RSS

Джаваси

Кратки данни: Джавасите са ниски хуманоиди. Техният роден свят е планетата Татуин. Джавасите обикалят из пясъците на Татуин и ограбват катастрофирали космически кораби, събират дроиди и други машинарии. Джавасите имат оръжия, с които зашеметяват дроидите. Джавасите имат дълги кафяви роби с големи качулки. Под робите и качулките се виждат само светещите жълти очи на джавасите. Джавасите обикновено пътуват с големи дюноходи. Джавасите говорят помежду си с едва разбираемо ломотене. Джавасите продават дроиди и други машинарии на фермерите. Всяка година всички кланове на джавасите се събират в Морето от дюни. Там те разменят стоки и си разказват истории.

Основни сведения: Джавасите са местни жители на Татуин. Те са високи около метър. За да се защитят от двете слънца (който обикалят около планетата) джавасите носят груби роби с качулки. Робите са направени от ръчно тъкан плат. За да се защитят от пясъчните хора и краатските дракони, джавасите се придвижват с огромни дюноходи.

Обикновено край лицето на джаваса има облак от насекоми. Насекомите са привлечени от миризмата на джаваса. Джавасите имат специфична миризма. Тя е комбинирана от лошата хигиена и дрехите на джавасите. Според изследователите миризмата на джаваса дава информация за клана, родословието, здравето, емоциите и дори това какво е последното ядене, което джаваса е ял.

Джавасите виждат през нощта и имат силна имунна система. Освен това джавасите имат ефективна храносмилателна система. Благодарение на нея джавасите могат да изкарат дълго време без храна.

Джавасите се занимават със събирачество. Те събират машинарии, дроиди и боклуци от пясъците на Татуин. Пясъците на планетата са пълни с останки от хиляди катастрофирали космически кораби. С част от тези останки джавасите направили своите дюноходи. След това с дюноходите джавасите започнали да събират повече машинарии, дроиди и останки от космически кораби

Джавасите са разделени на кланове. Кланът има определен район, в който живее. Половината от клана седи в селището. Селището където живеят джавасите е оградено с крепостни стени. Стените защитават селището от атаките на пясъчни хора или краатски дракони. Другата половина от клана обикаля с дюнохода, за да събира. Всеки дюноход побира до триста членове на един клан. В дюнохода има дроиди и други машинарии.

Всеки клан си има лидер. Лидерите на клановете са само мъже. Няколко жени джаваси са станали шамани. Ако една жена се разболее по време на боледуването тя може да получи халюцинации и видения. Ако получи видения и оздравее жената става шаман. Веднъж годишно клановете се събират. Тогава се събират и много дюноходи. На тези сбирки се извършват размени и се разказват спомени. Освен това се сключват и бракове. Браковете между джавасите се уреждат от лидерите на клановете.

Джавасите сбират, поправят и продават дроиди и машинарии. Джавасите ядат растението хуба. Те говорят на неразбираем език. Само един джавас може да разбере друг джавас.

Джавасите много държат на семейните връзки. Родовете и роднините са внимателно проучени и описани. Въпреки това има джаваси, които са се откъснали от своите кланове. Тези джаваси могат да бъдат видени в Мос Айсли. Няколко джаваси има и в охраната на Джаба Хътянина.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.