RSS

Финис Валорум

Финис Валорум е влиятелен политик. Той е предпоследния канцлер на Старата република. Финис произлиза от род, който е давал политици хилядолетия наред. Името на Валорум  се свързва със защитата на Старата република. Политическите врагове на Финис обявили, че той е станал канцлер заради славата на своя род. Враговете на Валорум обвиняват канцлера в некомпетентност и корупция.

Най-големия недостатък на Финис е липсата на харизма. Той не могъл да обори безпочвените обвинения срещу него. Валорум решил да обложи далечните търговски пътища с данъци. Това решение предизвикало недоволство в Търговската Федерация. Твърди се, че решението на Валорум не било подкрепено от привържениците на канцлера.

Сенатор Палпатин представител на планетата Набу подкрепил решението на Финис. В отговор на новите данъци Търговската Федерация блокирала с кораби Набу. Много сенатори застанали зад Търговската Федерация. Те обвинили канцлера, че е виновен за това положение. Въпреки че действията на Валорум са ограничени от бюрократичните пречки той продължава съвестно да изпълнява задълженията си.

Майсторката джедай Ади Галиа разбрала, че зад тези действия на Търговската Федерация стоят други интереси. Канцлерът избегнал бюрократичната процедура. Валорум на своя глава изпратил тайна мисия от джедаи, която да оправи нещата.

Преговорите се провалили защото, още преди да са започнали разговорите, бойните дроиди на Търговската Федерация атакували пратениците. Кралицата на Набу (Падме Амидала) отпътувала за Корускант, за да представи случая пред сената. Валорум бил доволен от това, че кралицата е жива, но не могъл да помогне на Падме защото е спъван от бюрокрацията.

Търговската Федерация спечелила време като поискала да се изпрати комисия, която да разследва случая. Разочарована от липсата на здрав разум и интерес Падме нахокала политиците за не ефективното им управление. По съвет на Палпатин, Амидала обвинила Валорум в неспособност за предприемане на решителни действия. Падме поискала вот на недоверие на канцлера. Скоро вота бил проведен и Валорум е отстранен от власт. Сенаторите едва ли осъзнавали какво правят когато избрали Палпатин за канцлер.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.