RSS

Древна история

От 24 982 до 5182г. пр.Имп. (преди Галактическата империя)

Създаване на Старата република

Старата република се формирала като съюз на световете в центъра на Галактиката (24 982г. пр.Имп.). Тогава се подписала и галактическата конституция (конституцията на Старата република). За първи път се появили джедаите. Джедаите се обединили в орден. Джедайският орден станал защитник на Старата република. Старата република започва да се разширява, благодарение на откриването и развитието на хиперпространственото пътуване. В тези ранни години Старата република преодоляла няколко кризи. Това са Стогодишната тъмнина, Бунтът на дроидите и катаклизма на Вултар. Най-голямата криза безспорно бил Големия разкол (5182г. пр.Имп.). Тогава голяма група джедаи преминали към тъмната страна на Силата.

Учредяване на Ситската империя

Голяма група джедаи, които били обсебени от тъмната страна на Силата, били прогонени от Старата република (5182г. пр.Имп.). Известно време те скитали из Галактиката, но когато открили хуманоидни същества (познати като сити) скитането им престанало. Преминалите на тъмната страна на Силата джедаи били посрещнати от примитивните сити като богове. Така тези джедаи без проблем поробили ситите и влезли в историята с името Господари на Сит (ситски лордове). През следващите десетилетия от планетата Корибан, Ситската империя се разширява и процъфтява, през това време ситските лордове експериментирали върху жителите на Корибан. Вследствие на тези експерименти ситските лордове превърнали ситите в смъртоносни войни известни като масаси.

От 5182 до 4982г. пр.Имп.

Борба за власт между ситите

Тя се разгоряла между Марка Рагнос и Симус, които си съперничили за титлата Черен господар на Сит. Симус имал големи познания в областта на ситската магия (благодарение на тях той удължил живота си повече от век), но въпреки това Марка Рагнос го обезглавил. Така той поел управлението на Ситската империя.

От 4982 до 4972г. пр.Имп.

Войни за обединение

С подкрепата на няколко джедаи императрица Тета обединила седемте свята от системата Корос. В нейна чест седемте свята били наречени система Императрица Тета (4982г. пр.Имп.).

Голямата хиперпространствена война

Черният господар на Сит Марка Рагнос умрял и е наследен от Нага Садоу. По време на неговото управление хиперпространствените изследователи Гав и Джори Дарагон случайно попаднали на планетата Корибан (център на Ситската империя). Садоу бил обезпокоен от възможна намеса на Старата република в делата на ситите. Това бил достатъчен повод за война. Войските на Нага коварно нападнали Старата република (4972г. пр.Имп.). С внезапното нападение Садоу се надява, че ще разшири границите на Ситската империя. Неговите армии обаче били разбити от обединените сили на императрица Тета, флотата на Старата република и джедайския орден. Садоу, с остатъците от войните масаси, избягал към далечните краища на Галактиката и се установил на четвъртата луна на Явин. Масасите започнали да строят големи храмове в чест на Садоу. Ситският лорд експериментирал върху част от масасите. Вследствие на експериментите тези масаси се превърнали в уродливи чудовища.

От 4382 до 3982г. пр.Имп.

Зверските войни на Ондерон

Преминалият на тъмната страна на Силата джедай Фрийдън Над взел контрола над укрепения град Изиз на планетата Ондерон. Характерно за неговото управление е това, че дисидентите са изпращани в дивите територии, където били изяждани от зверовете. Въпреки това някои от тях оцелели, обединили се и се научили да опитомяват нападащите ги зверове. Веднъж организирани те получили името звероездачи и започнали серия от атаки срещу Изиз. Те останали в историята с името Зверските войни на Ондерон. Конфликтът продължил около четиристотин години.

4380г. пр.Имп. : Умрял Фрийдън Над
4052г. пр.Имп. : На Ондерон се родила Аманоа – кралица на Изиз
4032г. пр.Имп. : На Ондерон се родил зверският лорд Орон Кира. Родени са джедаите Улик и Кей Кел- Дрома
4000г. пр.Имп. : Родена е Галиa – бъдеща кралица на Изиз
3986г. пр.Имп. : Ос Уилъм пристигнал на Амбриa, за да тренира с джедаите
3984г. пр.Имп. : Ондерон е открит от Старата република

3982г. пр.Имп.

Край на Зверските войни

Майсторът джедай Арка (наблюдател на наскоро откритата система Ондерон) изпратил своите ученици, за да прекратят Зверските войни. Под командването на Улик Кел-Дрома джедаите се опитали да установят мир на Ондерон. На тяхната мисия се противопоставила злата кралица Аманоа (последователка на починалия Фрийдън Над). В крайна сметка продължилият векове конфликт приключил с пристигането на майстор джедай Арка, смъртта на кралица Аманоа и женитбата на зверския лорд Орон Кира с принцеса Галиa.

3981г. пр.Имп.

Бунтът „Фрийдън Над”

Фанатични последователи на, преминалия на тъмната страна на Силата джедай, Фрийдън Над предизвикали гражданска война на Ондерон. Тези надисти откраднали трупа на Над, завладели укрепения Изиз и отвлекли майстор джедай Арка. По-късно се установило, че надистите били ръководени от крал Омин, чието древно тяло било поддържано от тъмната страна на Силата. Няколко джедаи, между които братята Кел-Дрома и Номи Сънрайдър обединили силите си, за да убият крал Омин и да откарат тялото му заедно с телата на Над и кралица Аманоа в сигурно скривалище на враждебната луна Дксун. По време на бунта Алийма и Сатал Кето основали секта позната като Крат. Кето се сдобили с магическите ситски амулети на крал Омин и мощни ситски мечове обладани от духа на Фрийдън Над.

3972г. пр.Имп.

Ситската война

Използвайки ситските артефакти лидерите на Крат (Алийма и Сатал Кето), узурпирали властта в системата Императрица Тета. Междувременно, преминалия на тъмната страна на Силата джедай, Екзар Кун станал по-могъщ заради съветите получавани от духа на Фрийдън Над, а джедая Улик Кел-Дрома преминал на страната на злото след като проникнал в Крат. Кун, Улик, войнът Мандалор и Крат обединили силите си, за да установят контрол над Галактиката и да възстановят Ситската империя. Срещу тях се изправили стотици джедаи и избухнала война, останала в историята с името Ситска. Тя била ужасяващ конфликт, по време на който били убити важни исторически личности, включително Кей Кел-Дрома и майстор джедай Арка. След като войната се проточила първо Сатал Кето, а след това и Алийма били предадени и убити от своите съюзници. Последното завоевание на Улик и Кун било овладяването на Осус (там била древната джедайска библиотека). На този мирен свят Улик се сблъскал с брат си Кей и го убил. Скоро след това Номи Сънрайдър прекъснала връзката на Улик със Силата. Без водачеството на Улик, Мандалор и неговите войни са разгромени от армията на Старата република. Джедаите се събрали и направили десант на четвъртата луна на Явин. Екзар разбрал, че не може да се противопостави на джедайския орден. Кун въплътил духа си в един от храмовете на Явин IV. Скоро след това Улик Кел-Дрома си върнал връзката със Силата.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.