RSS

Йода

Кратки данни: Йода е могъщ майстор джедай, който напътствал Оби-Уан и Люк. Йода е много мъдър и търпелив. Въпреки огромната си сила той осъзнава, че не е безсмъртен. След като джедаите били изтребени Йода се оттеглил на блатистият свят Дагоба. Там той обучил Люк. Няколко месеца след това Йода умрял.

Основни сведения: Йода е роден в 878г. пр.Имп. Когато Йода е на четиристотин деветдесет и шест години той обучава джедаи на големия кораб „Чу’унтор”. Корабът паднал на планетата Датомир. Майсторите джедаи се опитали да извадят кораба от планетата, но били отблъснати от нощните сестри. Голяма част от живота на Йода е неизвестна. Той обучава джедаите в продължение на осем столетия. Знае се, че Йода е обучил Емпатоджейос Бранд и Ку Ран. Последните ученици на Йода са Оби-Уан Кеноби и Люк Скайуокър. Те са едни от най-важните лица в историята на Галактиката. Йода е най-уважавания член на джедайския съвет. В съвета на джедаите той работи много добре с Мейс Уинду и Ки-Ади-Мунди.

Когато младите ученици (падуани) започват обучението си те го правят под ръководството на Йода. Много от най-великите джедаи на Старата република когато били деца са обучавани от Йода. Първоначално падуаните се обучават в групи наречени кланове. Когато младите джедаи навлязат в тиинейджърска възраст те са препращани към по-стар рицар или майстор джедай, който продължава обучението им.

Йода е силно разтревожен от големия дисбаланс в Силата. Осъзнавайки несигурността на бъдещето древния майстор джедай търси отговори на въпросите за по нататъшните действия на джедайския орден. Част от отговорите дошли в 13г. пр.Имп. Тогава майстор джедай Куай-Гон Джин довел пред джедайския съвет момчето Анакин Скайуокър. Куай-Гон смята, че Скайуокър е Избрания. Според едно джедайско пророчество Избрания трябва да възстанови баланса в Силата. Джин казал и за ситския лорд, който го е нападнал. След смъртта на Куай-Гон се разбрало, че ситите са се появили отново.

В 7г. пр.Имп. Йода се дуелирал с джедай преминал към тъмната страна на Силата. Двубоят се провел на планетата Дагоба. Йода убил джедая преминал към тъмната страна на Силата. В едно дърво обаче се запазила енергията на тъмната страна на Силата. Смята се, че заради тази енергия Йода избрал Дагоба, за да се скрие. Императорът не могъл да открие Йода понеже енергиите на светлата и тъмната страна се покривали и все едно на планетата няма никой, който използва Силата.

В 3г. пр.Имп. Оби-Уан е изпратен на мисия от съвета на джедаите. Задачата на Кеноби е да разследва опит за убийство. Покушението било насочено срещу сенатор Падме Амидала. Разследването на джедая го отвело до планетата Камино.

Там Кеноби открил цяла армия от клонинги тайно създадена по поръчка на майстор джедай Сайфо Диас. Никой не знаел за намеренията на Диас нито ги забелязал. Когато Оби-Уан открил армията Старата република е заплашена от сепаратистите (водени от граф Дуку). Графа е един от падуаните на Йода, но сега е преминал на тъмната страна на Силата. Дуку е събрал военни сили съставени от бойните дроиди на търговските гилдии.

Канцлерът Палпатин получил извънредни пълномощия. Той обявил създаването на армия на Старата република. Майстор джедай Уинду е един от двестате джедаи отлетели за Джионозис (планетата където са събрани войските на сепаратистите). Йода отишъл на Камино, за да вземе новосъздадената армия от клонинги. Уинду и джедаите попаднали в капан. Оказва се, че дроидите са прекалено много за малкото джедаи. На помощ на джедаите обаче пристигнал Йода с войска от клонинги.

Когато клонингите на Старата република се сблъскали със сепаратистките дроиди започнали Войните на клонингите. Йода действа като генерал и наблюдава битката от набързо изграден команден център. Клонингите нанасят щети на сепаратистите, но голяма част от армията дроиди се измъква. Воден от инстинктите си Йода се насочил към един скрит и тъмен хангар. В хангара Дуку сериозно е наранил Оби-Уан Кеноби и Анакин Скайуокър.

