RSS

Саесе Тин

Саесе Тин е от планетата Иктотч. Той е икточианец и има телепатични способности. Саесе е обучаван за джедай от майстор джедай Омо Боури. Боури обучил Тин как да използва телепатичните си способности, за да убеждава другите. След смъртта на Омо, Саесе продължил да тренира телепатичните си способности. Не е известно Тин да има ученик. Той предпочита да води самотен начин на живот.

Въпреки това в 13г. пр.Имп. Тин е  майстор джедай и член на джедайския съвет. Саесе е на мисия когато Куай-Гон Джин представил Анакин Скайуокър пред съвета на джедаите. След края на мисията си Тин отишъл на планетата Набу. Там той присъства на празненството по случай освобождаването на Набу от окупацията на Търговската Федерация. Освен това Саесе е един от присъстващите на погребението на Куай-Гон Джин.

Тин е един от най-добрите бойци в джедайския орден. Освен това благодарение на телепатичните си способности Саесе е отличен пилот. Той управлява изтребител дори в смъртоносните ветрове на Иктотч. Тин няма нужда от компютър. Той управлява кораба си с помощта на Силата.

Саесе проявил голям интерес към инфилтратора на ситския лорд Дарт Мол. Инфилтратора бил открит на Набу.

Тин помогнал на Анакин да развие пилотските си умения. Саесе одобрил промените, които Скайуокър направил на изтребителя си Делта-7. Тин помолил следващите изтребители Делта-7 да бъдат произведени с промените, които Анакин направил. Когато се появил интерцептора Актис-2 Саесе е един от първите джедаи, които го изпробвали.

Когато избухнали Войните на клонингите (в 3г. пр.Имп.) пилотските умения на Тин му послужили отлично. По време на една битка Саесе бил принуден да катапултира. При падането на повърхността единия рог на Тин се счупил. Войните на клонингите се водели между Старата република и сепаратистите. Сепаратистите се отделили от Старата република и създали Конфедерацията на Независимите Системи. Армиите от дроиди на сепаратистите атакували планетите на Старата република. Клонингите, които са войската на Старата република се биели из цялата Галактика.

Когато сепаратистите застрашили Иктотч, Саесе заедно с майстор джедай Мейс Уинду отишъл да защити родния си свят. Двамата джедаи имали различни мнения относно тактиката. Въпреки това Тин и Уинду заедно с войска от клонинги победили дроидите. След това Мейс и Саесе се промъкнали на планетата Кримсон Нова. Там Тин и Уинду заловили шефа на банда от ловци на глави. Бандата тероризирала района. Джедаите прекратили дейността на бандата. После Мейс, Саесе, Ейджън Колар и Кит Фисто прочистили космическата станция Риг. На станцията имало ловци на глави, които залавяли джедаи.

Докато бушуват Войните на клонингите Тин служи като куриер между джедайския съвет и организацията Синове на свободата. Синове на свободата са група наемници, които помагат на джедаите по време на Войните на клонингите. Саесе защитава нетрадиционните тактики, които използват джедаите Куинлан Вос и Анакин.

По време на кризата в системата Рендили, Тин работи заедно със Скайуокър. Персонала на флотата защитаваща планетата Рендили дезертирал и заплашил, че ще премине към сепаратистите. Флотата се състои от тежки патрулни крайцери от клас дреднаут. Саесе трябва да направи всичко възможно, за да спре дезертьорите. Тин има заповед, че ако трябва може да разруши корабите, но да не позволява да отидат при сепаратистите. Дезертьорите взели заложници и заплашили, че ще ги убият. Въпреки това Саесе щял да изпълни заповедта. Все пак Тин заедно с джедаите Скайуокър, Оби-Уан Кеноби и Куинлан Вос освободили заложниците. Джедаите заловили дезертьорите. Флотата на Рендили останала в ръцете на Старата република.

Когато сепаратистките сили атакували Корускант (столица на Старата република) Тин пилотира своя изтребител. Саесе унищожил много изтребители на сепаратистите. След това Тин поел командването на звездния разрушител „Залог”. По време на битката „Залог” е повреден. Саесе се облякъл в скафандър и повел група клонинги на абордаж за превземане на нов кораб. Джедаят се хвърлил между големите кораби последван от клонингите. Те кацнали на сепаратисткия крайцер „Преуспял”. Тин с помощта на лазерния си меч пробил дупка в корпуса. Саесе и неговите войници превзели мостика на кораба. След това Тин поел управлението на кораба.

По-късно се разбрало, че канцлер Палпатин (лидер на Старата република) е ситския лорд Дарт Сидиъс. Саесе е един от джедаите, които отишли да арестуват канцлера. Палпатин обвинил джедаите в предателство и започнала битка със светлинни мечове. По време на боя канцлерът убил Тин.

Саесе е строен хуманоид с големи ръце и два надолу извити рога окръжаващи неговото лице.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.