RSS

Боба Фет

Кратки данни: Боба Фет е безмилостен ловец на глави. Той преследва Хан Соло. Фет е облечен в мандалорианска броня. Той представлява ходещ арсенал. Шлемът и останалото му облекло съдържат много животоподдържащи системи и оръжия. Боба е единственият, който се е измъкнал от Сарлак. Фет е отличен боец, който вдъхва страх.

Основни сведения: Боба Фет е легендарен ловец на глави. Той работи за престъпния свят и за Империята. Самото присъствие на Фет предизвиква страх.

За произхода на Боба има много легенди. Една от легендите е, че Фет е щурмовак, който е убил командващия си офицер. Друга легенда разказва, че Боба е Джестър Мерел боец на Конкор Даун. Мерел обаче е осъден за предателство и заради това променил външния си вид и си сложил маска. Трета легенда твърди, че Фет е мандалорианец.

Боба укрил всичко свързано със своя произход. Въпреки това се знае, че той е клонинг. Всъщност Боба е точно копие на „баща” си Джанго Фет. От Джанго, Боба научил изкуството на боя. Още от дете Боба борави добре с бластера и лазерното оръдие.

Фет израства в градовете на планетата Камино. Там Боба е предпазен не само от яростните бури, но и от евентуалните опити да го убият. Боба е закрилян от Таун Ве и дроида МU-12. Освен това понякога Боба лови риба торпедо с Джанго. Животът на младия Фет се променил когато рицаря джедай Оби-Уан Кеноби дошъл при „баща” му. Джедаят трябвало да залови Джанго Фет заради опита на ловеца на глави да убие сенатор Падме Амидала. Кеноби влязъл в битка с Джанго, докато „бащата” и „синът” се опитвали да избягат от Камино, младият Боба помогнал на Джанго по време на битката. Боба стрелял  с оръдията на кораба „Роб I” по джедая.

След това „синът” и „бащата” отлетели от Камино. Те се насочили към планетата Джионозис където се намира благодетеля на Джанго. Оби-Уан обаче проследил двамата Фет и докладвал на джедайския съвет. Кеноби е заловен и осъден на екзекуция. Заедно с него щели да бъдат екзекутирани Анакин Скайуокър и Падме Амидала. Боба наблюдава как тримата са изведени на арената за екзекуции. В помощ на осъдените дошли джедаи. Разразила се голяма битка. Джанго се хвърлил в боя, но е убит от майстор джедай Мейс Уинду. Боба е шокиран от смъртта на „баща” си. Той тихомълком взел каската на Джанго. След битката на Джионозис, Боба погребал тялото на своя „баща” и написал на гроба Д. Ф. След това Фет намерил „черната книга”. В нея имало инструкции как Боба да оцелее ако остане сам. Фет намерил Дарт Тиранъс (работодателя на Джанго) и получил от него пари.

Първата известна дейност на Боба е в ранните години на Империята. Тогава той бил нает от гангстера Сейс Фром. Боба се сприятелил с младия пилот на спидер Тал Джейбън. По-късно Джаба Хътянина предложил на Фет да работи за него. Боба приел, въпреки че Хътянина воювал със Сайс. Тогава Фет решил да плени Джейбън по време на състезание със спидери. За да му е по-лесно Боба си взел дроид BL-17, за да обърка дроидите Арту и Трипио, които служат на Тал. Фет не знае, че в спидера на Джейбън има бомба. По време на състезанието Боба се опитал да плени Тал с магнитен лъч. Магнитният лъч обаче привлякъл бомбата, която разрушила спидера и дроида на Фет. Разгневен от тази загуба Боба заловил и предал Фром на Джаба.

Постепенно Фет станал най-известния ловец на глави в Галактиката. Много пъти Боба работи за Империята. Според един доклад Фет нарочно оставил бунтовниците да пленят амулет, които е изпълнен с вирус създаден от Империята. Дарт Вейдър наел Боба да преследва бунтовнически агент (известен като „къртица”) на ледената планета Ота.            Бронята на Фет е същата като на „баща” му. Това е броня от мандалориански тип. Такива брони носели мандалорианците по време на Ситската война. Бронята има скрити смъртоносни оръжия. Освен бронирания си костюм Фет има и ракетна раница. В ръкавиците си има огнехвъргачка и стоманено въже. Фет има бластерна пушка и пистолет. На рамената си Боба има трофеи от предишни мисии. Шлемът на Фет има те образен визьор. Отделно шлема има антена, сензори за движение и звук, инфрачервено устройство и връзка с кораба на Фет.

След битката при Явин, Джаба иска да залови Хан Соло. Неговите ловци на глави направили засада на Соло на планетата Орд Мантел. Ловецът на глави Скор решил да не чака Боба. Скор се опитал да залови Хан, но Соло успял да се измъкне. По време на битката Скор бил убит.

Малко след битката на Хот, Дарт Вейдър решил да залови кораба „Хилядолетния сокол”. Затова Дарт наел ловци на глави включително и Боба. Вейдър подчертал, че екипажа на „Хилядолетния сокол” трябва да остане жив. Понеже е запознат с репутацията на Фет, Дарт казал „не ги унищожавайте”. Именно Боба успешно проследил търсеният кораб до газовият гигант Беспин. Фет и Вейдър пристигнали на газовият гигант преди „Хилядолетния сокол”. Така те заловили екипажа на кораба, а Боба получил наградата си.

