RSS

Дарт Сидиъс

Дарт Сидиъс е мистериозен ситски лорд и едно от главните действащи лица по време на събитията, които довели до рухването на Старата република. Другото име на Сидиъс е Палпатин. След победата на Руусан джедаите помислили, че са унищожили ситския орден. Наистина ситите изчезнали за хилядолетия, но орденът им не е унищожен. Един сит оцелял. Това е Дарт Бейн. Бейн отново възродил ситския орден. Той въвел принципа на двамата. Според този принцип не трябва да се събират повече от двама сити. Единият сит да бъде господар, а другият негов ученик. Така ситите запазили ученията си хилядолетия наред. Един от най-могъщите ситски лордове бил Дарт Плегиъс. Плегиъс владее едни от най-мощните и неестествени възможности на Силата. Той открил път към безсмъртието. Като използва тъмната страна на Силата, Плегиъс може да концентрира мидихлорините и да създаде живот от нищото. Ученик на Дарт Плегиъс е Дарт Сидиъс. Сидиъс напреднал много в ситското изкуство. Накрая той научил всички тайни на Плегиъс. Сидиъс убил Плегиъс. Плановете на Сидиъс за господство на ситите и за унищожението на джедаите са разработвани в продължение на десетилетия. Той предпочита да действа по сложни схеми, които се осъществяват в пълна секретност. Сидиъс може да чака с години докато не постигне целите си. Плановете на Сидиъс са толкова прецизни, че той не позволявал на служителите си да ги провалят. В случай на някаква грешка Сидиъс лично се намесвал, за да поправи грешката.

За да премахва пречките в плановете си Сидиъс си взел ученик когото кръстил Дарт Мол. Мол щял да бъде оръжието, с което Сидиъс да осъществи плановете си за победа над Старата република и джедаите. За да изпробва ученика си Сидиъс изпратил Мол срещу Черно слънце (най-голямата престъпна организация в Галактиката). Мол убил шефа на Черно слънце и се завърнал невредим при господаря си.

Сидиъс има скривалище на планетата Корускант (столица на Старата република). В него се съхраняват оръжията и превозните средства, които Мол използва. Понеже Сидиъс владее илюзията и измамата той може да скрие присъствието си. Фактът, че храмът на джедаите е на Корускант и нито един джедай не засякъл присъствието на ситския лорд говори за майсторството на Сидиъс.

В 13г. пр.Имп. Сидиъс използва неймодианците (водачи на Търговската Федерация), за да блокират и нападнат миролюбивата планета Набу. Сидиъс никога не се свързвал директно с неймодианците. Той използва холографско изображение. Голямата дистанция заедно със закриващата го тъмна роба, запазили самоличността и местонахождението на ситския лорд в тайна за всички. Неймодианците не предполагат, че Сидиъс е сенатор Палпатин.

Сидиъс наредил на неймодианците да убият намесилите се джедаи. Неймодианците обаче не успели да се справят с тази задача. Тогава Сидиъс изпратил ученика си Дарт Мол да ликвидира джедаите. По време на блокадата на Набу, Сидиъс манипулира и двете страни замесени в конфликта. Той накарал не агресивните неймодианци да нахлуят и да окупират Набу. В същото време сенатор Палпатин забавил сената с процедури и не позволил на Старата република да се намеси.

Младата кралица на Набу отишла на Корускант и помолила сената и канцлера Валорум за помощ. За съжаление реалната власт на канцлера е слаба и той не могъл да помогне. От ситуацията се възползвал сенатор Палпатин. Той убедил кралицата на Набу (Падме Амидала) да поиска вот на недоверие на канцлера. След вота за канцлер бил избран Палпатин. Така Дарт Сидиъс си осигурил най-високия пост в Старата република. Междувременно Амидала се върнала на Набу с двама джедаи (Куай-Гон Джин и Оби-Уан Кеноби) и повела съпротивата срещу окупацията на Търговската Федерация. Нейните войски победили механичната армия от дроиди на Търговската Федерация. Дарт Мол бил убит от Оби-Уан Кеноби.

Въпреки че джедаите разбрали, че Мол е ситски лорд те не знаели кого са убили – господаря или ученика. Освен това никой от джедаите не знаел кой е Сидиъс. Въпреки бързото разрешаване на конфликта той оставил дълбоки следи върху Старата република.

