RSS

Бейл Органа

Сенатор Бейл Органа е глава на кралското семейство на Алдераан и герой от Войните на клонингите. Имало спорове дали Бейл трябва да наследи трона и да е лидер на планетата Алдераан. След като три пъти се гласувало и не могло да се вземе решение спорещите се обърнали към Старата република за помощ. Старата република изпратила майстор джедай Хоръс Кбаот да реши спора. Хоръс казал, че Бейл трябва да наследи трона. Органа е лоялен на Старата република. Той е известен политик. Бейл управлява пресцентъра на канцлер Палпатин.

Органа е прагматичен, но състрадателен мъж. Той е защитник на движението на бежанците и участва в благотворителни каузи. Бейл е против приетия от сената данък за бежанците. Според Органа този данък прави трудно настаняването на бежанците. С одобрението на Бейл на Алдераан се настаняват бежанци.

Органа е член на комитета на лоялистите. По времето на сепаратистката криза Бейл е разтревожен за стабилността на Старата република. Органа разбрал, че има нужда от промяна на управлението защото сепаратистите водят Галактиката към война. Когато се разбрало, че сенатът ще поеме контрола над армиите от клонинги, страхът на Бейл се увеличил още повече. Бейл знаел, че това практически е невъзможно. Ето защо Органа не се противопоставил на извънредните пълномощия, които сенатът дал на Палпатин.

По време на Войните на клонингите, Бейл станал свидетел на трансформацията на Старата република. За да запази сигурността сенатът давал все повече правомощия на канцлера. Органа не е съгласен с все по-голямата власт на Палпатин. За съжаление Бейл няма какво да направи. Всеки, който не е съгласен с действията на сената е възприеман като предател. Своите възгледи Органа споделил само с малка група свои привърженици.

Заедно с него са сенаторите Гидиън Дану, Падме Амидала, Мон Мотма, Тер Танил, Чи Икуей, Бана Брему и Фанг Зар. Органа и Мон Мотма започнали да се опасяват, че Палпатин може да не се откаже от правомощията си. Бейл и Мотма създали организация, която да защитава идеалите на Старата република. В организацията влизали сенатори. Нейната дейност обаче е извън сената.

Ако Палпатин откажел да върне правомощията си Органа и Мон планирали бунт. Докато траят Войните на клонингите, Бейл се сприятелил с няколко майстори джедаи. Едни от тях са Йода и Оби-Уан Кеноби. Когато джедаите са обявени за предатели и джедайския храм е атакуван, Органа отишъл да види какво е положението. Бейл си мисли, че като сенатор ще може да разбере какво става, но бил изгонен от клонингите. Те му казали, че е имало джедайски бунт. Органа видял как клонингите убили едно дете джедай.

Бейл разбрал, че и другите джедаи могат да бъдат избити. Той се опитал да се свърже с Йода и Оби-Уан. В крайна сметка сенаторът приютил двамата джедаи. След това Органа получил съобщение от Корускант. В съобщението се казва, че канцлерът свиква извънредно заседание на сената. Бейл се върнал на Корускант.

Органа пристигнал в сената и видял как канцлер Палпатин се провъзгласява за император. Палпатин обявил създаването на Галактическата империя. Най-големите страхове на Бейл се сбъднали. Той видял смъртта на Старата република.

Органа скрил дъщерята на Анакин Скайуокър. Бейл осиновил момичето и му дал името Органа. В алдераанския дворец сенаторът и съпругата му отгледали Лея Органа (дъщерята на Анакин Скайуокър). Бейл и неговата жена Бреха (министър на образованието) отгледали принцеса Лея като собствена дъщеря. Лея научила политическия живот на нейните осиновители както и дипломатическия протокол. Слугите на семейство Органа внимават да не разглезят принцесата. В образованието на Лея няма пропуски. Тя разбира от политика Арн Хорада и преподава история, а Гилес Дуран я научила на бойни умения.

