RSS

Ера на Новата република

Ранни конфликти

Декларация на Новата република

Месец след битката при Ендор оцелелите лидери на Бунтовническия съюз подписали документ, останал в историята с името „Декларация на Новата република”. Според декларацията е съставен временен съвет на Новата република. Съвета включвал Лея, Мон Мотма и адмирал Акбар. Документа установил принципите, целите и идеалите на една нова и по-добра Галактическа република.

Помощ за Бакура

Новата република побързала да помогне на Бакура – имперски граничен свят, който бил нападнат от влечугоподобния Си-руук. Хан Соло, Лея, Люк Скайуокър и други герои на бунта помогнали на планетата.

Подвизи на Свирепия ескадрон

Понеже в цялата Галактика има имперски сили Новата република събрала екип от пилоти, които да изпълняват трудни задачи. Водач на ескадрилата изтребители станал известният Уедж Антилийз. Уедж събрал много добри пилоти, за да попълни Свирепия ескадрон. Те изпълнили десетки опасни мисии, като успели да провалят много от имперските планове. Защитавайки интересите на Новата република, Свирепия ескадрон унищожил десетки ескадрили от Тай-файтери.

- Боба Фет избягал от Сарлак и продължава кариерата си
- Кайл Катарн станал рицар джедай
- Ландо Калризиян си върнал Облачния град

23г.

Аферата Триокулус

Мутант на име Триокулус обявил, че е син на императора. Всъщност Триокулус е измамник (истинският син на императора се казва Триклопс). Комитетът на Великите мофи (който управлява Империята) първоначално подкрепил мутанта. След като се изяснило, че Триокулус е измамник комитета на Великите мофи спрял подкрепата си. През това време Зорба Хътянина (бащата на Джаба) планира да убие Лея. Той спечелил на сабак Облачния град от Ландо. Зорба заловил Триокулус. След това Хътянина хвърлил мутанта в устата на Сарлак. Сарлак обаче изплюл Триокулус.

25г.

Новите приключения на Свирепия ескадрон

Под командването на Уедж Антилийз, Свирепия ескадрон нападнал имперската база на Черна луна, участвал в прочистването на Корускант, търсил лекарство срещу вируса критос, участвал във войната за бакта и служи на Новата република в безбройни битки. След тези успехи групата започнала да получава все повече секретни задачи. Тогава Уедж я преименувал на Призрачния ескадрон – наименование използвано само когато пилотите са на шпионски мисии.

26г.

- Принц Изолдор ухажвал принцеса Лея
- Лея се омъжила за Хан

27г.

Наследникът на Империята

Под водачеството на върховния адмирал Траун, Империята се съвзема. Той се обявил за наследник на Империята и си поставил амбициозната задача да унищожи Новата република и отново да въведе Новия ред в цялата Галактика. Траун засилил мощта си, като се съюзил с лудия Хорус Кбаот. Последният е клонинг на майстор джедай Хоръс Кбаот. Хорус охранява клонираща лаборатория и се съгласил да помогне на Траун, като в замяна поискал Люк Скайуокър и бременната Лея Органа. Войските и флотата на върховният адмирал нахлули в териториите на Новата Република. Много сектори от Галактиката отново са присъединени към Империята. Въпреки това Новата република, с помощта на коварните ногрита, флотата на Гарм Бел Иблис и група контрабандисти (водени от Талон Карде), успяла да победи върховния адмирал. Преминалия на тъмната страна на Силата, Хорус Кбаот е убит от Мара Джейд – заместник на Карде. Траун е убит от личния си телохранител ногрито Рък, който си отмъстил за злото, което Империята е причинила на народа на ногрите.

- Родени са Джейна и Джейсън Соло

28г.

Завръщането на императора

В секретна лаборатория за клониране е направен клонинг на император Палпатин. Той пленил Люк Скайуокър. Клонингът на Палпатин иска да унищожи Новата република. За тази цел той използвал новите си опустошители на светове. Въпреки усилията на клонирания император да привлече Люк на тъмната страна на Силата последния не се поддал. С помощта на приятелите си Скайуокър унищожил клонираното тяло на Палпатин. Арту успял да спре опустошителите на светове. Той разшифровал секретния код, който изключва машините.

Повторното завръщане на Палпатин

Направен е втори клонинг на императора. Клонираният Палпатин отново иска да залови Люк, а след това и децата на Соло. Клонингът на императора изобретил смъртоносното Галактическо оръдие (оръжие способно да унищожи цяла система). Хан Соло убил клонираното тяло на императора, тогава рицарят джедай Емпатоджейос Бранд приел духа на Палпатин в себе си. Когато Бранд умрял опасността от императора изчезнала завинаги. Скоро след това Арту Диту насочил имперския флагман „Затъмнение II” към сблъсък с Галактическото оръдие и двете са унищожени, както и главния свят на императора Бис.

- Роден е Анакин Соло

29г.

