RSS

Арту Диту

Кратки данни: Арту е смел и духовит, астромеханичен дроид, който служи на Люк Скайуокър. Диту изиграл главна роля в унищожаването на първата Звезда на смъртта. Звездата на смъртта е бойна станция. Арту донесъл плановете на станцията на бунтовниците. Диту помогнал на Люк в безброй битки. Арту се присъединил към Люк в битката при Явин. Малкия дроид е програмиран за навигация и поправка, но може да мисли самостоятелно. Бързата мисъл на Диту е спасявала приятелите му безброй пъти.

Основни сведения: Арту е високо функционален, астромеханичен дроид с авантюристични наклонности. Тялото на Диту е малко, цилиндрично и покрито с инструменти. То е високо деветдесет и шест сантиметра. Арту обикновено седи зад пилотската кабина на изтребителите. Целта на Диту е да управлява компютърните системи и да поправя повредите на изтребителя. Арту наблюдава, планира, диагностицира и складира информация за хиперпространството. Дроида поправя технически грешки и дефектните компютърни кодове. Диту е много добър в поправката на космически кораби. Той може да седи в космическото пространство. Арту издава електронни звуци. Това са бибкания, свирукания и цвърчене. Диту разбира какво му казват. За да го разберат другите обаче Арту трябва да е включен към компютъра на кораб или да има протоколен дроид Трипио. Протоколният дроид превежда това, което Диту бибипка. Арту може да върти главата си на триста и шестдесет градуса. В главата си Диту има инфрачервени рецептори, радар, детектор за топлина и движение, сензори за електромагнитно поле, енергийни рецептори, радар, прожектор за холографски изображения и фенер, за да вижда в тъмното. Освен това Арту има перископ. Перископът помага на Диту да се ориентира когато е под вода. В тялото си Арту има ръка, която се свързва с компютърни терминали, горелка, изпускател на дим и пяна, електрод за пускане на ток, лазерен оксижен, циркуляр, антена за издаване на акустични сигнали и малки реактивни двигатели, които позволяват на дроида да лети на къси разстояния. Диту се придвижва с колелцата, които са сложени на краката му. Обикновено Арту се движи на два крака. Понякога дроида използва и третия си крак за по-голяма стабилност. Арту многократно е бил герой на деня.Смелостта на Диту го прави безценен за собственика си.

Арту идва от планетата Набу. Той и още няколко дроида обслужват кралския кораб. Когато войските на Търговската Федерация нахлули на Набу, кралица Амидала се измъкнала от плен и се качила на кралския кораб. Кораба излетял от планетата, но по него започнали да стрелят. По време на стрелбата кораба е улучен. Тогава Арту използва миниатюрните си колела, за да се придвижи по хромираната повърхност на кораба. Докато смъртоносните турболазерни изстрели прехвърчат над него, Диту поправил кораба и кралицата успяла да се измъкне. Заради куража си Арту получил благодарност лично от Амидала.

Оказало се обаче, че кралския кораб има повреда в хипердвигателя. Ето защо той кацнал на планетата Татуин. Арту придружил Куай-Гон Джин (джедай охраняващ кралицата) и кралската придворна Падме Набери до пристанищния град Мос Еспа, за да набавят нужните части. Диту носел техническите данни за компонентите, които им трябват. Докато чакали да премине една пясъчна буря Арту се запознал с домашно направения дроид Трипио. Между двамата се зародило приятелство, което продължава и досега.

По-късно Диту се върнал на Набу заедно с кралицата. Той служи като астромеханичен, бордови дроид на Анакин Скайуокър. Анакин въпреки че не му е разрешено управлява изтребител в битката на Набу.

След битката Арту продължава да служи на Амидала, която вече е сенатор от Набу. Диту изпълнява ролята на малък бодигард и използва сензорите си, за да търси някаква опасност, която може да застраши сенаторката. Неговите сензори обаче не успели да защитят Амидала от отровните кохуни, но джедайските сили на Анакин успели. Скайуокър убил отровните същества, но джедаите не могли да кажат кой иска да убие Амидала.

