RSS

Старата република

Старата република е създадена в 24 982г. пр.Имп. Тогава се появили и джедаите. Джедаите се обединили в орден. Джедайският орден станал защитник на Старата република. Първоначално тя е съюз от няколко планети, които се обединили в центъра на Галактиката. Тогава е подписана и Галактическата конституция (конституцията на Старата република). Старата република е демократична държава. Тя просъществувала хиляди години. Старата република с подкрепата на джедайския орден защитавала справедливостта и мира. Науката и културата в Старата република процъфтяват. Милиарди същества се възползвали от тях.

Най-важната институция в Старата република е сената. Сенатът е органа, който управлява Старата република. Сенаторите избирали канцлера. Канцлерът е лидер на Старата република. Той обаче не може да предприеме никакво действие без одобрението на сената.

Сенаторите са избирани да представляват различните планети влизащи в състава на Старата република. Има сенатори, които представляват цели сектори от Старата република. Сенатът заседава в голяма сграда. Сградата има диаметър над два километра. Отвън сградата е украсена със скулптури. Тези скулптури са от световете, които създали Старата република. Отвътре сградата е боядисана в светло лилав цвят. Всеки сенатор има офис и помещения за екипа си.

Залата където заседават сенаторите е огромна ротонда. Всеки сенатор има собствена платформа. Платформите са разположени стъпаловидно. Те могат да летят. Когато някой сенатор реши да се изкаже неговата платформа отива до центъра на залата. Така сенаторът може да бъде видян от всички.

Старата република започва да се разширява, благодарение на откриването и развитието на хиперпространственото пътуване. В тези ранни години Старата република преодоляла няколко кризи. Това са Стогодишната тъмнина, Бунтът на дроидите и катаклизма на Вултар. Най-голямата криза безспорно бил Големия разкол (5182г. пр.Имп.). Тогава голяма група джедаи преминали към тъмната страна на Силата.

Джедаите, които преминали на тъмната страна на Силата били изгонени от Старата република. Известно време те скитали из Галактиката, но когато открили хуманоидни същества, познати като сити, скитането им престанало. Преминалите на тъмната страна на Силата джедаи били посрещнати от примитивните сити като богове. Така тези джедаи без проблем поробили ситите и влезли в историята с името Господари на Сит (ситски лордове). През следващите десетилетия от планетата Корибан Ситската империя (държавата на преминалите на тъмната страна на Силата джедаи) се разширява и процъфтява.

В 4972г. пр.Имп. Черният господар на Сит Нага Садоу (водач на Ситската империя) и неговите войски нападнали територията на Старата република. С това нападение се сложило началото на Голямата хиперпространствена война. Много планети били опустошени по време на бойните действия. Все пак джедаите, силите на императрица Тета и флотата на Старата република разгромили войските на Ситската империя.

В 3972г. пр.Имп. избухнала Ситската война. Джедайският орден и силите на Старата република разгромили армиите на Черния господар на Сит Екзар Кун. След края на Ситската война избухнали Мандалорианските войни. Тогава мандалорианците нападнали Старата република. Джедаите и силите на Старата република се справили и с тази заплаха. След това Старата република се изправила срещу силите на ситските лордове Дарт Реван и Дарт Малак. Джедайският орден, войската и флотата на Старата република успели да спрат армиите на ситските лордове.

Малко по-късно бил последният голям конфликт между ситите и силите на Старата република и джедаите. На планетата Руусан се провела голяма битка. В тази битка джедаите и силите на Старата република победили. След победата на Руусан джедаите помислили, че са унищожили ситския орден. Наистина ситите изчезнали за хилядолетия, но орденът им не е унищожен. Ситите заложили на потайността и не предизвиквали открито джедайския орден и Старата република. Над три хиляди години Старата република се развивала в мир и благоденствие.

Постепенно територията на Старата република обхванала цялата Галактика. Около 82г. пр.Имп. в Старата република се появила корупция. Бюрокрацията станала огромна и неефективна. Нараснала апатията и социалната несправедливост. Сенаторите започнали да гледат личните си интереси, а не общото благо. Големите корпорации създали огромни частни армии от дроиди.

