RSS

Въртящо се бластерно оръдие Z-6 (Бластерна картечница)

Въртящото се бластерно оръдие Z-6 (наричано за по-кратко Z-6) е произведено от фабриката Мер-Сон. То е използвано по време на Войните на клонингите. Оръдието има въртящи се цеви. Цевите са въртени от диск. Дискът е разположен зад тях. Освен този диск има електромотори. Електромоторите се задвижват от енергийни клетки. Z-6 е по-мощно от стандартната бластерна пушка. Оръдието има шест цеви. По средата между цевите е разположена охлаждащата система. Ако оръжието прегрее понякога се сменят цеви защото вече са негодни за употреба. За да има време да се охлажда Z-6 трябва да  стреля по-рядко. Специална система отговаря за разпределянето на енергията и бластерния газ по цевите. Системата определя колко газ и енергия да отиде в отделната цев. Z-6 може да изстреля сто шестдесет и шест изстрела в секунда.

Оръжието обаче има сериозни недостатъци. Много бързо свършват енергията и газта (мунициите). Оръдието е тежко и има голям откат. Освен това частите на Z-6 се износват бързо и лесно се чупят. Оръдието много често прегрява.

Заради тези недостатъци Z-6 не е произвеждано масово. Оръжието се използва за специални тактически мисии. Най-често Z-6 е използвано за разчистване на терен при приземяване.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.