RSS

Пясъчни хора

Кратки данни: Пясъчните хора са местни жители на планетата Татуин. Те са номади. Пясъчните хора са агресивни. Заради това информацията, която има за тях е непълна и противоречива. Според една теория пясъчните хора са потомци на горфасите. Горфасите изградили много пещери в каньоните на Татуин. Когато колонистите дошли те прекъснали водоизточниците на горфасите. Вследствие на това цивилизацията на горфасите загинала. От уседнал народ горфасите станали номади. Пясъчните хора обикалят из пясъците на планетата. Пясъчните хора носят маски. Маските скриват и защитават техните лица. Пясъчните хора честно нападат фермерите и джавасите. Пясъчните хора имат примитивни оръжия, пръчки и пушки. Пръчките са с метални остриета. Пясъчните хора използват банти, за да се придвижват. Пясъчните хора пътуват един след друг. По този начин те прикриват броя си.

Основни сведения: Пясъчните хора са сред най-опасните същества на Татуин. Едни от първите колонисти построили селище и го нарекли Форт Тускен. Селището се намирало северозападно от Мос Айсли. Колонистите не знаели, че селището се намира в свещена земя за пясъчните хора. Пясъчните хора атакували и унищожили селището. Оттогава между колонистите и пясъчните хора съществуват враждебни отношения.

Пясъчните хора носят дрехи, роби, очила и маски. Те защитават пясъчните хора от пясъка. Известно е, че мъжете сред пясъчните хора са агресивни.  Мъжете и жените сред пясъчните хора могат да се различат по облеклото. Жените имат повече украса по маските и дрехите си. Жените се грижат за лагера, а мъжете ловуват и воюват. Децата на пясъчните хора имат качулки, роби и наметала. Тези дрехи напълно скриват пола на детето и не може да се разбере дали то е момче или момиче.

Всяко племе записва пола на детето когато се роди. Браковете между пясъчните хора се уреждат от главите на двете семейства. По време на брачната церемония мъжът и жената смесват кръвта си. В сместа се сипва и кръвта на техните банти. След това двамата младоженци отиват до своята палатка. Тогава мъжът и жената виждат лицата си за пръв път. Само в палатката и само мъж и жена от пясъчните хора могат да гледат лицата си. Иначе ако един пясъчен човек види лицето на друг пясъчен човек двамата водят дуел. Дуелът трае докато единият от двамата умре.

Пясъчните хора имат и други ритуали. Пясъчните хора много уважават племенния разказвач. Те нямат писменост. Разказвачът помни историята на племето. Той я разказва на цялото племе. Разказвачът трябва да разказва всичко точно. Ако той сбърка дори една дума пясъчните хора считат това за богохулство. Богохулството е престъпление, което се наказва със смърт. Ако разказвачът сбърка племето го убива и избира нов разказвач.

Един юноша от пясъчните хора, за да стане мъж трябва да премине през изпитание. Изпитанието обикновено е убийство на краатски дракон или нападение над ферма за влага. За да преминат изпитанието юношите се събират в група. Когато те преминат изпитанието стават мъже.

Едно семейство на пясъчните хора има от двадесет до тридесет члена. Много семейства живеят в пустите земи. Там те изчакват да премине сезона на опасните пясъчни бури. След като сезона премине пясъчните хора отиват в пясъците на планетата.

Връзката между пясъчните хора и бантите е уникална. Всеки пясъчен човек създава специфична връзка със своята банта. За да стане това бантата се сближава с пясъчния човек още когато е малка. Пясъчния човек се грижи и обучава своята банта докато тя порасне. През това време между тях се развива дълбока и емоционална връзка. Тази връзка е толкова голяма, че ако пясъчния човек умре неговата банта освирепява от мъка. Тогава пясъчните хора оставят тази банта в пустинята. Там бантата трябва да оцелее сама.

Ако неговата банта е убита пясъчния човек се скита в пустинята, за да се помири с духа на своята загинала банта. Ако пясъчния човек успешно се помири с духа на бантата той трябва да си намери друга банта. Ако пясъчния човек не успее да се помири с духа на бантата си то пясъчния човек умира в пустинята.

Пясъчните хора предприемат внезапни нападения. Най-често пясъчните хора нападат джавасите и фермите за влага. Освен това пясъчните хора нападат кервани или отделни индивиди, които преминават през пустинята. Понякога пясъчните хора атакуват и малките селища. Известно е, че пясъчните хора нападнали града Анкърхед. Пясъчните хора ядат растението хуба. Те пазят в тайна източниците си на вода. Пясъчните хора се напиват от вода със захар.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.