В 13г. пр.Имп. добил популярност амбициозния сенатор Палпатин. Той е представител на планетата Набу. В 13г. пр.Имп. корабите на Търговската Федерация блокирали Набу. След това войските на Търговската Федерация нападнали и окупирали планетата. Кралица Амидала (владетелка на Набу) поискала сената на Старата република веднага да помогне на нейния свят. За съжаление бюрократичните процедури не дали възможност на канцлера Валорум (лидер на Старата република) да действа. Виждайки неефективността на управлението Амидала поискала вот на недоверие на канцлера. Веднага се провело гласуване и за канцлер е избран Палпатин.

Той обещал, че ще се справи с корупцията и бюрокрацията. Палпатин казал, че ще донесе ред и справедливост в Старата република. Въпреки тези обещания бюрокрацията, корупцията и хаоса в Старата република се засилили. В 5г. пр.Имп. избухнало движението на сепаратистите. Сепаратистите искат да отцепят много планети от Старата република. Това движение е ръководено от граф Дуку.

Почти всички започват да се страхуват, че може да се стигне до война, която да обхване цялата Галактика. Палпатин обаче се надява, че чрез споразумение ще може да разреши противоречията със сепаратистите. Отцепниците обаче не се съгласяват на преговори. Те тайно подготвят армия, съставена от дроиди, за да завладеят Старата република.

Изправен пред тази нова заплаха сенатът взел решение за създаване на армия на Старата република. Оказало се, че вече има готова армия от клонинги. Тази войска е направена за Старата република. Сенаторите, които са лоялни на Палпатин гласували извънредни пълномощия на канцлера. Палпатин приел новите си пълномощия като обещал, че ще върне абсолютната власт на сената след края на кризата.

Кризата обаче не могла да се реши по мирен начин. Избухнала война между сепаратистите и Старата република. Конфликтът останал в историята с името Войните на клонингите.

Мандатът на Палпатин като канцлер свършил. Кризата със сепаратистите обаче позволила на Палпатин да запази поста си. В името на сигурността народите и сената се отказали от правата и свободата си. Сенатът не можел да се справи с управлението на войските по време на Войните на клонингите. Това позволило на Палпатин да получи нови правомощия. Канцлерът променил конституцията и опростил бюрократичните процедури. Много хора мислят, че под напътствията на Палпатин враговете ще бъдат разгромени, а Старата република спасена.

Джедайския съвет с тревога следи тези промени. Джедаите са инструмент на сената и хората. Джедайския орден не могъл да приеме директния контрол на Палпатин. Някои сенатори също започнали да недоволстват. Канцлерът знаел за делегацията от недоволни сенатори. Той решил да се справи с тях по-късно.

Докато продължават Войните на клонингите, Палпатин се съсредоточил върху джедая Анакин Скайуокър. Всъщност никой от джедаите не знае, че канцлера е Черния господар на Сит Дарт Сидиъс. Сидиъс успял да привлече Анакин на тъмната страна на Силата. Палпатин дал на Скайуокър името Дарт Вейдър. След това Сидиъс наредил на Вейдър да отиде и да избие всички джедаи в джедайския храм на планетата Корускант (столица на Старата република). После Палпатин се свързал с клонингите. Армията от клонинги всъщност не е на Старата република, а на Сидиъс. Палпатин издал заповед шестдесет и шест. Според тази заповед джедаите са предатели. Клонингите открили огън по джедаите. Така джедайският орден е унищожен. Въпреки разгрома някои джедаи оцелели.

На следващия ден канцлерът свикал извънредна сесия на сенатa. Пред сенаторите Палпатин обяснил, че се измъкнал от джедайския бунт. Канцлерът казал, че макар и обезобразен волята му е по-силна от всякога. Палпатин обявил промяна на управлението. Той се провъзгласил за император и прокламирал създаването на Галактическата империя. От страна на сенаторите последвали гръмки аплодисменти. Така е унищожена Старата република.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.