RSS

Трипио

Кратки данни: Трипио е златен протоколен дроид. Той може да говори на повече от шест милиона езика и е лоялен на бунтовниците. Въпреки че Трипио е предразположен да сгълчава тези около него той е загрижен за тях. Протоколният дроид е велик разказвач на истории и е напълно отдаден на принцеса Лея Органа, Люк Скайуокър и Арту Диту. Въпреки че е страхлив Трипио участва в спасяването на Лея от първата Звезда на смъртта и се присъединил към ударната група на Хан Соло в горите на Ендор. Протоколният дроид убедил еуоките да се присъединят към бунтовниците.

Основни сведения: Нервния протоколен дроид Трипио е сглобен от отпадъци и изхвърлени резервни части. Въпреки това някои от частите на дроида са на повече от сто години. Тези части са направени на механизирания свят Аффа. Първоначално Трипио бил намерен от джаваси. Анакин Скайуокър дал на джавасите кожа и получил неработещия дроид. Девет годишния Анакин станал конструктор на Трипио. Скайуокър направил дроида на пустинната планета Татуин. Младият Анакин е роб, но създал протоколния дроид, за да помага на майка му (Шми). Като се има предвид малкото използвани материали дроида на Анакин е невероятен. На дроида му липсва външна обвивка и Трипио трябва да живее с унижението, че е „гол”. Трипио владее милиони езици. Благодарение на това Анакин успял да помогне на ранен пясъчен човек. Освен това протоколният дроид има над тридесет странични функции. Сред тези функции са пилотирането и програмирането на бинарни кранове.

Когато Скайуокър се сприятелил с Падме Амидала, Трипио за пръв път се срещнал с нейния астромеханичен дроид (Арту Диту). Двата дроида бързо се сприятелили. Те работили заедно, за да подготвят шейната на Анакин за едно състезание. По-опитният Арту разказал на Трипио за риска от космическите пътувания. Протоколния дроид заявил, че не би се качил на ужасните космически кораби.

Състезанието било повратна точка в живота на Анакин. Скайуокър спечелил и се освободил от робство. Анакин напуснал Татуин заедно с Падме и оставил Трипио и Шми. Минали години преди Шми да бъде освободена от Клиг Ларз (фермер, който се влюбил в нея). Те се преместили във фермата на Ларз (малък чифлик недалеч от Анкорхед) и взели протоколният дроид със себе си.

Трипио станал един от многото дроиди работещи във фермата, но Шми отделя специално внимание на творението на Анакин. За да предпази крехките вътрешни части от абразивните татуински пясъци, Шми оборудвала Трипио с безцветни парчета броня. Бронята дала на протоколният дроид усещане за завършеност.

Трагедията за семейство Ларз настъпила когато Шми е отвлечена от пясъчни хора. Малко след това тъжно събитие Анакин неочаквано се завърнал на Татуин. Скайуокър дошъл, за да търси майка си. Нямало време за сантиментална семейна среща. Анакин заминал в пустинята и се върнал с тялото на Шми. След тихо погребение Скайуокър и Падме потеглили на мисия, за да спасят Оби-Уан Кеноби. Понеже Трипио е собственост на Анакин семейство Ларз оставили Скайуокър да вземе протоколния дроид. Така Арту отново се събрал с Трипио. Тогава е първия път когато протоколният дроид се качил на космически кораб.

Когато пристигнали на Джионозис, Анакин и Амидала влезли в тъмните джионозиански катакомби и оставили дроидите. Арту настоял да последват Скайуокър и Падме. Трипио не могъл да разбере логиката на астромеханичния дроид, защото им било наредено да останат отзад. Но непреклонният Диту се впуснал в неизвестното последван от протоколния дроид.

Дроидите открили огромен завод за дроиди произвеждащ безброй бойни машини. Концепцията за произвеждането на машини от машини шокирала Трипио. В своето объркване протоколния дроид станал невнимателен. В резултат на това невнимание тежкото оборудване отнесло главата на Трипио от тялото му. Двете части обаче останали активни. Обезглавеното тяло се лутало по монтажната линия, а главата паднала в конвейер с глави на бойни дроиди. Една глава на боен дроид била сложена на тялото на Трипио, а главата на протоколния дроид била монтирана върху тяло на боен дроид.

Двете сбъркани дроидски сглобки се лутали объркани между редиците бойни дроиди и когато сепаратистките дроиди атакували джедаите (изпратени на Джионозис) Трипио също бил включен в битката. Тази битка е първата от Войните на клонингите.  Мъчението за протоколния дроид свършило когато и двете тела били обезглавени. Арту помогнал на Трипио и замъкнал главата до тялото му. Диту съединил двете части.

По време на Войните на клонингите Трипио служи на Падме. Той помага на Амидала в кралския съвет на планетата Набу. Когато джедаите търсели химически оръжия на Охма Д’ун, (една от луните на Набу) кралица Джамила (владетелката на Набу) използва Трипио за свръзка между нея и джедаите. Протоколният дроид и Арту пътуват със сенатор Падме когато тя отишла на планетата Илум. Амидала кацнала на този свят, за да помогне на джедаите, които били нападнати от дроиди.

След края на Войните на клонингите Амидала умряла. Арту и Трипио били изхвърлени в пустините Инго. Двата дроида открили състезателите Джар Дусат и Тал Джобън. Арту и Трипио помогнали на състезателите да печелят състезания.

След това за кратко време дроидите прислужвали в кафенето на Дудник. Там техен собственик е Клеб Зелок. Клеб продал Арту и Трипио на търг. Дроидите станали собственост на миньора Джан Тош. Докато са собственост на Тош, Арту и Трипио са замесени в борбата за власт на планетата Тамуз-ан.

