RSS

Съвременна история

878г. пр.Имп. : роден е Йода
182г. пр.Имп. : Чубака е роден на Кашиуук
42г. пр.Имп. : роден е Оби-Уан Кеноби
30г. пр.Имп. : на Чандрилa е родена Мон Мотма (бъдещ сенатор и лидер на Бунтовническия съюз)
22г. пр.Имп. : роден е Анакин Скайуокър
11г. пр.Имп. : на Корелиа е роден Хан Соло
5г. пр.Имп. : начало на сепаратисткото движение
3г. пр.Имп. : начало на Войните на клонингите

0г.

Провъзгласяване на Галактическата империя и раждането на Бунтовническия съюз

Канцлерът Палпатин се обявил за галактически император. Той провъзгласил Галактическата империя и като използвал страх и мощни поддръжници като Дарт Вейдър успял да наложи волята си в цялата Галактика. След като Империята става все по-тиранична дисидентите в сената се обединили, за да противостоят на Новия ред въведен от императора. Тези фракции по-късно формирали Бунтовническия съюз, който се бори за възстановяването на Републиката.

Избиването на джедаите

По директна заповед на Палпатин, Дарт Вейдър убил джедаите, които се намирали в джедайския храм. Храмът се намира на планетата Корускант. Майстор джедай Оби-Уан Кеноби се оттеглил на планетата Татуин. Майстор джедай Йода се укрил на далечния свят Дагоба.

- Родени са Люк и Лея Скайуокър от 8 до 18 г. (след провъзгласяването на Империята)

Ранни подвизи на Ландо Калризиян

Комарджията Ландо Калризиян пътувал из Галактиката в търсене на слава и щастие. Той събрал многобройни и ценни артефакти, спасявал странни същества от имперския контрол, печели пари играейки сабак и благодарение на неговата намеса са разгромени пиратите, които тормозят Таанаб. Той заминал за Беспин и взел контрола над минната колония Облачния град. Много от ранните приключения на Калризиян са свързани с кораба „Хилядолетния сокол”. Ландо обаче загубил „Хилядолетния сокол” след игра на сабак с Хан Соло.

Ранни приключения на Хан Соло

По време на своята младост Хан Соло се движи из подземния свят на Галактиката, докато не влязъл в имперската академия. Щял е да стане имперски офицер, но бил изгонен от армията, след като спасил уукито Чубака от робовладелци. Двамата заедно започнали кариера като контрабандисти. Те изпълнили най-много поръчки за Ландо Калризиян. След като Хан спечелил „Хилядолетния сокол”, започнал да обикаля из целия сектор Корпоративен в търсене на щастие. Малко преди битката при Явин той се завърнал в имперското космическо пространство и се забъркал с Джаба Хътянина. За нещастие, докато Хан и Чубака транспортирали товар за гангстерския главатар, те били претърсени от имперските служби и трябвало да изхвърлят товара. Джаба се разгневил и обявил награда за главата на Соло.

Галактическата гражданска война

Цялата Галактика се разделила на „за” и „против” Новия ред. Избухнали десетки сражения между силите на Бунтовническия съюз и войските на Империята. С най-голямо историческо значение били битките при Явин, Хот и Ендор. 18г.

Битката при Явин

Конструирането на първата Звезда на смъртта

С цел да разпространява терора и да всява страх у всички, които дръзнат да противостоят на Империята, императорът заповядал построяването на огромна космическа станция. Бойната станция има такава огнева мощ, че може да унищожи цяла планета. След като Звездата на смъртта е завършена Великия моф Таркин поел управлението над нея.

Открадването на плановете на Звездата на смъртта

Въпреки че Звездата на смъртта била построена в пълна секретност, бунтовнически шпиони, (подкрепени от агент Кайл Катарн) проникнали в имперските централни компютри и откраднали схемите на космическата станция. Шпионите предали плановете на принцеса Лея. Тя трябва да ги даде на бунтовническите водачи. Бунтовниците се надяват, че Звездата на смъртта може да бъде унищожена.