Графа и Йода започват битка. Първо изпробвали уменията си в Силата. Дуку се опитал да смачка със скали Йода, но не успял. Графа атакувал със светкавици, но Йода спрял и тях. Нещата стигнали до дуел с лазерни мечове. Двамата показали невероятна подвижност и скорост. Все пак Йода започнал да взима превес. Тогава, преминалия на тъмната страна на Силата, Дуку се опитал да смачка Оби-Уан и Анакин. Йода за втори път спасил младите си другари, но графа успял да избяга.

Първата битка от Войните на клонингите завършила с победа за Старата република. След края на битката Оби-Уан казал за мистериозния ситски лорд Дарт Сидиъс. Тъмната страна на Силата скривала бъдещето, а джедайският орден е разклатен от самодоволство и арогантност. Много джедаи загинали на Джионозис и това допълнително отслабило позициите на ордена. Докато медитирал върху тези въпроси Йода чул гласа на загиналия Куай-Гон Джин. Това силно учудило древния майстор джедай. Йода мислел, че никой джедай след като се е слял със Силата не може да възвърне самоличността си.

Докато разсъждава върху тази нова загадка Войните на клонингите обхванали цялата Галактика. Въпреки че Йода служи добре на Старата република ситуацията не се подобрява. Чрез медитация той комуникира с духа на Куай-Гон. Джин казал, че е открил могъща тайна. Тайната позволила на Куай-Гон да запази самоличността си след смъртта. Тази техника не се използвала от джедайския орден. Йода започнал да изучава техниката.

По време на Войните на клонингите Йода е генерал. Това са тъмни времена за джедаите. Няколко джедаи не искат да участват във Войните на клонигите. Тези джедаи се отцепили от джедайския орден. Йода е сериозно обезпокоен от това. Той се опасява, че жителите на Галактиката ще помислят, че джедаите не могат да се справят с враговете.

Йода гледа резервирано на успехите на Анакин по време на Войните на клонингите. Многобройните победи спечелили огромна слава на Скайуокър. Йода мисли, че тези успехи могат да главозамаят Анакин. За да научи Скайуокър на отговорност Йода изпратил при Анакин четиринадесет годишната Асока Тано. Асока станала ученичка на Скайуокър.

Йода понякога води клонинги и се бие на бойното поле. На планетата Ансион, Йода победил въоръжен до зъби дроид. Друг случай където Йода се бие е на луната Рогоса. Там джедаят сам победил един батальон дроиди. След тази победа крал Катунко (владетел на Тойдариа) станал съюзник на Старата република. Все пак по-голямата част от времето Йода прекарва в джедайския храм на планетата Корускант.

Междувременно нещата в Галактиката се ускорили. Йода отишъл на Кашиуук, за да помогне на уукитата в борбата им със сепаратистите. Докато е там Дарт Сидиъс задействал последната част от плана си за елиминирането на джедаите. Оказало се, че Сидиъс е канцлер Палпатин. Чрез своя пост Палпатин контролира събитията, за да унищожи джедаите. Той активирал заповед шестдесет и шест. Заповедта идентифицира джедаите като предатели на Старата република. Клонингите хладнокръвно избили почти всички джедаи.

Чрез Силата, Йода усетил внезапната загуба. Това почти го прекършило. Йода обаче се съвзел и предотвратил опита да го убият. Клонингите намиращи се на Кашиуук се обърнали срещу Йода. Командир Грий се опитал да застреля Йода, но майсторът джедай се хвърлил и отрязал главата на Грий. С помощта на уукитата Чубака и Тарфул, Йода успял да се измъкне от Кашиуук. Джедая се свързал със сенатор Бейл Органа.

Йода се качил на сенаторския кораб. Малко по-късно на кораба пристигнал Оби-Уан Кеноби. Йода, Оби-Уан и Органа получили кодиран сигнал от джедайския храм. Сигналът привиквал джедаите да се върнат на Корускант. Кеноби и Йода решили да спрат сигнала.

