RSS

Гунгани

Гунганите са местните жители на планетата Набу. Те дишат еднакво добре във въздуха и във водата. Гунганите са хуманоиди. Те са изключително гъвкави. Причината за това е, че скелета на гунганите е от хрущяли, а не от кости. Така гунганите са по-устойчиви на физически удари. Гунганите имат дълги уши. Ушите помагат на расата да плува по-добре. Гунгана има големи ноздри. Те също помагат в плуването под вода. Гунганите имат по четири пръста на едната ръка и по три пръста на един крак. Гунганите имат дълги лица. Гунгана е с дълъг език. Гунганите имат големи и тъпи зъби. Има два вида гунгани. Видът Отола е с дълги уши. Гунганите от този вид са по-високи на ръст. Гунганите от вида Анкура са по-ниски, със зелена кожа и очи с дебели клепачи. Дългото лице на гунгана му помага да си намира храна. Той рови с муцуната си и изважда корени на растения. С дългия си език гунгана лови най-различни насекоми. Зъбите на гунгана са тъпи, но въпреки това със зъбите си той яде мекотели.

Няма голяма физическа разлика между мъжкия и женския гунган. Женския гунган често връзва ушите си назад. Гунганите се излюпват от яйца. Гунганите се появяват като попови лъжички. След месец гунганите вече имат крайници и могат да ходят по земята.

Гунганите имат уникална технология. Те притежават постройки и превозни средства. Сградите на гунганите са много красиви. Енергията на гунганите идва от загадъчно синьо бяло енергийно „лепкаво вещество”. Енергията създава големи балони от въздух. Вътре в тези балони живеят гунганите. Така са създадени подводните градове на гунганите. Енергията се използва за транспортните средства и за осветление на подводните градове. Това „лепкаво вещество” се намира в океаните на Набу. То се използва и в оръжията на гунганите.

Гунганите създали по-малки и по-големи генератори на енергиен щит. По-малките генератори захранват личния щит на гунгана. Щитът пази гунгана от бластерен и лазерен огън. По-големите генератори покриват големи области с енергиен щит. Енергийният щит също предпазва от лазерен и бластерен огън.

Въпреки технологичното си развитие гунганите използват животни за транспорт и за пренос на товари. Най-често използваното животно за транспорт е каадуто. Освен него се използва фалумпасета (друго животно). За носене и теглене на много тежки товари гунганите използват животното фамбаа.

Гунганите имат голяма армия. Армията има енергийни сфери (пълни с „лепкаво вещество”). Има и по-големи енергийни сфери. Тях гунганите изстрелват с помощта на катапулти. Сферите се съхраняват в кошове или колесници.

Гунганите не поддържат добри отношения с хората. Хората живеят на повърхността на Набу. Те мислят, че гунганите са примитивни. Гунганите избягват всякакъв контакт с хората. Въпреки студените отношения двете раси никога не водили война помежду си.

В 13г. пр.Имп. лидер на гунганите е Бос Нас. Тогава дроидите на Търговската Федерация нахлули на Набу. Бос останал неутрален. Нас смята, че изолацията на гунганите ще е достатъчна защита от нашествениците. Бос обаче сгрешил. Армия на Търговската Федерация нахлула в териториите на гунганите. Гунганите били принудени да напуснат Ото Гунга (столица на гунганите). Гунганите се скрили в своето свещено място. Там кралица Амидала (владетелка на Набу) помолила Нас за помощ. Бос се съгласил.

Така гунганите се съюзили с хората, за да прогонят нашествениците. Армията на гунганите се изправила срещу армия от дроиди на Търговската Федерация. Започнала голяма битка. По време на битката загинали много гунгани. Все пак обединените сили на хората и гунганите удържали победа. Контролният кораб (който контролира дроидите) е унищожен и армията от дроиди спряла да функционира.

На фестивала по случай победата Бос Нас застанал до кралица Амидала. Бос обявил мир на Набу. Хората и гунганите забравили различията си. Те започнали да контактуват помежду си и да си сътрудничат. Бос се изправил пред голям проблем. Това е пренаселването на Ото Гунга и другите подводни градове. С помощта на хората част от гунганите колонизирали Охма Д’ун (една от луните на Набу).

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.