Залавянето на принцеса Лея

Търсейки плановете на Звездата на смъртта, Дарт Вейдър открил връзката на принцеса Лея с бунтовниците. Имперският звезден разрушител „Опустошител” заловил консулския кораб на Лея „Тантив IV” и на борда нахлуват щурмоваци. Малко преди да бъде заловена, Лея скрила секретните планове в базата данни на астромеханичния дроид Арту Диту (R2-D2). Тя инструктирала дроида да търси Оби-Уан Кеноби (герой от Войните на клонингите).

Бягството на Арту

Със своя спътник Трипио (С3РО), Арту избягал от „Тантив IV” малко преди Дарт Вейдър да нареди унищожението на кораба. Дроидите, заедно с откраднатите планове на Звездата на смъртта, кацнали на пустинния свят Татуин. Само няколко часа по-късно Арту и Трипио са пленени от джаваси. Джавасите планират да продадат дроидите на местни фермери.

Арту и Трипио срещат Люк Скайуокър

Джавасите продали Арту и Трипио на Оуен Ларз. Докато почиства дроидите, Люк Скайуокър (племеникът на Оуен) открил част от съобщението на Лея до Оби-Уан Кеноби. Скоро след това Арту избягал в пустинята, за да търси героя.

Люк среща Оби-Уан Кеноби

Докато търси беглеца Арту, Люк е нападнат от пясъчни хора. Скайуокър е спасен от стар отшелник на име Бен, който скоро се разкрил като Оби-Уан Кеноби. Оби-Уан и Люк започнали разговор. По време на разговора Люк разбрал, че баща му Анакин Скайуокър е бил велик рицар джедай. За съжаление Анакин бил убит от Дарт Вейдър. Кеноби предал на Люк лазерния меч на Анакин. След като чули съобщението на Лея, Оби-Уан помолил Люк да го подкрепи. Кеноби предложил на Скайуокър да занесат плановете до Алдераан. Обаче Люк отказал да напусне фермата на чичо си.

Закриването на имперския сенат

Желаейки да установи по-голям контрол над Галактиката, императорът закрил имперския сенат. Той разпоредил всеки сектор от Галактиката да бъде под контрола на регионален губернатор. Тези решения осигурили на императора абсолютна власт.

Убийството на Оуен и Беру Ларз

Докато търсели избягалите дроиди и плановете на Звездата на смъртта, имперските щурмоваци убили Оуен и Беру Ларз. Въпреки че Скайуокър бил потресен от тяхната смърт, той се възползвал от възможността да напусне Татуин с Оби-Уан.

Люк и Оби-Уан се срещат с Хан Соло и Чубака

Докато търсят превоз до Алдераан, Люк и Оби-Уан срещнали контрабандистите Хан Соло и неговия партньор уукито Чубака. Въпреки че заплащането за превоза е много ниско, Хан се съгласил да закара Скайуокър и спътниците му до Алдераан.

Джаба Хътянина се сблъсква с Хан Соло

След убийството на ловеца на глави Грийдо, Соло се срещнал с Джаба. Хътянина иска обезщетение за загубения товар. Хан успял да убеди Джаба да му направи отсрочка за дълга.

Унищожението на Алдераан

След като принцеса Лея отказала да разкрие местонахождението на тайната бунтовническа база, Великия моф Таркин заповядал разрушаването на Алдераан (родния свят на Лея). Това злодеяние създало голям дисбаланс в Силата, който е усетен от Оби-Уан Кеноби в другия край на Галактиката.

Залавянето на „Хилядолетния сокол”

Щом „Хилядолетния сокол” (корабът на Хан Соло) се приближил до остатъците от Алдераан бил хванат от прехващащия лъч на Звездата на смъртта. Пътниците се скрили в тайните отделения, които се използвали за контрабанда и така избегнали имперските части. Оби-Уан веднага отишъл да изключи прехващащият лъч, за да може групата да избяга.

Спасяването на принцеса Лея

Хан, Люк и Чубака след като дръзко проникнали в затворническия отсек, успели да освободят принцеса Лея. След това те успешно преодолели имперските засади и стигнали до „Хилядолетния сокол”.