След като загубил ученика си Сидиъс предпочел да не обучава нов. Той решил да примами някой джедай към тъмната страна на Силата. Изборът на Сидиъс се спрял върху легендарния майстор джедай граф Дуку. Палпатин привлякъл Дуку на тъмната страна на Силата и му дал името Тиранъс. Тиранъс показва повече умение и коварство при изпълнението на целите на Сидиъс.

В 5г. пр.Имп. Дуку оглавил сепаратистко движение против Старата република и създал политическо напрежение. Освен това по поръчка на Тиранъс била създадена тайна армия от клонинги, която щяла да послужи в плана на Сидиъс за унищожаването на Старата република. Когато настъпило времето за действие Дуку се появил като лидер на Конфедерацията на Независимите Системи (официалното име на сепаратистите). Оби-Уан открил армията от дроиди на сепаратистите. Последвал сблъсък между армията на клонингите и дроидите и започнали Войните на клонингите.

По време на Войните на клонингите Палпатин увеличил властта си. Когато наблюдава Анакин, Сидиъс усетил, че Скайуокър ще стане идеалния ситски лорд, който може да осъществи вижданията му за новото общество построено според ситските принципи. Палпатин често хвали силата, способностите и уменията, които Анакин показва. Съветите на Сидиъс щели да отклонят Скайуокър от пътя на джедаите. Анакин има доверие на Палпатин. Скайуокър мисли, че канцлера има чисти помисли и гледа интересите на Анакин. Палпатин станал най-близкия приятел на Скайуокър.

Сидиъс внимателно направлява падението на Анакин. За да провери Скайуокър, Сидиъс инсценирал „отвличането” на канцлер Палпатин от подчинените му войски от Конфедерацията на Независимите Системи.

По време на мисията за спасяването на канцлера Анакин се изправил срещу Тиранъс. Двамата започнали дуел и подтикван от Палпатин, Скайуокър убил граф Дуку. Така Сидиъс се убедил, че Анакин има сила и не се страхува да я използва. Палпатин разбрал, че Скайуокър ще бъде негов.

Докато майсторите джедаи се концентрирали върху военните действия срещу Конфедерацията на Независимите Системи, Сидиъс се съсредоточил върху привличането на Анакин към тъмната страна на Силата. Скайуокър разказал на Палпатин за виденията си, че жена му ще умре по време на раждане. Сидиъс разкрил на Анакин, че само познанията върху тъмната страна на Силата могат да спасят съпругата му. Скайуокър обаче докладва на джедаите, че Сидиъс и Палпатин са един и същи човек. Четирима джедаи отишли да арестуват канцлера. Сидиъс скочил и със зашеметяваща скорост убил трима от тях. Четвъртият обаче се оказал твърде силен. Това е майстор джедай Мейс Уинду. Той обявил, че Палпатин е арестуван. Канцлерът обаче изстрелял светкавици към Мейс. Уинду ги отблъснал с меча си и Палпатин бил обезобразен от собствените си светкавици. Въпреки това Сидиъс помолил Анакин за помощ. Скайуокър отсякъл ръката на Мейс, а Палпатин изстрелял нова серия от светкавици и убил Уинду. За да прикрие обезобразената си външност Сидиъс се облякъл в ситска роба с голяма качулка.

Скайуокър преминал на тъмната страна на Силата и Палпатин го взел за ученик. Сидиъс дал ново име на Анакин нарекъл го Дарт Вейдър. След това Палпатин изпратил Вейдър в храма на джедаите и му наредил да избие всички джедаи. Сидиъс се свързал с командирите на клонингите (разпръснати из Галактиката) и им заповядал да изпълнят заповед шестдесет и шест. Това е тайна заповед, която превръща всеки джедай във враг на Старата република. Лоялните клонинги изпълнили заповедта и хладнокръвно екзекутирали своите генерали джедаи. От масовата екзекуция се измъкнали няколко джедаи сред тях са Оби-Уан Кеноби и Йода.

Палпатин се изправил пред сената и прокламирал своя Нов ред. Той се провъзгласил за император и обявил създаването на Галактическата империя. Речта му е посрещната с бурни аплодисменти. Това се оказал и края на Старата република.

Tags: , , , , ,

петък, май 21st, 2010 at 20:35 • ГероиRSS 2.0 feed You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.