Сенаторката отпътувала за Набу, за да се скрие докато джедаите разрешат случая. Арту останал до нея когато Амидала отишла на Татуин. Там Диту отново срещнал Трипио. Арту, Трипио, Амидала и Скайуокър отишли на планетата Джионозис. Когато Анакин и сенаторката влезли в опасна, джионозианска фабрика за дроиди Диту и Трипио ги последвали. Арту отново се проявил като спасител. Той използвал антигравитационните си двигатели, за да се притече на помощ на Амидала. С помощта на компютърния си интерфейс Диту спрял потока от разтопен метал, който щял да се изсипе върху Амидала. Арту поправил и Трипио, който бил обезглавен. Битката на Джионозис сложила началото на Войните на клонингите. Протоколният дроид и Арту пътуват със сенатор Падме когато тя отишла на планетата Илум. Амидала кацнала на този свят, за да помогне на джедаите, които били нападнати от дроиди.

След края на Войните на клонингите Амидала умряла. Арту и Трипио били изхвърлени в пустините Инго. Двата дроида открили състезателите Джар Дусат и Тал Джобън. Арту и Трипио помогнали на състезателите да печелят състезания.

След това за кратко време дроидите прислужвали в кафенето на Дудник. Там техен собственик е Клеб Зелок. Клеб продал Арту и Трипио на търг. Дроидите станали собственост на миньора Джан Тош. Докато са собственост на Тош, Арту и Трипио са замесени в борбата за власт на планетата Тамуз-ан.

После дроидите станали собственост на Мунго Боабаб (търговец от системата Манда). Боабаб заедно с Трипио и Арту открили планетата Рун. След като се приземили на Рун, Арту и Трипио останали без господар. Те отишли на планетата Каларда.

Този свят се оказал добър дом за дроидите. Те били приети от семейство Питариз. Това семейство било забогатяло от разработването на популярен модел хипердрайвер. За нещастие спокойният живот на Арту и Трипио бил нарушен. Те имали няколко караници с бизнесмена Олар Грек.

След това Арту и Трипио били изпратени в станцията Хоск (собственост на Грек). Там те били наблюдавани от полицая Унит Зед. Когато между Олег, Бунда Хътянина и Братикин избухнала свада дроидите се опитали да избягат. Арту и Трипио обаче били хванати от Братикин. Братикин променил програмата на протоколния дроид. Трипио повел въстание на дроидите срещу Бунда. Всичко завършило с това, че протоколния дроид е заловен и е възстановена оригиналната му програма.

Следващият господар на Арту и Трипио е ботаникът Зорнед. Зорнед е иторианец. Той решил да сложи край на конфликтите в Галактиката. За тази цел иторианецът щял да си послужи с билката савориум. Тази билка променя мозъците на съществата и премахва тяхната агресия. Войнствената фракция на Таргон иска да използва билката като оръжие. Последвала схватка, от която дроидите едва успели да се измъкнат.

След толкова много господари Арту и Трипио станали служители на кралското семейство на Алдераан. Влиятелното семейство има тайна връзка с разрастващия се Бунтовнически съюз. Бунтовниците успели да се сдобият с пълните технически данни на бойната станция Звездата на смъртта. Принцеса Лея получила данните и решила да ги занесе на Алдераан. Нейния консулски кораб обаче е заловен от имперски звезден разрушител. Неспособна да занесе данните Лея ги скрила в паметта на Арту. Тя помолила Диту да открие отдавна изгубения джедай Оби-Уан Кеноби.

С помощта на една спасителна капсула Арту и Трипио се измъкнали от хванатия кораб. Капсулата кацнала на Татуин където дроидите били хванати от търговци джаваси. Джавасите продали Диту и Трипио на фермера Оуен Ларз и племенника му (Люк Скайуокър). Решен да изпълни мисията си Арту избягал през нощта от фермата. На сутринта Трипио и Люк тръгнали да го търсят.

В крайна сметка те намерили Диту и Оби-Уан Кеноби. Това било началото на серия от събития, които достигнали своята кулминация при битката при Явин. Арту и Трипио помогнали на Люк да спаси Лея от първата Звезда на смъртта. Двата дроида използвали имперската компютърна система, за да осигурят информация за спасителите.