Смъртта на Оби-Уан Кеноби

В ужасна битка с лазерни мечове, на Звездата на смъртта, Оби-Уан Кеноби е победен от Дарт Вейдър. Саможертвата на Кеноби позволила на Люк и спътниците му да избягат от бойната станция. След като изоставил физическата си форма, Оби-Уан се слял със Силата.

Битката при Явин

След бягството от Звездата на смъртта „Хилядолетния сокол” се насочил към четвъртата луна на Явин, където била тайната бунтовническа база. Там принцеса Лея предала плановете на бойната станция на бунтовническите водачи. Докато бунтовниците изучавали схемите, Звездата на смъртта се приближила до Явин IV. Империята успяла да открие тайната база, защото на борда на „Хилядолетния сокол” имало проследяващо устройство. Все пак бунтовниците открили една слабост на Звездата на смъртта – малка охладителна шахта. Взривяването на нейния изпускателен клапан щяло да доведе до верижна реакция, която да взриви реактора на бойната станция и да доведе до нейното унищожение. Люк се присъединил към бунтовническите пилоти в атаката срещу Звездата на смъртта. В последвалия сблъсък загинали много бунтовнически пилоти, включително и най-добрия приятел на Люк – Бигз Дарклайтър.

Унищожението на Звездата на смъртта

С помощта на Силата и на навреме появилия се Хан Соло, Люк Скайуокър успял да вкара две протонни торпеда в охладителната шахта на Звездата на смъртта. Точно според плана на бунтовниците това довело до унищожението на станцията. Загинали Великият моф Таркин, генерал Таге, адмирал Моти и над един милион души служещи на Звездата на смъртта. Дарт Вейдър успял да избяга. След поражението на Империята, Люк и Хан били произведени в офицери от бунтовническите водачи.

След битката при Явин

19г.
- Чубака се върнал на Кашиуук за празнуването на деня на живота

Опасност на Мимбан

Докато пътували към Сиркарпърс IV, Люк и Лея се разбили на планетата Мимбан. Там те открили мистериозния, зареден със Силата, Кейбърски кристал. Дарт Вейдър ги проследил и се сблъскал с Люк. Последвал дуел с лазерни мечове. По време на битката Вейдър загубил ръката си, а Люк и Лея успели да избягат.

Подвизи на бунтовническите герои

Люк, Лея, Хан, Чубака и дроидите изпълняват много мисии от битката при Явин до битката на Хот. При една от мисиите Хан Соло се изплъзнал от ловците на глави, които го чакали в засада на Орд Мантел. Люк за малко не загубил живота си на ледената планета Хот. - Имперски сили бомбардирали бунтовническата база на четвъртата луна на Явин
- Ян Додона е заловен на Явин IV
- Бунтовниците започват строежа на база „Ехо” на Хот

20г.
- Люк Скайуокър станал бунтовнически командир
- Завършен е „Екзекутор” (личния суперразрушител на Дарт Вейдър)

21г.
- Бунтовниците завършили базата „Ехо”
- Дарт Вейдър започнал по-активно да търси бунтовниците

Битката на Хот

Атаката на уампата

Докато разузнавал из ледените полета на Хот, Люк е внезапно нападнат от уампа (ледено създание). Младият джедай дошъл в съзнание в ледената бърлога на съществото и използвал Силата, за да си вземе меча. След като се освободил, раненият бунтовник нанесъл сериозна рана на уампата и избягал в снежната буря.

Видението на Люк

Премръзналият Люк най-накрая бил победен от студа и умората, но щом паднал на снега му се явил духа на Оби-Уан Кеноби. Той инструктирал Люк да посети планетата Дагоба. Там щял да се научи как да използва Силата и да стане рицар джедай. Негов учител ще бъде майстор джедай Йода.

Хан Соло спасява Люк

Въпреки страшната буря Хан напуснал базата „Ехо”, за да търси изгубения си приятел. Когато настъпила нощта, той намерил тялото на Люк. За нещастие тонтона на Хан умрял от студа и те не могат да се върнат в базата. Тогава Соло изтърбушил тонтона и пъхнал Скайуокър в топлия стомах на животното. След това Хан построил заслон. Щом слънцето изгряло, Соло и Люк били намерени от спидерите на бунтовниците. Скайуокър бързо е откаран в базата, където медицинските дроиди успели да го излекуват.

