RSS

Бунтовническия съюз

Кратки данни: Бунтовническият съюз е обединение от храбри бунтовници, които се противопоставили на тиранията на император Палпатин. Съюзът на бунтовниците се бори за възстановяване на свободата в Галактиката. Официалното име на Бунтовническият съюз е Съюз за възстановяване на Републиката. Съюзът на бунтовниците е създаден от сенаторите Бейл Органа, Мон Мотма и Гарм Бел Иблис. Постепенно към Бунтовническия съюз се присъединили планети и цели звездни системи. След битката на Ендор, Съюзът на бунтовниците се трансформирал в Новата република.

Основни сведения: Веднага след обявяването на Галактическата империя се появили бунтовниците. Те са разпръснати в хиляди малки групи. Въпреки това бунтовниците решили да се борят срещу тиранията на император Палпатин.  В началото бунтовниците били малобройни и слаби. Те извършвали своята дейност в пълна тайна. Началото на обединяването на бунтовническите групи започнало в къщата Кантам. Там Бейл Органа и Мон Мотма дискутират бъдещето развитие на бунта. Органа снабдявал бунтовниците с пари, оборудване и информация. След клането на планетата Горман, Бейл и Мон ускорили процеса на обединяване на бунтовниците. Император Палпатин решил да арестува Мон Мотма. Бейл предупредил Мон. Мотма минала в нелегалност. Гарм Бел Иблис също е преследван от имперските сили. Органа помогнал и на него. Накрая Бейл, Гарм и Мон се събрали и подписали Корелианскиа договор. Това формално сложило началото на Бунтовническия съюз. Корелианскиа договор определил структурата на Бунтовническия съюз. Според договора трите основни бунтовнически групи се заклели да образуват Съюза на бунтовниците. Щом Бунтовническия съюз укрепнал Мон написала декларация на бунта. Този документ е адресиран до императора. В декларацията бунтовниците подвеждат Палпатин под отговорност за много престъпления. Документа служи като имперска пропаганда, че бунтовниците са терористи. Като резултат от декларацията много планети решили да се присъединят към Бунтовническия съюз.

Мон Мотма била избрана за върховен лидер на бунта. Тя управлява с помощта на бунтовнически съвет. В съвета влезли Бейл Органа и Гарм Бел Иблис. На всеки две години обаче има гласуване за това кой да бъде върховен лидер на Бунтовническия съюз. Бунтовниците винаги избират Мотма да бъде върховен лидер.

Освен това всеки бунтовнически командир има свобода на действие. Това означава, че отделният командир извършва бунтовническа дейност в своя район без да се допитва до върховното ръководство. Мон и бунтовническия съвет се занимават с вербуване, обучение, изграждане на комуникации между отделните бунтовнически групи и разузнаване.

В Бунтовническия съюз има гражданско и военно управление. Гражданското управление се занимава с доставките, транспорта и дипломацията. Военното управление упражнява контрол върху бунтовническата флота и бунтовническите сухопътни войски. Мотма координира действията и контролира гражданското и военното управление. Трябва да се отбележи, че Мон повече се концентрира върху гражданското управление. Военното управление Мотма оставя повече в ръцете на бунтовническите военачалници.

Имперските сили започнали да действат по активно срещу бунтовниците. Към Съюза на бунтовниците обаче продължили да се стичат хиляди бунтовници. Така в Бунтовническия съюз се събрали стотици пилоти, техници, войници и офицери, който искат да унищожат Империята. След разрушаването на планетата Алдераан, Бейл Органа загинал, а Гарм Бел Иблис и Мон Мотма се разделили. Въпреки това бунтът продължил да се разраства. Бунтовниците имат Х-уинги и У-уинги. С тези изтребители те се борят срещу имперските изтребители.

Първата главна база на Бунтовническия съюз била в системата Чрелис. След това бунтовниците непрекъснато местели главната си база. По време на Галактическата гражданска война главната база на Бунтовническия съюз била на Дантуин, Явин IV, Тила, Хот, Голрат и Арбра.

Първата голяма битка между имперските и бунтовническите сили станала при Явин (18г.). Там бунтовниците разрушили Звездата на смъртта (бронирана бойна станция, която може да унищожи планета с един изстрел). След това обаче имперските сили унищожили бунтовническата база на Явин IV. Бунтовниците построили нова база на планетата Хот. Това е базата „Ехо”. Имперска сонда открила база „Ехо”.

Вследствие на това имперските сили нападнали Хот (21г.). Това е втората голяма битка между бунтовниците и имперската армия. В битката имперските сили победили. Загинали много бунтовнически пилоти и войници. Заради тяхната саможертва водачите на бунта успели да избягат. Империята обаче унищожила бунтовническата база „Ехо”.

Когато монкаламарианците се присъединили към бунта те довели флота от големи бойни кораби. Третата голяма битка между имперските сили и бунтовниците била на луната Ендор (22г.). Там бунтовническата флота атакувала втората Звезда на смъртта. Монкаламарианските крайцери също участвали в битката. С помощта на еуоките и блестящата тактика на генерал Ландо Калризиян бунтовниците разрушили бойната станция. Месец след това Бунтовническият съюз престанал да съществува. На негово място се появила Новата република.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.