Те се върнали на Корускант и нахлули в джедайския храм. Там Йода и Оби-Уан направили ужасяващи открития. Двамата разбрали, че канцлера се е провъзгласил за император. Освен това от охранителните камери се видяло, че Анакин Скайуокър е преминал на тъмната страна на Силата. Той получил името Дарт Вейдър. Като единствените оцелели джедаи, след заповед шестдесет и шест, Йода и Кеноби трябвало да спрат ситите. Оби-Уан тръгнал да търси Вейдър. Йода отишъл да намери императора.

Двамата започнали дуел в офиса на Палпатин. По време на двубоя Йода и императора се озовали в залата на сената. Това бил сблъсък между най-могъщите в тъмната и светлата страна на Силата. Императорът се оказал твърде силен. Йода се справял добре през по-голямата част от дуела, но накрая Палпатин го победил. Йода разбрал, че директния сблъсък с императора е обречен на провал. Победения майстор джедай се измъкнал и се шмугнал в спидера на Бейл Органа.

Въпреки че Кеноби победил Вейдър джедаите не успели да спрат ситите. Все пак се появила нова надежда. Съпругата на Скайуокър е бременна. Малко преди да умре тя родила децата Люк и Лея Скайуокър. Йода, Оби-Уан и Бейл Органа присъстват на раждането. Те мислели какво трябва да се направи.

Джедаите решили да запазят децата в тайна. За тази цел брата и сестрата били разделени. Люк Скайуокър бил изпратен във фермата на Оуен и Беру Ларз. Лея била отведена на Алдераан. Там тя е представена като дъщеря на Бейл Органа. Джедаите решили да чакат. Силата щяла да им каже кога е дошъл момента, за да се опълчат на Империята. Докато чакат да удари техния час Йода и Оби-Уан изучават тайната техника. С техниката ги запознавал духа на Куай-Гон Джин.

Йода се оттеглил на блатистата планета Дагоба. Там той живее сред треви и дървета. В началото на Галактическата гражданска война историкът Архул Хекстрофон преглежда архивите в университета на Чармат. В тези архиви Архул открил сведения и разкази за Йода. Хекстрофон отишъл до Дагоба и срещнал Йода. Джедаят можел да изтрие всичко от мозъка на Архул. Вместо това Йода позволил на Хекстрофон да отлети. Архул запазил откритието си в тайна. Хекстрофон записал, че е срещнал джедая само в личния си дневник. Йода наблюдава растежа на Люк и Лея. Стария майстор джедай чака да настъпи момента за противодействие на императора.

Това време дошло когато на планетата кацнал Люк Скайуокър. Йода започнал да обучава Люк за джедай. Майсторът джедай разкрил на Скайуокър тайните на Силата. За Люк било трудно да се откаже от досегашния си начин на мислене. Така например Скайуокър се опитал да извади изтребителя си от блатото, но не успял. Люк се провалил защото не вярвал напълно във възможностите на Силата. Йода повдигнал изтребителя и го поставил на суха земя. Майсторът джедай казал на Скайуокър за тъмната страна на Силата. Йода показал на Люк как да гледа в бъдещето. Виденията на Скайуокър показали, че приятелите му са в опасност. Той решил да им помогне. Майсторът джедай не бил съгласен с решението на Люк. Скайуокър обаче не го послушал и отлетял за Облачния град.

Там Люк за малко не загубил живота си. Скайуокър бил победен от Дарт Вейдър. Йода се разтревожил. Той помислил, че всичко е загубено. За щастие на Йода нещата завършили благополучно.

Люк се върнал на Дагоба, за да довърши обучението си. Йода казал на Скайуокър, че подготовката му е завършена. Последното нещо, което Скайуокър трябва да направи е да се изправи срещу Вейдър. Майсторът джедай информирал Люк, че има още един Скайуокър. След това старият джедай умрял. След битката на Ендор духът на Йода се появил заедно с духовете на Оби-Уан Кеноби и Анакин Скайуокър.

Tags: , , , , , ,

събота, май 22nd, 2010 at 2:12 • ГероиRSS 2.0 feed You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.