Унищожението на сондата

Бунтовниците открили имперска сонда, която разузнавала на Хот. Хан Соло и Чубака унищожили сондата, но тя успяла да предаде местонахождението на база „Ехо” до суперразрушителя на Дарт Вейдър.

Битката на Хот

Веднага след сигнала Дарт Вейдър заповядал атака на системата Хот. Адмирал Озел допуснал грешка, като изкарал флотата от хиперпространството в близост до планетата. Бунтовниците разбрали за приближаването на имперските сили и вдигнали планетарния си щит. След като удушил Озел, Вейдър се доверил на безжалостния генерал Виърс, който поел командването на наземното нападение. По време на битката, която изправила бунтовническите спидери срещу много по-силните имперски канонерки AT-AT, загинали много бунтовнически пилоти. Жертви на сражението станали Дак Ралтър и Зев Сеника. Все пак по-голямата част от бунтовниците, включително Хан и Лея, успели да избягат. Щом битката започнала да утихва Люк се качил на своя X-уинг и потеглил към Дагоба.

Навлизането в астероидното поле на Хот

„Хилядолетния сокол” с Лея, Хан, Чубака и Трипио на борда се опитва да избяга от имперските сили, като се гмурва в астероидно поле. Корабът кацнал в един от по-големите астероиди. Там „Хилядолетния сокол” се скрил, докато силите на Вейдър търсят напразно.

Планът на Дарт Вейдър

Император Палпатин и Дарт Вейдър решили да заловят Люк и да го привлекат към тъмната страна на Силата. С Люк на тяхна страна двамата злодеи вярвали, че ще могат да унищожат Бунтовническия съюз. Вейдър решил да залови и измъчва най-близките приятели на Люк. Тогава младият джедай щял да излезе от скривалището си, за да ги спасява. За да хване приятелите на Люк, Вейдър наел най-прочутите ловци на глави като Боба Фет, Зукус, 4-LOM, Денгар, Боск и IG-88.

Люк среща Йода

След като се разбили на Дагоба, Люк и Арту срещнали странно малко същество, което твърдяло, че познава Йода. В крайна сметка Скайуокър разбрал, че това същество е майстора джедай, който търси. След дълга дискусия с духа на Оби-Уан Кеноби, Йода се съгласил да обучи Люк за рицар джедай.

Маневрата на Соло

След като е изкаран от скривалището си от космически плужек, „Хилядолетния сокол” отново е подгонен от флотата имперски звездни разрушители. Все пак Хан Соло успял да избяга. Той прикрепил кораба си за командната кула на звездния разрушител „Отмъстителя”. Този ход на смелия контрабандист влязъл в историята като „Маневрата на Соло”. Капитан Нийда се извинил на Вейдър за това, че е изгубил кораба. Въпреки това Дарт удушил Нийда.

Провал в пещерата на злото

По време на тежкото си обучение Люк влязъл във влажната хралупа на дърво, обладано от тъмната страна на Силата. В пещерата той се сблъскал с мираж на Дарт Вейдър. Люк убил илюзията, като отсякъл главата на Вейдър. Шлемът на фантома се отворил и разкрил лицето на Люк Скайуокър.

Пристигане в Облачния град

„Хилядолетния сокол” се изплъзнал от имперската флота и се насочил към Облачния град. Там Хан Соло се надява да получи помощ от своя стар приятел Ландо Калризиян. За нещастие Боба Фет последвал кораба и уведомил Вейдър за посоката, в която пътувал Соло. Когато бунтовниците пристигнали, имперските сили били подготвени да ги хванат. Само Трипио узнал за имперското присъствие, но бил прострелян и деактивиран преди да успее да предупреди спътниците си.