Когато Диту се върнал в бунтовническата база, техниците на бунтовниците извадили схемите на Звездата на смъртта. Чрез тях те открили слабото място на станцията. Бунтовниците изпратили всички налични изтребители в битка срещу Звездата на смъртта. Люк пилотира изтребител Х-уинг, а Арту му служи за навигатор и бордови механик. Въпреки че Диту е улучен по време на битката Люк унищожил станцията. Арту е възстановен и успява да присъства на тържеството по случай тази победа. Трипио и Диту продължили своето пътешествие с бунтовническите герои. Въпреки постоянните си спорове двата дроида останали добри приятели. По време на евакуацията от планетата Хот, Трипио и Арту се разделили. Диту отлетял с Люк за мистериозната планета Дагоба. Там Люк щял да се обучава от майстор джедай Йода. Арту станал свидетел на нарастващата сила на Люк докато младия Скайуокър вървял по пътя на рицарите джедаи.

Когато приятелите на Люк попаднали в имперски капан в Облачния град (на планетата Беспин). Люк решил да ги спаси. Арту придружил младия джедай до Облачния град. Там Диту се разделил с Люк, но намерил Трипио, Лея и Чубака. Трипио бил улучен от бластерен заряд изстрелян от имперски щурмовак. Този изстрел разкъсал Трипио на парчета. Докато се измъкват от Беспин, Арту помогнал за сглобяването на своя приятел.

По време на мисията за спасяването на Хан Соло от Джаба Хътянина, Трипио и Диту били изпратени в двореца на Джаба на Татуин. Там те станали собственост на Хътянина.

Арту служи като сервитьор на баржата на Джаба. Диту носи в себе си лазерния меч на Люк. По-късно дроида изстрелял меча. Снабден с оръжието си Люк убил част от хората на Джаба и освободил приятелите си.

Малко след това Арту придружил ударната група на бунтовниците, изпратена да унищожи генератора на щита на втората Звезда на смъртта. Щитът защитава наполовина построената бойна станция. Диту започнал да отваря вратата към комплекса на генератора, но бил улучен от щурмовак и не успял да завърши задачата си. За щастие бунтовниците успели да унищожат генератора на щита. Арту бил възстановен навреме, за да види унищожението на втората Звезда на смъртта.

След битката на Ендор, Диту продължил да се доказва като безценен за Новата република. Той помогнал за спирането на опустошителите на светове. След това Диту помагал на Люк да ръководи джедайската академия на Явин IV. Арту се присъединил към Ландо Калризиян в мисията му за разгадаване на телжкомския скитник. Диту помогнал за разкриването на заговора на, преминалия на тъмната страна на Силата, Куелър. Куелър искал да унищожи Свирепия ескадрон. Арту се присъединява към Люк в почти всичките му приключения. Джедаят смята дроида за близък приятел. Арту присъства когато Люк се оженил за Мара Джейд. Диту все още не е разочаровал приятелите си.

Арту продължава да служи на Люк в новия джедайски орден. Пет години след победата над Юзан Вон. Дроида започнал да дава сериозни дефекти. Диту забравя къде е и обърква хиперпространствените скокове. Люк разбрал, че част от дълбоката памет на Арту се е повредила. Джедаят се опитал да отстрани повредата. Докато Люк човърка из паметта на Диту случайно изскочил холографски запис на Падме Амидала (майката на Люк). Джедаят повикал на помощ хакера Чен, за да извлече пълния запис. Чен обяснил, че има два начина да поправят Арту и да измъкнат информацията. Единият е да изтрият самоличността на Диту. Другият е да разбият кодовете и да достигнат до повредените сектори памет. Люк отказал да изтрие самоличността на Арту. Джедаят отишъл да търси в старите имперски архиви повече данни за паметта на дроида.

Люк не успял да намери нищо. Все пак, за да запази самоличността на Диту джедаят му взел нова памет. През това време Арту и Трипио отново се събрали заедно. След това Диту лети на изтребителя Стел Х. Това е новия кораб на Люк. Десетилетия наред Арту служи на Люк. По-късно Диту служи на Кад Скайуокър. Кад взел Арту със себе си когато отишъл да спаси Хоск Трей’лис. Въпреки че Диту не работи с пълните си възможности Кад разчита на уменията и познанията на дроида. Арту помага за подобряване на пилотските умения на Кад.

Tags: , , , , , , , ,

петък, май 21st, 2010 at 20:20 • ГероиRSS 2.0 feed You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.