RSS

Гаморейци

Кратки данни: Гаморейците са хуманоиди. Те са местно население на планетата Гамор. Гаморейците са със свински глави и зелена кожа. Те имат жълти зъби и бивни. Гаморейците са високи сто и осемдесет сантиметра и тежат сто килограма. Те имат жълти къси рога. Гаморейците са чудесни бойци. Те са много силни, но не са умни. Гаморейците обикновено са  гладиатори, наемници или телохранители. Джаба Хътянина използва гаморейци за охрана. По-голямата част от тези гаморейци загинали в битката при голямата яма Каркун.

Основни сведения: На Гамор гаморейците непрекъснато се бият помежду си. Тяхното обществено развитие е на феодално (средновековно) ниво. Гаморейското общество е разделено на кланове. Клановете воюват помежду си за върховно господство. Гаморейците се сражават с големи брадви и други примитивни оръжия. Гаморейците са войни, а гаморейките (жените от расата) управляват. Те се занимават със земеделие, лов, готвене, плетене, производство и търговия. Всеки клан живее в грамадна крепост. Крепостта е защитена от дървени огради. Кланът се ръководи от жена. Най-често един клан има двадесет гаморейки и петдесет гаморейци. Заради битките гаморейците не живеят дълго. Гамореецът е по-уважаван и е по-нависоко в обществото ако има повече победи в битките. Гаморейците се сражават с брадви, саби, боздугани и копия. Гаморейците не използват бластери и други модерни оръжия. Гаморейците използват бластери само когато са извън Гамор.

Най-опитния боец (гамореец) се жени за матроната (гаморейката), която управлява клана. Този боец става военачалник и предвожда останалите гаморейци от клана по време на битка. Когато един гамореец получи травма по време на сражение и не може вече да се бие той се оттегля от поста войник. Такива ранени бойци стават съветници на военачалника.

Действията на гаморейците се определят от годишните сезони. През пролетта гаморейките засаждат, а гаморейците тренират. Тогава има панаири. На тези панаири се търгува и се провеждат състезания. Лятото е време за война. Гаморейците излизат да се бият, а гаморейките седят в крепостите. През есента се сключва мир. Гаморейките прибират реколтата и се грижат за ранените. Ако зимата е много сурова някои кланове започват да гладуват. За да си набавят храна те нападат други кланове. Обикновено обаче зимата е период на мир. Тогава свирепите гаморейци стават много кротки.

Езикът на гаморейците се състои от сумтене, грухтене и други гърлени звуци. Гаморейците разбират другите езици, но не могат да говорят на друг език.

Основната храна на гаморейците са гъби. Гъбите, които растат на Гамор се наричат сноруук. Родният свят на гаморейците има и мортс. Мортс са вид паразити, които приличат на пиявици. Гаморейците много обичат тези паразити. Броят на паразитите е знак за благополучие. Военачалниците и матроните имат до двадесет мортси.

Когато Гамор е открит една след друга пет армии гаморейци се сражавали срещу екипажа на космическия кораб, който открил планетата. Последната (пета) армия спечелила победа и разрушила кораба. По-късно на Гамор дошли робовладелци. Те залавяли гаморейци и ги продавали. Империята опитала да индустриализира планетата и да ограмоти гаморейците. Имперските усилия обаче не дали резултат. Гаморейците не обичат да работят. Ако им се плати добре те ще свършат работата, но обикновено гаморейците гледат на работата с презрение.

Част от гаморейците напуснали Гамор. Тези гаморейци станали наемници, ловци на глави, войници, телохранители и гладиатори. Други гаморейци колонизирали планетата Пзоб. Много гаморейци отишли и на планетата Лантрум.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.