Предателството на Ландо

Малко след като Чубака открил разглобеното тяло на Трипио, Ландо завел бунтовниците в капана на Вейдър. Калризиян се съгласил на това предателство, за да може да защити гражданите на Облачния град от имперска окупация. Обаче когато Вейдър започнал да измъчва затворниците, Ландо разбрал, че е допуснал ужасна грешка. Междувременно на Дагоба, Люк усетил страданието на приятелите си и се впуснал да ги спасява.

Участта на Хан

С цел да транспортира Люк безопасно до императора, Вейдър измислил план да затвори Скайуокър в карбонит. Все пак Дарт решил да види какъв е процеса на замразяване, за да разбере дали Люк ще оживее. Затова Вейдър наредил на Ландо да вкара Хан в замразяващата камера. След сантиментално сбогуване (в което Лея разкрила любовта си към Соло), Хан бил спуснат в дълбоката шахта на замразяващата камера. Той издържал процеса, но замразеното му тяло било дадено на Боба Фет. Малко след това в Облачният град пристигнали Люк и Арту.

Бягството на бунтовниците

След като осъзнал предателството си, Ландо освободил Лея, Чубака и Трипио от имперските щурмоваци. Към групата скоро се присъединил Арту, който се отделил от Люк. Те веднага подгонили Боба Фет, но ловеца на глави избягал. Той се отправил към Татуин, за да предаде Хан Соло на Джаба Хътянина. Тогава Ландо завел новите си съюзници до „Хилядолетния сокол”, който излетял в облаците. Имперските сили обаче подгонили кораба.

Сблъсъкът между Люк и Вейдър

Дълбоко в недрата на Облачния град, Люк се срещнал с Вейдър. Двамата започнали дуел с лазерни мечове. По време на двубоя Дарт и Скайуокър се озовали на опасен подвижен мост, високо над реакторната колона, на минната колония. Вейдър е по-силен и отсякъл ръката на Люк. След това Дарт разкрил, че е Анакин Скайуокър (бащата на Люк). Предпочитайки да умре, но да не се присъедини към Вейдър, Люк се хвърлил в реакторната шахта. Той едва не загинал, след като паднал на дъното на Облачния град. Люк сграбчил ветропоказателя на града и осъществил телепатична връзка с Лея. За да спаси Люк, принцесата заповядала на Чубака да се върне до Облачния град. След като групата намира Скайуокър, Ландо изтеглил Люк в „Хилядолетния сокол”.

Присъединяването към бунтовническата флота

„Хилядолетния сокол” се присъединил към бунтовническата флота. Раните на Люк заздравели и медицинския дроид 2-1В го снабдил с изкуствена (механична) ръка. Ландо и Чубака заминали да намерят и спасят Хан Соло от Боба Фет и Джаба Хътянина.

След битката на Хот

- Люк си направил нов лазерен меч

Аферата Черно слънце

Принцеса Лея успяла да разкрие план за убийството на Люк Скайуокър. С Чубака на нейна страна тя се дегизирала като ловеца на глави Бушх. Принцесата се вмъкнала в гангстерска организация, позната като Черно слънце. По този начин Лея се надява да намери информация, която може да я доведе до новия враг на Люк. След като се промъкнала, принцесата се сблъскала с принц Ксизор (шеф на Черно слънце) и била заловена. Люк, Ландо, Чубака, Даш Рендар и няколко бунтовнически герои измъкнали Лея от ръцете на Ксизор.

Унищожението на орбиталната станция на Ксизор

Докато бунтовниците бягат силите на Ксизор ги пресрещнали в орбитата на планетата Корускант. Започнала битка между тях и корабите на бунтовниците. Малко след това от хиперпространството изскочил суперразрушителя „Екзекутор”. Дарт Вейдър (който е на борда на кораба) наредил на принца да изтегли силите си. Ксизор не изпълнил нареждането. Тогава Вейдър заповядал унищожението на орбиталната станция на принца. „Екзекутор” открил огън и унищожил станцията на Ксизор. Принца загинал.

Разрушаването на „Ездач” (кораба на Даш Рендар)

Докато се опитвал да избяга от избухналата станция на Ксизор, „Ездач” (корабът на Даш Рендар) е ударен от отломка и експлодира. Рендар обаче оживял.

