновен за смъртта на толкова много джедаи.

Когато джедаите се превърнали в генерали по времето на Войните на клонингите, Вос предпочел да остане в сянка и да дава съвети. Той се представял като Карто Вос. Благодарение на шпионската му дейност джедаите получили сведения за сепаратистка атака над планетата Камино. Джедаите успели да осигурят защитата на този свят и спечелили битката. Ролята на Куинлан е на двоен агент (той се представя, че помага на сепаратистите, но в същото време продължава да дава информация на Старата република). За съжаление тази роля крие много опасности. Вос научил, че зад Войните на клонингите стои ситския лорд Дарт Сидиъс. Сидиъс обаче не само заблудил Куинлан, но и засилил тъмната страна на Силата във Вос.

След като месеци наред действал под прикритие Куинлан не успял да осъществи връзка с джедайския храм. След превземането на планетата Салюками майстор джедай Ейджън Колар трябва да върне Вос на Корускант. Имало доказателство, което уличава Куинлан, че е предател. Доказателството сочи, че Вос предава информация на врага. Джедайският съвет иска да разследва случая.

Колар се срещнал с Куинлан на Нар Шада. Вос отказал да се върне на Корускант. Куинлан често показва недоверие към Старата република и изглежда е преминал към враговете. Куинлан се насочил към космическото пространство контролирано от хътяните, за да се скрие. Колар не могъл да продължи преследването защото не искал да обтяга отношенията между Старата република и хътяните. Вос навлиза все по-дълбоко в сенките и все по-дълбоко в териториите на хътяните.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.