Въпреки това той взел затворения в карбонит Хан Соло. Фет се насочил към планетата Татуин. Причината за това е, че за главата на Хан също има награда обявена от Джаба Хътянина. По пътя към Татуин Боба спрял на планетата Корелиа. Там бил нападнат от ловци на глави, които също искат да вземат наградата. Ловецът на глави IG-88 със своя кораб нападнал „Роб I” (корабът на Фет). Боба унищожил кораба на IG-88, но „Роб I” получил сериозни щети. Фет трябвало да си поправи кораба. Боба отнесъл тялото на Соло в двореца на Джаба. Там той получил хиляди кредити. Фет останал в палата на Джаба. Боба е там когато приятелите на Соло се опитали да го освободят.

Вбесен от този опит Джаба отвел натрапниците в пустинята на Татуин до голямата яма Каркун. Там в пясъчната яма лежи Сарлак (кръвожадно същество, което смила жертвите си в продължение на хиляда години). Приятелите на Хан обаче започнали битка с охраната на Джаба. Фет се впуснал в сражението.

По време на битката Боба се сблъскал с освободения от карбонита Соло. Хан обаче е сляп заради хибернационната болест. Въпреки това Соло вдигнал един вибрационен харпун и го забил в ракетната раница на Фет. Раницата се активирала и Боба хвръкнал. Ловецът на глави се ударил в един от корабите на Джаба и паднал в устата на Сарлак.

Когато паднал в устата на Сарлак тялото на Фет било хванато от много пипала. Боба останал жив, но в плен на пипалата. По този начин се храни Сарлак. Той държи жертвата си жива в продължение на хиляда години като през цялото време се храни с нея. От токсините на Сарлак, Фет почти изгубил самоличността си. Все пак Боба използвал оръжията си и успял да се измъкне от Сарлак.

Ранен и беззащитен Фет лежал на пясъка. Така го намерил ловецът на глави Денгар. Той помогнал на Боба и го излекувал. Фет си направил нова броня и отново се върнал към работата си. В 28г. Хан разбрал, че Боба е жив. Фет обновил оръжията на „Роб I”. Освен това той направил кораба си по-бърз и го нарекъл „Роб II”. Това е първото подобрение на неговия кораб. Накрая имената на кораба ще стигнат до „Роб IV”.

Фет много пъти ходи до Камино. Там Таун Ве го лекува от раните. Тя го помолила да убие Фен Шиса, който участвал в опустошението на Камино малко преди края на Войните на клонингите. Години по-късно Боба отишъл на планетата Мандалор, за да защитава мандалорианците. Той станал водач на мандалорианците. Мнозина смятали, че войнът Мандалор се е превъплътил във Фет.

Айлин Вел (дъщеря на Боба Фет)

Когато Юзан Вон нахлули в Галактиката, Боба направил всичко възможно да защити Мандалор и мандалорианците. Десет години по-късно Фет заболял от рак. Докторите му дали година или две живот. Таун Ве не можела да помогне на Боба защото била изчезнала. Фет решил да намери дъщеря си Айлин (тя е родена по време на три годишния му брак със Синтас Вал). Айлин била в неизвестност. Всъщност тя тайно приела поръчка от Трейкън Сал-Соло. Дъщерята на Боба трябва да убие Хан и Лея. Мирта Гив (дъщерята на Айлин) се свързала с Фет и обещала да му помогне в търсенето. Тя обаче не казала на Боба, че е негова внучка. Мирта придружила седемдесет и една годишния Фет когато той приел работата да убие Трейкън.

Боба и Гив разбрали, че Айлин е била пленена, измъчвана и убита от Джейсън Соло. След като се изправил пред отчуждението на неговата внучка Боба решил да промени живота си. Фет и Гив се върнали на Мандалор. Там Боба отново станал водач на мандалорианците. Фет обаче мисли, че не заслужава тази чест. Благодарение на един серум Боба успял да унищожи рака и да се възстанови.

Синтас Вал (гадже на Боба Фет)

Фет открил, че Синтас е още жива. Тя била замразена в карбонит. Боба размразил Вал на Мандалор. Тя обаче е объркана и сляпа заради карбонита. Мирта обаче помогнала на Синтас да се възстанови. Когато Вал възвърнала паметта си открила, че не изпитва лоши чувства към Боба. Няколко дни Фет и Синтас са заедно и се надяват, че всичко лошо е останало в миналото. Боба и Вал отново се събрали и отпразнували сватбата на своята внучка. Мирта се омъжила за Гес Орейд.

Мирта Гив (внучка на Боба Фет)

След това Джейна Соло дошла на Мандалор. Тя поискала мандалорианците да я тренират, за да може да победи брат си (Джейсън Соло). Фет се съгласил да стане учител на Джейна. Той научил Джейна на всичките си умения. В същото време имперския адмирал Натаси Даала се свързала с Боба. Даала решила да помогне на адмирал Гилад Пелаеон. Натаси изпратила малка група мандалорианци и Фет на мостика на звездния разрушител „Кървавата ръка” (там се намира Гилад). Боба и мандалорианците трябва да охраняват Пелаеон. В същото време  корабите на Галактическия съюз и Империята преследвали Джейсън.

Докато двете флоти търсят Джейсън, Тахири Вейла е пленена. Тахири е ученичка на Джейсън. Вейла е заведена на мостика на „Кървавата ръка”. На мостика се намира и Гилад. Джейсън дошъл и освободил Тахири от плен. Вейла простреляла Пелаеон в гръдния кош. След това Джейсън и Тахири избягали.

По-късно Боба разбрал, че Империята има вирус създаден от кръвта на Мирта. Вирусът можел да убие всеки, който има кръвна връзка с Фет. Освен това вируса може да действа вечно. Фет и Гив потърсили нов дом. В същото време те помагат на Мандалор да се възстанови от атаката на флотата на Галактическия съюз.

Tags: , , ,

събота, май 22nd, 2010 at 17:36 • ГероиRSS 2.0 feed You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.