Спасяването на семейство Тоуани

Кораба на Джеръмид и Катерин Тоуани се разбил на гористата луна Ендор. Заедно с Джеръмид и Катерин са техните деца Синдел и Мейс. Скоро след това възрастните Тоуани са пленени от горакс. Гораксите са хуманоиди. Те достигат от шест до тридесет метра височина. Синдел и Мейс срещнали еуокското племе на вожда Чирпа, който се съгласил да им помогне в спасяването на техните родители. След като преминали през различни опасности, те убили горакса, а семейство Тоуани отново се събрало.

Смъртта на крал Терак

На Ендор родителите и брата на Синдел Тоуани са убити от мародерите. Мародерите са водени от крал Терак. Кралят пленил Синдел, но Уикет, стар отшелник, който се казва Ноа и бързо същество на име Тийк я измъкнали. После Уикет счупил пръстена на Терак. След това кралят се вкаменил.

22г.
- Боба Фет закарал Хан Соло на Джаба Хътянина
- Ландо се присъединил към свитата на Джаба под името Тамтел Скрийдж
- Империята започва изграждането на втората Звезда на смъртта

Битката на Ендор

Строежа на втората Звезда на смъртта

Под прякото наблюдение на Вейдър, моф Джерджерод се старае да завърши предсрочно втората Звезда на смъртта. Бойната станция е два пъти по-мощна от първата. Космическата станция трябва да бъде използвана от императора, за да направи капан на бунтовническата флота и окончателно да разбие Съюза на бунтовниците.

Дроидите пристигат в палата на Джаба

Люк Скайуокър изпратил Арту и Трипио в двореца на Джаба като част от плана за спасяването на Соло. За маскировка дроидите са дадени като подарък на гангстерския главатар. Трипио станал преводач, а Арту сервитьор на баржата на Джаба.

Смъртта на Ула

След изпълнението на музикалната група Макс Ребо, Ула (танцьорката на Джаба) отказала да целуне гангстерския главатар. За наказание Ула е хвърлена в дупката на ранкор. Там танцьорката е разкъсана от чудовището.

Залавянето на Чубака

Ловеца на глави Бушх завел пленения Чубака в двореца на Джаба. Когато му е отказана пълната награда за залавянето на уукито, Бушх заплашва да активира термодетонатор и да унищожи всички в тронната зала. Впечатлен от изобретателността на ловеца на глави Джаба му дал приемлива награда и затворил Чубака.

Размразяването на Хан Соло

Лея захвърлила прикритието си като Бушх и отишла да освободи Соло от карбонита. Все пак Джаба разкрил тази измама. Той заловил Лея и Хан. Соло е затворен в килията на Чубака. Лея станала новата танцьорка на Джаба.

Боят на Люк с ранкор

Станал рицар джедай Люк Скайуокър използвал Силата, за да си осигури аудиенция при Джаба. Той иска Хътянина да освободи приятелите му. Джаба обаче устройл капан на Скайуокър. Младия джедай паднал в дупката на ранкор. Люк успял да избегне челюстите на чудовището. Джедая убил ранкора, като спуснал върху него огромна метална врата. Като наказание за убийството Люк и приятелите му са изпратени на смърт в устата на Сарлак.

Битката при голямата яма Каркун

Арту изстрелял лазерния меч на Люк, малко преди джедая да бъде бутнат в устата на Сарлак. Междувременно Ландо изоставил прикритието си. Върху пустинните скифове на Джаба започнала голяма битка. Боба Фет се включил в боя, но случайно е бутнат в ямата от Хан Соло. В хаоса Лея удушила Джаба. Малко след това тя и Люк унищожили баржата на гангстерския главатар. По-голямата част от хората на Хътянина са избити. Най-накрая бунтовниците се събрали заедно и отпътували от Татуин.

Смъртта на Йода

Люк се завърнал на Дагоба, където разговарял с Йода. Малко след това старият майстор джедай умрял. Люк е посетен от духа на Оби-Уан Кеноби, който потвърдил, че Вейдър е бащата на Люк. Кеноби разкрил, че Лея е сестра на Скайуокър.