- Люк Скайуокър се провъзгласил за майстор джедай

Възраждането на джедаите

Люк Скайуокър започва да търси създания, които усещат Силата, за да обучи нова генерация джедаи. Той основал джедайска академия на Явин IV, но тя е обладана от духа на Екзар Кун. Духът на Кун успял да поквари Кип Дурон (един от учениците на Люк), който откраднал друго имперско супероръжие, познато като Слънчева мелница. Докато Кип тръгнал по пътя на злото, останалите ученици на Люк се събирали и унищожили духа на Екзар Кун. След това Кип е спасен от тъмната страна на Силата от Люк и неговите съюзници. Новите джедаи използвали Слънчевата мелница, за да провалят плана на адмирал Даала да унищожи Новата република.

- Мон Мотма оцеляла след опит за убийство

30г.

„Окото на Палпатин”

Люк и двама от неговите ученици (Крей Мингла и Никос Мар) отишли да унищожат автоматизиран космически кораб, познат като „Окото на Палпатин”. Там тримата попаднали на духа на рицарката джедай Калиста. Корабът е унищожен. Духът на Калиста се вселил в тялото на Мингла. Люк се влюбил в Калиста. Тя се присъединила към него на Явин IV.

- Лея и Хан търсят загубените деца на един от джедаите

31г.

Проект Тъмен меч

Новата република е заплашена от Дурга Хътянина и неговия Тъмен меч, който е копие на суперлазера на Звездата на смъртта. Оръжието е унищожено от силите на Новата република в астероидното поле на Хот, за нещастие Крикс Мадин загинал по време на мисията.

- Калиста напуснала Люк

Приключение на Нам Кхориос

Докато търси лекарство за мистериозна болест, Лея Органа попаднала на планетата Нам Кхориос. Там Лея открила Калиста. Люк пристигнал веднага и заедно те открили тайните на планетата и намерили лек за болестта. Въпреки това Калиста решила да се раздели с Люк.

32г.

Отвличането на децата на Соло

Анакин, Джейсън и Джейна Соло са отвлечени от имперския военачалник Хетрир. Чубака, Лея и Арту заминали на дълга, но успешна мисия, за да ги спасят. Така те намерили Уару – гущеро подобно същество, което се храни с енергията на другите. Междувременно Люк и Хан изследвали странна кристална звезда, която създава дисбаланс в Силата.

34г.

Яветанската криза

Насекомо подобни същества, познати като явета решили да унищожат всички останали видове. Новата република реагирала веднага и започнала война срещу насекомо подобните същества. Яветите заловили Хан Соло. По-късно Соло е спасен от група уукита (водени от Чубака). Когато войната срещу явета приключила, героите на Новата република спасили Ландо, Лобот и дроидите. Последните четирима попаднали в капан на борда на странния телжкомски скитник (призрачен кораб, който мистериозно изчезва в хиперпространството, когато го забележат).

- Лея провалила план на Империята да обърне Новата република срещу Хан Соло
- Куелър (бивш ученик на Люк) минал на тъмната страна на Силата

Възход на младите рицари джедаи

37г.

Появата на върховния адмирал Траун

Лидерите на Новата република получили информация, че върховният адмирал Траун е още жив. Те са шокирани от факта, тъй като самото имперско командване го е обявило за мъртъв. Всъщност се появил актьор, подкрепян от моф Дизра. Независимо от това, че става въпрос за измама, приликата с оригинала е много голяма. Заради тази прилика фалшивия Траун още веднъж станал опасност за Новата република. Плановете на фалшивия върховен адмирал и Дизра са провалени от героите на Новата република. Накрая измамата е разкрита. След това между Новата република и Галактическата империя е сключен мир. Това официално е края на Галактическата гражданска война.

40г.

Ранни подвизи на Анакин Соло

Като ученик в джедайската академия Анакин Соло започва да развива контрола си върху Силата. Заедно със своята приятелка Тахири, Анакин преживял доста приключения. Приключенията отвели двамата на Татуин, Явин VIII, Дагоба и дори тайната крепост на Вейдър. След тези опасни задачи Анакин станал силен млад джедай и се присъединил към своите близки на много от техните мисии.

41г.

Приключенията на младите джедаи

Учениците на джедайската академия – Джейсън, Джейна, Анакин, Лубака и Тенел Ка започват дългия си път към превръщането си в рицари джедаи. Когато стигнали края на пътя, те вече са направили собствени лазерни мечове, сблъскали са се с преминал на тъмната страна на Силата приятел и са победили доста врагове, включително опасния Боба Фет. Изпитанията били трудни. Въпреки това Джейсън, Джейна, Анакин, Лубака и Тенел Ка овладели Силата. Те станали следващото поколение рицари джедаи.

- Юзан Вон нахлули в Галактиката

48г.

- Юзан Вон са изгонени от Галактиката

58г.

Корелианската криза

Корелианската система е докарана до война с Галактическия съюз (наследник на Новата република) от Трейкън Сал-Соло (братовчед на Хан Соло). Трейкън обявил, че планетата Корелиа се отделя от Галактическия съюз. Последвала битка между корелианските сили и силите на Галактическия съюз.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.