RSS

Търговската Федерация

Търговската Федерация е създадена около 332г. пр.Имп. Тя е консорциум от търговци и превозвачи. Корабите на Търговската Федерация превозват стоки в цялата Галактика. Начело на Търговската Федерация са неймодианците. Тя се управлява от управителен съвет. С течение на времето Търговската Федерация станала толкова могъща, че има представител в сената на Старата република. Търговската Федерация извоювала правото да има въоръжени кораби. Причината за това искане са пиратските нападения.

Неймодианецът Нют Гънрей избил всички членове на управителния съвет. Нют се провъзгласил за вицекрал и станал едноличен господар на Търговската Федерация. Негов помощник станал Рюн Хаако. Двамата засилили мощта на Търговската Федерация. По заповед на Гънрей започнало масово производство на бойни дроиди. Бойните дроиди са основната армия на Търговската Федерация.

В 13г. пр.Имп. Старата република наложила данъци върху далечните търговски пътища. В отговор кораби на Търговската Федерация блокирали планетата Набу. Действията на Търговската Федерация предизвикали големи дискусии в сената на Старата република. Канцлерът Валорум (лидер на Старата република) изпратил двама джедаи, за да преговарят с неймодианците. Джедаите отишли, но до преговори не се стигнало. Вместо това войските на Търговската Федерация нападнали планетата Набу. Всички са учудени от това нападение. Никой не очаквал, че страхливите неймодианци ще се решат на такива смели действия. Всъщност никой не знае, че Търговската Федерация е само пионка в една голяма игра.

Много преди това Нют и Рюн се съюзили със ситския лорд Дарт Сидиъс. Сидиъс използва техният страх и станал истинският ръководител на Търговската Федерация. Именно Сидиъс наредил на Гънрей да нападне Набу. Дроидите на Търговската Федерация без проблем окупирали градовете на планетата. Кралица Падме Амидала (владетелка на Набу) обаче успяла да избяга.

Нют, Рюн и дори Сидиъс не успели да предвидят решителните действия на Амидала. След като не успяла да получи помощ от канцлера Валорум кралицата се върнала на Набу. Там Падме се съюзила с гунганите. Армията на гунганите и силите на Амидала победили дроидите на Търговската Федерация. Хаако и Гънрей били арестувани. Двамата обаче запазили в тайна съществуването на Сидиъс.

Могъществото на Търговската Федерация е огромно. Тя преживяла този скандален провал. След битката на Набу, Нют и Рюн решили да си отмъстят на Старата република и джедаите. В 10г. пр.Имп. Старата република забранила производството на бойни дроиди. Търговската Федерация не се съобразила с тази забрана. Гънрей продължил да бъде шеф на Търговската Федерация.

Дарт Сидиъс продължава да подкрепя Нют. Освен от него Гънрей получил помощ и от граф Дуку (ученик на Сидиъс). Графът създал сепаратисткото движение. Дуку поканил шефовете на най-големите корпорации да се присъединят към него. Срещата се провела на планетата Джионозис. Гънрей казал, че ще се присъедини към Дуку ако графът убие Падме. Амидала обаче успяла да избегне няколко опита за убийство. Въпреки този провал Нют се присъединил към сепаратисткото движение. Така Търговската Федерация, Комерческата гилдия, Техно съюза, Корпоративния алианс и Банкерския клан създали Конфедерацията на Независимите Системи. Това станало официалното име на сепаратистите. Бойните дроиди на Търговската Федерация участвали в битката на Джионозис (първата битка от Войните на клонингите).

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.