RSS

Мейс Уинду

Когато е на двадесет и осем години Мейс Уинду е уважаван майстор джедай и член на джедайския съвет. Уинду винаги е готов да се впусне в опасни мисии. Познанията, опита и подвизите на Мейс са легендарни. Той е пример за подражание на много джедаи. Думата на Уинду има голяма тежест. В края на Старата република, Мейс прекарва по-голямата част от времето си в джедайския храм на планетата Корускант. Уинду както и останалите членове на джедайския съвет определя действията на джедаите. Мейс познава добре джедайската философия и история. Той знае древното пророчество за Избрания. Според пророчеството Избрания щял да възстанови баланса в Силата.

Уинду е един от най-добрите бойци в джедайския орден. Мейс е побеждаван само от майстор джедай Йода и граф Дуку. Само най-добрите джедаи могат да овладеят бойния стил ваапад. Това е боен стил, който приближава джедая опасно близо до тъмната страна на Силата. Уинду не само владее ваапад, но е най-добрия боец в този стил.

Една от мисиите на Мейс е на планетата Уинчор. Там Уинду трябва да разследва смъртта на двама джедаи. След това Мейс води дипломатическа мисия на планетата Маластар. Целта на мисията е да се сключи мир между терористичната групировка Ред Ларо и жителите на Ланик. След тази мисия Уинду спрял незаконната търговия с животни между Нар Шада и Харуун Кал.

Ученичка на Мейс е Депа Билаба. Под неговото квалифицирано ръководство тя станала забележителна майсторка джедай. След това Депа станала член на джедайския съвет. Друг ученик на Уинду е Ечуу Шен-Джон.

В 13г. пр.Имп. майстор джедай Куай-Гон Джин казал на джедайския съвет, че е намерил едно момче, което е Избрания. Уинду обаче не е убеден. Той се съгласил да изпитат момчето на име Анакин Скайуокър. Анакин има най-големия брой мидихлорини и показал огромен потенциал. Въпреки това съветът на джедаите и Мейс решили да не обучават момчето за джедай. Основния довод против Скайуокър е, че Анакин е твърде стар. Според джедайския съвет на такава възраст момчето не може да започне живот на джедай. Джин казал и за сблъсъка си със ситски лорд. Тази новина смутила джедаите. Те мислят, че вече няма сити. Явно дисбаланса в Силата, който усещат идва от ситите.

След смъртта на Куай-Гон съветът на джедаите се убедил в появата на ситите. Йода знае, че някъде има ситски лорд. Това накарало джедайският съвет да промени решението си спрямо Скайуокър. Оби-Уан Кеноби е натоварен със задачата да обучи Анакин за джедай.

Уинду е привърженик на дипломацията. Той вярва, че силата на думите е по-добра от силата на оръжието. Когато нещата в Галактиката се променили вижданията на Уинду се изменили заедно с тях.

В 5г. пр.Имп. се появило движението на сепаратистите. Негов лидер е майстор джедай граф Дуку. Уинду мисли, че графа не може да стои зад нарастващото насилие. „Подобна агресия не е типична за Дуку” казал Мейс. Когато Оби-Уан Кеноби разкрил, че сепаратистите се готвят за война срещу Старата република, Уинду разбрал, че времето за преговори е свършило. Въпреки твърдението на Мейс, че джедаите са пазители на мира, а не войници той се подготвил за действие.

Уинду е един от двестате джедаи, които кацнали на Джионозис (планетата, на която са концентрирани сепаратистките войски). Там Мейс иска да освободи джедаите хванати от Дуку. Когато битката започнала Уинду се изправил срещу ловеца на глави Джанго Фет. Прочутият ловец на глави се е бил срещу джедаи. Той стреля по Мейс, но Уинду отбил изстрелите му. Накрая Мейс обезглавил Фет. Междувременно в помощ на джедаите дошъл Йода с войска от клонинги. Така започнали Войните на клонингите. По време на сражението на Джионозис, Уинду повел група от специално обучени клонинги в най-важното място на битката. Уинду е един от малкото джедаи върнали се от тази битка.

