RSS

Бога

Бога е името на гущер без крила. Такива гущери живеят на планетата Утапау. Гущерите са студенокръвни. Те обаче са свикнали с климата на Утапау. През деня гущерите са активни. През нощта те са бавни. Тогава новоизлюпените гущери и яйцата на гущерите са атакувани от хищници. За защита възрастните гущери правят кръг около мястото където новите спят.

Гущерите имат здрава кожа и са отлични плувци. Те издържат на влага и слънце. Женските гущери имат гребен. Гребенът започва от главата и свършва в края на опашката. При някои гущери гребенът е омекнал и се е превърнал в пера. Бога вместо гребен има пера.

Гущерите достигат до височина четири метра. Те имат синя или зелена кожа. Гущерът има мощни крайници с пет пръста. Опашката му е дълга и служи за равновесие. Гущерите се хранят с мъхове и корени.

Утайците (едната раса живееща на Утапау) в праисторически времена опитомили част от гущерите. Това донесло голяма промяна в живота и културата на утайците. С помощта на гущерите утайците се изкачили по-нависоко. Утайците постепенно се изкачвали все по-нагоре докато установили контакт с пауанците (другата раса живееща на Утапау). Двете раси установили мир и сътрудничество помежду си.

По време на Войните на клонингите генерал Гривиъс (киборгът командващ сепаратистките армии) изградил база на Утапау. Силите на Старата република разбрали за нея. Джедаят Оби-Уан Кеноби и войска от клонинги извършили десант на планетата. Малко след като кацнал на Утапау, Кеноби си харесал гущера Бога. Джедаят започнал да язди гущера. Бога се придвижва безшумно. Благодарение на тази безшумност Кеноби успял да стигне до Гривиъс. Когато генералът избягал Оби-Уан повикал Бога. Гущерът дошъл и Кеноби започнал да гони Гривиъс. Бога е доста бърза и джедая настигнал генерала.

Когато е издадена заповед шестдесет и шест (идентифицираща джедаите като предатели) клонингите открили огън по Оби-Уан. Изстрел от лазерно оръдие улучил Бога. Изстрелът изпратил гущера и Кеноби в една дълбока падина. Двамата паднали в езеро. Оби-Уан оцелял, а Бога загинала.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.