После дроидите станали собственост на Мунго Боабаб (търговец от системата Манда). Боабаб заедно с Трипио и Арту открили планетата Рун. След като се приземили на Рун, Арту и Трипио останали без господар. Те отишли на планетата Каларда.

Този свят се оказал добър дом за дроидите. Те били приети от семейство Питариз. Това семейство било забогатяло от разработването на популярен модел хипердрайвер. За нещастие спокойният живот на Арту и Трипио бил нарушен. Те имали няколко караници с бизнесмена Олар Грек. Трипио за малко щял да загуби живота си. Той бил изпратен да се състезава срещу убиеца на дроиди Си Трипиекс.

След този неуспешен опит за убийство Арту и Трипио били изпратени в станцията Хоск (собственост на Грек). Там те били наблюдавани от полицая Унит Зед. Когато между Олег, Бунда Хътянина и Братикин избухнала свада дроидите се опитали да избягат. Арту и Трипио обаче били хванати от Братикин. Братикин променил програмата на протоколния дроид. Трипио повел въстание на дроидите срещу Бунда. Всичко завършило с това, че протоколния дроид е заловен и е възстановена оригиналната му програма.

Следващият господар на Арту и Трипио е ботаникът Зорнед. Зорнед е иторианец. Той решил да сложи край на конфликтите в Галактиката. За тази цел иторианецът щял да си послужи с билката савориум. Тази билка променя мозъците на съществата и премахва тяхната агресия. Войнствената фракция на Таргон иска да използва билката като оръжие. Последвала схватка, от която дроидите едва успели да се измъкнат.

След толкова много господари Арту и Трипио станали служители в кралския двор на Алдераан. Кралския двор е семейство от благородници, което е свързано с разрастващия се Бунтовнически съюз. Двата дроида били на борда на „Тантив IV” (кораба на принцеса Лея Органа) когато бил атакуван от имперски звезден разрушител. Кораба бил повреден и Лея съхранила жизнено важна информация в паметта на Арту. Трипио така и не разбрал какво е станало. Диту решил сам да завърши мисията на Органа. Трипио не знаел никакви подробности.

Арту и протоколния дроид използват спасителна капсула, за да напуснат повредения кораб. Капсулата се разбила на Татуин. Дроидите били хванати от джаваси (търговци на дроиди). Джавасите продали дроидите на фермера Оуен Ларз. Решен да завърши мисията си и да намери героя Оби-Уан Кеноби, Диту избягал през нощта от фермата. Трипио и Люк Скайуокър (племенникът на Оуен) на сутринта тръгнали да търсят беглеца.

Протоколният дроид и Люк намерили Арту както и Оби-Уан. Това било началото на серия от събития, които въвлекли Трипио в приключения, които той не можел да си представи. Трипио и Диту изиграли важна роля в спасяването на Лея от първата Звезда на смъртта. Двата дроида използвали имперската компютърна система, за да дават информация на спасителите.

Когато се завърнали в бунтовническата база с Органа, Трипио и Арту останали с бунтовническите герои. По време на престоя на Хот, протоколният дроид проявил смелост и себеотрицание. Въпреки че замръзвал Трипио съдействал на командирите в база „Ехо”. Умението на протоколният дроид да говори милиони езици му позволило да разбере, че прихванатия непознат сигнал е имперски код. Трипио предупредил бунтовниците, че има имперска сонда, която е опасно близо до база „Ехо”.

По време на евакуацията от Хот, протоколния дроид и Арту били разделени. Трипио придружил Лея, заедно с Хан Соло и Чубака на борда на „Хилядолетния сокол”. Въпреки че протоколния дроид не е така добър в механиката като Диту, Трипио бил полезен за превеждането на странния език, който използвал главния компютър на „Хилядолетния сокол”.

По време на една почивка в системата Беспин, в коридорите на Облачния град, протоколния дроид е ударен от бластерни изстрели. Останките на Трипио били първия знак за бунтовниците, че Облачния град е имперски капан. Чубака успял да събере частите на протоколния дроид, но липсата на време и материали попречили на окончателното сглобяване на Трипио. По-късно протоколния дроид бил напълно поправен от Арту.

По време на смела мисия за спасяването на Хан Соло от гангстерския бос Джаба Хътянина, Трипио и Диту били изпратени в двореца на Джаба. Там те станали собственост на гангстерския главатар. Протоколния дроид бил преводач на Джаба, докато Люк не дошъл да спаси приятелите си.

Малко след това Трипио придружил бунтовническа група, която е изпратена да извади от строя генератора на имперския щит, на Ендор. Присъствието на протоколния дроид се оказало полезно. На Ендор групата срещнала еуоките (местни същества), който мислели Трипио за бог. Еуоките, които живеят на дърветата разделени на родове, се оказали полезни съюзници. Без тяхната помощ бунтовниците не биха постигнали победа на Ендор.

След битката на Ендор, Трипио влязъл в ролята на пазител и възпитател на трите деца на Лея и Хан. Освен това протоколният дроид периодично се присъединява към Люк, Лея, Ландо, Хан и Чубака в редица мисии из Галактиката. Трипио продължава да е една от най-ценните придобивки на Новата република (провъзгласена след битката на Ендор) и е приятел на тези, на които служи. След падането на Новата република протоколният дроид продължава да служи на Галактическия съюз (наследник на Новата република).

Въпреки че паметта на повечето дроиди периодично се изтрива Трипио е избегнал това. Неговата памет не е изтривана повече от век. В резултат на това протоколния дроид придобил съзнание и истинска личност.

Tags: , , , , , , , ,

събота, май 22nd, 2010 at 1:56 • ГероиRSS 2.0 feed You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.