RSS

Еуоки

Кратки данни: Еуоките са хуманоиди. Те са местно население на луната Ендор. Еуоките имат два крака и са покрити с козина. Те имат блестящи очи и са високи около един метър. Еуоките имат чудесно обоняние. Те носят примитивно облекло и имат примитивни оръжия. Обикновено еуокът е въоръжен с томахавка и копие. Оръжията са направени от дърво и имат каменни остриета. Еуоките са горди войни. Те са надвивали всички свои врагове. С помощта на еуоките бунтовниците победили имперските сили на Ендор.

Основни сведения: Еуоките живеят разделени на племена. Всяко племе има село, което обитава. Селата са построени високо сред дърветата. Къщите в селото са свързани с мостове, въжета и дървени платформи.

Всяко еуокско племе се ръководи от вожд. За да направи нещо вождът трябва да получи одобрението на съвета на старейшините. Пряк помощник на вожда е шаманът на племето. Религията на еуоките е примитивна. Те вярват във Великото дърво. От Великото дърво се родили всички живи създания. Духът на Великото дърво наблюдава гората на Ендор. Освен това еуоките обожествили бащата гора, майката земя и братът небе. Тези богове контролират баланса в природата. Шаманът на еуоките общува с тези божества. Еуоките се чувстват духовно свързани с гората. Еуокът смята, че когато умре неговия дух се вселява в дърво. Освен това еуоките мислят, че на всеки еуок съответства дърво. Така дървета и еуоките винаги са свързани. Във време на криза шаманът общува с най-старите и мъдри дървета. Те му показват пътя за излизане от кризата.

От кората на дърветата еуоките приготвят препарат за отблъскване на насекомите. От падналите дървета еуоките правят оръжия и мебели. Освен това от тези дървета се взимат дърва за огън. Нежененият еуок живее сам. Той си прави самостоятелна къща. Неомъжената жена се занимава със занаятчийство или лов. Когато реши да се ожени еуокът разширява къщата си. Когато къщата е разширена еуокът довежда жена си. Жена му носи дарове и храна. Децата еуоки се наричат уикингс. Те са на най-ниското стъпало в обществото и нямат почти никакви права. Когато е дете еуокът научава много ритуали и легенди. Когато децата станат юноши се провежда фестивала на качулките. След този фестивал уикингсите стават пълноправни еуоки.

Еуоките говорят помежду си с ръмжене, сумтене, цвъртене, писъци и други звуци. Еуоките разбират други езици. Част от думите на основния език влезли в езика на еуоките. Еуоките си разказват истории, създават музика, имат песни и могат да танцуват.

По време на лов еуоките използват лъкове, брадви, тояги, прашки и дори катапулти. Освен това еуоките правят капани като използват дървета, въжета и камъни. Благодарение на обонянието си еуоките откриват врага или проследяват своята плячка. Еуоките са миролюбиви. Те действат през деня, а през нощта остават в селата си. Когато се сражават еуоките са яростни и безстрашни бойци. Те примамват врага към предварително приготвени капани. Тази тактика била използвана в битката на Ендор.

Когато Империята започнала да строи втората Звезда на смъртта (бронирана бойна станция, която с един изстрел може да унищожи планета) имперските сили били най-близо до племето на вожда Чирпа. Имперските сили охраняват генератор на енергиен щит. Щитът пази Звездата на смъртта. Малко преди битката на Ендор на луната кацнала група бунтовнически командоси. В групата били Хан Соло, Лея Органа, Чубака, Трипио и Арту Диту. Лея Органа се сприятелила с еуока Уикет Уорик (разузнавач от племето на Чирпа). Малко по-късно еуоките пленили Арту, Хан, Люк, Чубака и Трипио. Еуоките възприели Трипио като бог. Те завели пленниците в своето село. Там Трипио разказал на съвета на старейшините приключенията на Скайуокър, Соло и Органа. Реч произнесъл и Уикет. След речта на Уорик съветът на старейшините решил да подкрепи бунтовниците. Еуоките помогнали на бунтовническите командоси да разбият имперските сили. След това бунтовниците унищожили генератора на щита. Щитът, който пази бойната станция паднал. След като щита е премахнат бунтовническите кораби унищожили Звездата на смъртта. След това еуоките отпразнували победата.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.