RSS

Туилеки

Кратки данни: Туилеките са хуманоиди. Те са местното население на планетата Рилот. Туилеките живеят в зоната където е здрача на планетата. Туилекът има две пипала, които излизат от неговия череп. Пипалата се наричат леку. С тях туилекът комуникира и изследва околната среда. Освен това пипалата засилват чувствата, които туилека изпитва. Туилеките имат различни цветове на кожата. Най-честите цветове са бял, син и зелен. Жените от расата туилек са известни танцьорки.

Основни сведения: Туилеките живеят на планинската планета Рилот. Планетата се върти много бавно около оста си и около своето слънце. Това довело до там, че едната страна на Рилот винаги е обърната към слънцето. От другата страна на планетата е вечен здрач. Страната, от която е здрачът е обитаема. Там туилеките живеят в мрежа от пещери. Бурите в атмосферата на Рилот разпространяват топлината от слънчевата зона в зоната където е здрача. Населението на Рилот използва вятъра за производство на енергия. В пещерите туилеките отглеждат кулик, фунги и рикритс (неща, които се използват за храна). На планетата има примитивна индустрия. Туилеките изнасят подправката рил и жени. Жените от расата туилек са търсени в цялата Галактика, защото са много добри танцьорки. „Галактична екзотика” корпорация от Рилот посадила овощни градини на планетата Белсавис.

Обществото на туилеките е разделено на кланове. Лидерите на най-влиятелните кланове съставили съвет от петима души. Този съвет управлява Рилот. Ако един от членовете на съвета умре останалите четирима отиват в пустинята Ярките земи. Там те чакат докато кланът избере нов лидер на мястото на починалия. Сенатор Орн Фрий Таа е представител на туилеките в сената на Старата република.

Когато говорят туилеките леко движат пипалата си. Ако поиска един туилек може да разговаря само като мърда пипалата си. Туилеките са търпеливи. Те лесно се  приспособяват и са  миролюбиви. Туилеките предпочитат да използват лукавство вместо сила. По време на Галактическата гражданска война туилеките са неутрални.

Няколко туилеки оставили името си в галактическата история. Един от тях е рицарят джедай Тот Донеета. Други известни личности са могъщата рицарка джедай Аайла Секура, Биб Фортуна (дворцовия управител на Джаба Хътянина), Тол Свиврон (един от конструкторите на Звездата на смъртта) и танцьорката Ула.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.