RSS

Джаба Хътянина

Кратки данни: Джаба Хътянина е един от всеизвестните престъпни босове на Галактиката. Той управлява голяма криминална империя от двореца си на пустинната планета Татуин. Джаба е същество приличащо на плужек. Той е непрощаващо и садистично създание. Джаба издирва Хан Соло в продължение на години, защото Хан не изпълнил една поръчка. С помощта на Боба Фет, Джаба заловил Соло. Джаба поробил и принцеса Лея Органа, защото тя се опитала да освободи Хан. Джаба обаче подценил принцесата. Органа удушила гангстерския главатар на неговата летяща баржа.

Основни сведения: Джаба е син на Зорба Хътянина (лидер на един от големите кланове) и част от дълго потекло криминални босове. Хътянското име на Джаба е Джаба Десилиджик Тиуре. Джаба се стреми да бъде толкова могъщ колкото е неговия баща. Основните капитали, които Хътянина има са наследство от Зорба. По време на борбата между клановете Тиуре и Бесади, Джаба удвоил парите си. Хътянина спечелил много победи над клана Бесади. С помощта на тези пари, когато станал на шестотин години, Джаба изградил голяма криминална империя във външните светове. Престъпната организация Черно слънце контролира подземния свят във вътрешните светове. Тя признала господството на Хътянина във външните светове. Той се преместил от Нал Хута (родния си свят) на Татуин. Там Джаба изградил дворец около древния манастир на монасите Б’омар.

Хътянина е известен на всички със своите измами. Една от най-големите измами на Джаба е битката му с гаморейците. Той знае, че гаморейците са едни от най-добрите войни. Освен това те държат на честта и са много верни. Хътянина може да победи един гамореец с една ръка. Дузина гаморейци обаче няма как да победи. Въпреки това Джаба поканил дванадесет гаморейци на битка. Той казал, че ще ги победи всички ако гаморейците са със завързани очи. Гаморейците се съгласили на условието. Когато им завързали очите битката започнала. Тогава двадесет от хората на Джаба нападнали гаморейците и ги победили. Когато битката свършила и превръзките били свалени гаморейците видели белезите, които Хътянина нарочно си бил направил. Гаморейците помислили, че Джаба ги е победил сам и се заклели да служат на Хътянина.

Палата на Джаба привлякъл голям брой престъпници.  Те посещават двореца, за да ядат, пият и се забавляват. В палата винаги има търговци на роби, крадци, контрабандисти, убийци и шпиони. Заедно с нарастването на гангстерите се увеличава и криминалната империя на Джаба. Скоро той участва във всички незаконни операции във външните светове. Дейността на Джаба включва контрабанда, търговия с роби, пиратство и наемни убийства.

Извратеността на Джаба е легендарна. Той се забавлява като измъчва поданиците си. Джаба държи оковани момичета. Момичетата са вързани с вериги към платформата на гангстерския главатар. Когато настроението на Джаба се промени той може да ги прати на ужасна смърт. Под залата за аудиенции на Джаба живее чудовището ранкор. Красивата робиня Ула е наказана защото отказала да целуне гангстерския главатар. Джаба я хвърлил на ранкор. Ула е изядена от чудовището.

За да разпространи влиянието и бизнеса си във външните светове Джаба наел контрабандисти, които да пренасят стоките му. Един от най-добрите му контрабандисти е Хан Соло. Соло пренасял подправка от мините на Кесъл. При една имперска проверка Хан изхвърлил пратката. Джаба поискал обезщетение, но Хан не могъл да му плати.

Тогава гангстерския главатар изпратил ловци на глави, които да убият Соло. Родианеца Грийдо открил Хан в един бар на Мос Айсли. Соло обаче убил Грийдо. Джаба се срещнал с Хан и му дал отсрочка на дълга.

Изминали седмици, а после и месеци, а Соло така и не платил на гангстерския главатар. Причината за това е, че Хан се присъединил към Бунтовническия съюз. Джаба не се интересува от политиката и не приема това за извинение. Ловците на глави продължават да търсят Соло. Един ловец на глави почти успял да залови Хан на Орд Мантел.

Боба Фет проследил Хан. Фет заловил Соло в Облачния град. След това Боба доставил замразения в карбонит Хан в двореца на Джаба. Соло станал украшение в палата на гангстерския главатар.

Скоро приятелите на Хан дошли да го спасят. Ръководител на спасителната мисия е джедая Люк Скайуокър. В нея участват Трипио, Арту Диту, Лея Органа, Ландо Калризиян и Чубака. Всички участници обаче били заловени и станали затворници на Джаба. Скайуокър обаче обърнал екзекуцията си в атака.

Охраната на Джаба не представлява голяма пречка за джедая. Лея (която била превърната в робиня на гангстерския главатар) използвала металната верига, с която била вързана и удушила Джаба.

Джаба има подобно на червей тяло без крака и покрито със слуз. Лицето му е широко, а усмивката беззъба. Очите на Джаба са жълточервени.

Tags: , , , , ,

събота, май 22nd, 2010 at 2:04 • ГероиRSS 2.0 feed You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.