RSS

Силата

Силата е мистериозно енергийно поле. Тя обхваща и свързва цялата Вселена. Силата се създава и присъства във всички форми на живот. Освен това тя обгражда и неживата материя. Има същества, които усещат Силата и могат да я направляват. Тези същества са познати под имената джедаи и сити. Силата има две страни. Едната се нарича светлата страна на Силата. Джедаите използват светлата страна на Силата, за да получат познания и вътрешно спокойствие. Освен това с помощта на светлата страна джедаите поддържат мир в Галактиката. Джедаите използват Силата за отбрана и никога за нападение. Другата страна се нарича тъмната страна на Силата. За тъмната страна на Силата са характерни страха, гнева и агресията. Един джедай може да премине към тъмната страна на Силата.

Тъмната страна на Силата се използва от ситите. За да използва Силата правилно джедаят трябва да има пълен контрол върху емоциите си. За да се постигне това майсторите джедаи обучават падуаните (учениците) още от бебешка възраст. За да стане един падуан рицар джедай се изискват много усилия и голямо търпение. Силата е могъщ съюзник. С нейна помощ джедаите и ситите извършват невероятни неща.

С помощта на Силата джедая физически подобрява тялото си и духовно израства. Освен това Силата подобрява интуицията на джедая. Благодарение на Силата джедаят може да надникне в бъдещето или да се пренесе надалеч в миналото. Силата помага на джедая да види връзката между живите и неживите неща. „Ти трябва да почувстваш Силата. Да почувстваш Силата между тебе и мене и това дърво и тази скала. Да тя е навсякъде”. Тези думи казал майстор джедай Йода на ученика си Люк Скайуокър. С помощта на Силата джедаят може да мести различни обекти (от камъни до космически кораби). Освен това Силата позволява на джедая да контролира ума на други същества. С помощта на Силата един джедай може да предизвика и илюзии.

Ситите използват тъмната страна на Силата. Те имат същите умения като джедаите. „Поемеш ли веднъж по пътя на тъмната страна навеки ще бъдеш обладан от нея”. Това казал Йода на Люк. Все пак в историята има примери когато джедаи преминали на тъмната страна на Силата отново се връщали към светлата страна. Император Палпатин казал на Скайуокър да използва агресията и яростта си. „Поддай се на гнева си. Вземи си оръжието. Удари ме с цялата си омраза и твоето пътуване към тъмната страна на Силата ще свърши”. С тези думи Палпатин иска Люк да премине към тъмната страна на Силата.

Някои от преминалите към тъмната страна на Силата джедаи както и сити могат да изстрелват светкавици. Това е единственото умение, което тъмната страна на Силата дава, а светлата не. Светкавиците са сини и бели на цвят. Те излизат от върха на пръстите. След това се удрят в целта. Светкавиците причиняват голяма болка. Освен това те източват жизнените сили на жертвата. Светкавиците могат да убият жертвата. Палпатин ударил със светкавици Люк.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.