Войните на клонингите са тежко време за Мейс. Всички джедаи станали генерали и командвали армии от клонинги. Уинду се приспособил към новата си роля на генерал. Няколко джедаи обаче не поискали да се включат във Войните на клонингите. Тези джедаи се отцепили от джедайския орден. Мейс отишъл да преговаря с отцепниците. По време на преговорите Уинду попаднал в капан. Асаж Вентрес (ученичка на Дуку) нападнала Мейс. Уинду победил Асаж. Той докладвал за нея пред съвета на джедаите.

Четири месеца след началото на Войните на клонингите Мейс води войска от клониги на планетата Дантуин. Там Уинду се изправил срещу дроидите на сепаратистите. Сепаратистите искат да контролират Дантуин, за да могат да защитават планетата Муунлинист. Оказало се, че сепаратистките дроиди имат огромен танк, който се движи над бойното поле. Танка спуска над бойното поле гигантска плоча, която размазва всичко долу. Когато плочата се спуснала войниците на Мейс загинали. Уинду отскочил встрани, но временно загубил лазерния си меч. Все пак с помощта на Силата джедаят намерил оръжието си. След като се въоръжил Мейс унищожил танка.

Два месеца след битката на Дантуин Уинду получил доклад. В доклада се казвало, че майсторката джедай Депа Билаба извършва зверства на планетата Харуун Кал. Мейс отишъл на Харуун Кал и видял ужасите, които Войните на клонингите причинили. След това Мейс се изправил срещу Депа. Уинду поставил Билаба в кома. После Мейс се върнал на Корускант.

Уинду е разтревожен относно управлението на Старата република. Битките продължавали месец след месец. През това време канцлер Палпатин съсредоточава все повече власт в ръцете си. В името на сигурността Палпатин променил галактическата конституция. Уинду започва да не вярва на канцлера. Мейс се страхува, че Палпатин може да поеме контрола над джедайския съвет.

Опасенията на Уинду се оправдали. Канцлерът назначил личен представител в джедайския съвет. Изборът на Палпатин се спрял върху Анакин Скайуокър. Съвета на джедаите се съгласил. Джедаите се надяват да използват Скайуокър, за да разберат намеренията на канцлера. Мейс обаче е много резервиран. Уинду смята, че събирането на Палпатин и Анакин е много опасно.

Мейс излязъл прав. Скайуокър съобщил на Уинду, че Палпатин е ситския лорд Дарт Сидиъс (този когото джедаите търсят повече от десет години). Мейс заедно с джедаите Саесе Тин, Ейджън Колар и Кит Фисто решили да арестуват канцлера. Анакин предложил да отиде с тях. Уинду наредил на Скайуокър да чака в залата на джедайския съвет.

Джедаите нахлули в офиса на Палпатин. Мейс се опитал да арестува канцлера, но Палпатин извадил светлинния си меч и убил Тин, Колар и Фисто. Канцлерът притиснал Уинду, но Мейс успял да обезоръжи Палпатин. По време на двубоя един от прозорците на офиса се счупил. Уинду казал на канцлера, че е арестуван. В този момент в офиса влязъл Анакин. Палпатин изпратил към Мейс светкавици. Уинду ги отблъснал с меча си. Двамата взаимно се обвинявали в предателство. Накрая Мейс решил, че канцлера е твърде могъщ, за да бъде оставен жив. Мейс замахнал с меча си, за да го убие. Разкъсван между лоялността си и нуждата да добие знания, чрез които да спаси Падме, Анакин решил да действа. Скайуокър отрязал ръката на Мейс. Палпатин се възползвал от ситуацията и изстрелял светкавици към беззащитния Уинду. Последния залп от светкавиците изхвърлил Мейс през счупения прозорец в небето на Корускант. Уинду паднал някъде долу в града.

Tags: , , , , ,

събота, май 22nd, 2010 at 2:14 • ГероиRSS 2.0 feed You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.