След Войните на клонингите Алдераан помага на много планети да се възстановят от пораженията нанесени им по време на Войните на клонингите. Бейл настоял всички оръжия на Алдераан да бъдат премахнати. Така Органа демонстрирал своята философия за мирен живот. Всички оръжия били натоварени на кораба „Нов шанс”. След това корабът бил изпратен в хиперпространството. В случай на нужда „Нов шанс” може да бъде повикан.

След провъзгласяването на Империята, Бейл станал един от водачите на бунтовниците. Цинизма и реализма на Органа често се сблъсквал с идеализма на Мон Мотма (сенаторка от планетата Чандрила). Все пак и двамата мислят, че Палпатин трябва да бъде спрян. Мотма и Органа създават структурите на бъдещия Бунтовническия съюз. Мон и Бейл провели серия от тайни срещи в дома на Органа. Там те обсъждали плановете си за развитието на бунта. Отначало Бейл бил шокиран от идеята за въоръжена съпротива. Клането на планетата Горман обаче убедило Органа, че няма друг път.

Бейл публично продължил да работи в комисията по финанси. Благодарение на това той заделял средства за оръжия и снабдява с информация бунтовниците. Органа членува и във военната надзорна комисия на сената. Той осигурил тайна база на бунтовническите войски на кристалния свят Исис. Понеже има опит Бейл изгражда бунтовническата войска. Един от верните сенатори на Палпатин предупредил Органа, че императора планира да арестува Мон Мотма. Органа предупредил Мотма. Той помогнал на Мон да се измъкне от имперската полиция. В борбата срещу Новия ред на Палпатин, Бейл получил помощта на Гарм Бел Иблис. Гарм, Иблис и Мотма подписали Корелианскиа договор. Договорът официално поставил началото на Бунтовническия съюз.

След това Органа се върнал на Алдераан. Там той променил своята титла и станал първия президент на Алдераан. Бейл започнал да убеждава жителите на Алдераан, че трябва да изоставят пацифизма и да се готвят за въстание. По този начин планетата се включила в Съюза за възстановяване на Републиката (другото име на Бунтовническия съюз). Бейл продължил да поддържа връзки с Бунтовническия съюз. Негов верен човек е Хрик Дахлней. Официално Дахлней е министър, а тайно той служи за свръзка между Органа и бунтовниците. Бейл не иска открито да се присъедини към Съюза на бунтовниците. Хрик обяснил неговата позиция на бунтовническите водачи. Уинтър (приятелка от детинство на Лея) убедила Органа да действа по решително.

Действията на Бейл са завоалирани и внимателни. Все пак Органа подозира, че имперските сили могат да го вземат за мишена. Затова експерти в мерките за сигурност конструирали пещери под кралския дворец.

Бреа Органа (съпруга на Бейл Органа)

Лея поела по пътя на осиновителя си и станала най-младия член на имперския сенат. Тя решила да помага на бунтовниците. Принцесата използвала дипломатическия си имунитет, за да дава информация на Бунтовническия съюз. Когато е на мисия на Ралтир бунтовнически шпиони предупредили Лея за заплахата от Звездата на смъртта (бронирана, бойна станция, която може да унищожи планета). По време на дипломатически обяд с благородния имперски лорд Тион, принцесата получила още информация за Звездата на смъртта. Тион обаче атакувал Лея. Принцесата убила Тион. Алдераанската делегация покрила случая. Смъртта на Тион била обявена за произшествие по време на лов. Бейл изпратил Лея да открие Оби-Уан Кеноби. Това е последният път когато Органа видял осиновената си дъщеря. Бейл загинал когато бойната станция Звездата на смъртта унищожила Алдераан.

Малко преди битката на Хот имперските сили поставили капан на Лея. Те пуснали слух, че Бейл е жив. Имперските сили се надяват, че принцесата ще падне в капана. Лея отишла с „Хилядолетния сокол” до останките на Алдераан. Имперските сили задействали капана, но принцесата се измъкнала с „Хилядолетния сокол” преди Дарт Вейдър да я залови.

Tags: , , , , ,

събота, май 22nd, 2010 at 23:42 • ГероиRSS 2.0 feed You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.