Планът за битката на Ендор

Императорът нарочно разкрил на бунтовниците местонахождението на втората Звезда на смъртта. Той очаква, че въстаниците ще съберат цялата си флота, за да атакуват недостроената бойна станция. Тогава имперската флота ще ги разбие и това ще е краят на Бунтовническия съюз. Междувременно бунтовническите лидери обмислят атаката срещу Звездата на смъртта. Хан Соло доброволно приел водачеството на ударна група. Групата трябва да унищожи генератора на щита. Генераторът се намира на Ендор. Едва когато щита падне, ще бъде възможна атака срещу станцията. Ландо и адмирал Акбар събрали всички кораби в голяма флота и потеглят срещу Звездата на смъртта.

Пристигането на Ендор

Малка група бунтовници кацнала на Ендор. Бунтовниците са водени от Хан Соло. В групата са Люк, Лея, Чубака и дроидите. След известно време бунтовниците се сблъскали с имперски войски и Люк и Лея се впуснали в опасно преследване със спидери в горите на планетата. Двойката се разделила, но Люк се присъединил към Хан и двамата започнали да търсят Лея.

Еуоките се присъединяват към бунтовниците

Лея се сприятелила с еуока Уикет, който я представил на племето си. Междувременно Хан, Люк, Чубака и дроидите са пленени от група ловуващи еуоки. Племето възприело Трипио като бог и планира да принесе Люк, Хан и Чубака в жертва на златния дроид. Люк използвал Силата, за да убеди еуоките, че Трипио наистина е божество. След това протоколният дроид заповядал на еуоките да освободят приятелите му. Когато разбрали за мисията на бунтовниците, еуоките се съгласили да се присъединят към каузата им.

Люк се предал в плен

Стремейки се да се срещне с баща си, Люк се предал на имперските войски. Преди да напусне селото на еуоките той казал на Лея, че е неин брат. Вейдър взел пленения Люк и го транспортирал до императора на втората Звезда на смъртта.

Битката на Ендор

Бунтовническата флота излязла от хиперпространството близо до Звездата на смъртта, в същото време групата на Хан нападнала генератора на щита. Соло и войниците му са заловени от имперските сили, а Звездата на смъртта се оказала напълно въоръжена и готова за действие. Все пак бунтовниците са освободени от еуоките, което обръща битката и Хан успял да взриви генератора на щита. В космоса бунтовниците понасят големи загуби, но се сражават без да отстъпват. Те дори повредили суперразрушителя „Екзекутор”. Заслугата принадлежи на един смел пилот на А-уинг. Повредения суперразрушител се блъснал в Звездата на смъртта и експлодирал.

Дуел между баща и син

Подтиквани от императора Люк и баща му се изправили един срещу друг в смъртоносен дуел с лазерни мечове. По време на дългата битка Люк отрязал ръката на Вейдър, но устоял на изкушението да го убие. Така Скайуокър не се предал на тъмната страна на Силата. Разгневен императорът решил да убие младия джедай.

Завръщането на Анакин Скайуокър

Докато битката при Ендор бушува навън от тронната зала, императорът атакувал Люк с болезнени сини светкавици. Докато се приближавал към смъртта Скайуокър моли баща си за помощ. Най-накрая частицата от Анакин Скайуокър, която живее дълбоко в Дарт Вейдър, се пробудила. Вейдър сграбчил императора и го хвърлил в реакторната шахта на Звездата на смъртта. Там Палпатин умрял.

Хаосът в Империята

След като дефлекторният щит на Звездата на смъртта е деактивиран, „Хилядолетния сокол” управляван от Ландо стигнал до вътрешността на станцията и бомбардирал главния реактор. Последвалата верижна реакция унищожила бойната станция и убила всички на борда. За щастие Люк успял да избяга преди експлозията. Само след няколко часа цялата Галактика разбрала за смъртта на императора и за унищожението на Звездата на смъртта. Много имперски военачалници и мофи започнали да воюват помежду си, за да застанат начело на Империята. Това довело до хаос в Империята.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.