RSS

Джедайски орден

Кратки данни: Джедаите са благородни войни. Те използват Силата, за да защитават Галактиката от злото. Джедаите се появили тогава когато се създала Старата република. Джедайският орден е символ на надежда и просвета. Джедаите искат да решат всички конфликти по мирен начин. Когато това е невъзможно джедаите без колебание използват техните бойни умения със светлинния меч. Хилядолетия наред хиляди поколения джедаи защитавали Старата република. В края на Старата република джедайският орден е унищожен от Палпатин и Дарт Вейдър.

Основни сведения: Първите джедаи се появили в 24 982г. пр.Имп. Те се обединили в орден, за да защитават Старата република.  Хиляди поколения джедайският орден е най-голямата сила в Галактиката. Старата република се развива и разширява, а джедаите се прочули като пазители на мира и справедливостта в Галактиката.

Голяма част от историята на джедайския орден е записана на джедайски холокрони. Холокроните могат да бъдат отворени само от джедай. От холокроните става ясно, че първоначално центъра на джедайския орден е на планетата Осус. Освен това холокроните разказват, че с течение на хилядолетията джедайските правила се развиват и променят. Например около 4000г. пр.Имп. един майстор джедай обучавал няколко ученици. Доказателство за това е майстор джедай Арка Джет. Между учениците на Джет са Улик Кел-Дрома, Кей Кел-Дрома и Тот Донеета. По време на Ситската война (3972г. пр.Имп.) много джедаи преминали на тъмната страна на Силата. Тези преминали на тъмната страна на Силата джедаи се обърнали срещу своите учители. Това накарало джедайския орден да промени правилата на обучение. Джедаите взели решение един майстор или рицар джедай да обучава един ученик.

След Ситската война средището на джедайския орден се преместило на планетата Корускант (столица на Старата република). Там е разположен и внушителният джедайски храм. Мощта на джедаите идва от Силата. Обученият джедай може да използва Силата (енергийно поле, което свързва всичко живо). С помощта на Силата джедая може да премести предмети с ума си, да скача нависоко или да гледа в бъдещето. Освен това джедаите са страхотни бойци с лазерен меч. Джедаите имат голям контрол върху емоциите си. Джедаите са търпеливи, добродетелни и спокойни. Джедаите не изпадат в гняв. Те не изпитват омраза. Джедаите насочват своята енергия към добиване на нови знания и вътрешен мир.

Основните правила на джедаите са следните „За джедая няма чувства, а покой”, „Няма невежество има познание”, „Няма вълнение има спокойствие”, „Няма смърт има сливане със Силата”.

За да станеш джедай трябва да си напълно отдаден на това. Духът ти трябва да е спокоен и да си в мир със себе си. Да се превърнеш в джедай не е лесна задача. Това е голямо изпитание за ума и за тялото. Правилата да станеш джедай се спазват стриктно. Това се отнася най-вече за дисциплината и подтискането на агресията. Двадесет джедаи не могли да следват този път. Те са наречени „загубените двадесет”. Ако един джедай прекъсне обучението си това може да се окаже голям проблем за него и за останалите. Обикновено нетърпеливите ученици преминават към тъмната страна на Силата.

Кандидатите за джедаи се изследват и идентифицират. Те се приемат в редиците на джедайския орден още от бебешка възраст. Един от начините за изследване е взимането на кръв. Тези, които имат голям потенциал в Силата обикновено кръвта им съдържа огромен брой мидихлорини. Тогава започва тяхното обучение за джедаи. Всяка връзка с предишният им живот бива прекъсната. В началото на обучението един майстор джедай обучава групи или кланове от деца. По-късно някой рицар джедай или майстор джедай си взима ученик (падуан) и се създава двойка. Според джедайския кодекс майсторът или рицарят джедай може да има само един ученик. За да стане рицар джедай падуанът трябва да премине през изпитание.

Следващото ниво след рицарят джедай е майстор джедай. Титлата майстор джедай е давана само на тези, които имат големи умения и познания за Силата. Орденът на джедаите се ръководи от джедайски съвет. В съвета на джедаите влизат дванадесет майстори джедаи. Джедаите се обличат в обикновени роби и по време на мисиите си носят различни приспособления. Винаги в тях е светлинният меч (оръжие едновременно елегантно и смъртоносно).

Постоянните врагове на джедаите са ситите. Първоначално ситският орден е съставен от джедаи преминали на тъмната страна на Силата. По-късно ситите издирват създания, които усещат Силата. Ситите се опитват да привлекат към себе си всяко създание, което може да използва Силата. Ситите отхвърлили методите на познание и защита и ги заменили с агресия и жажда за власт. Те черпели силите си от тъмната страна на Силата. Малко след Ситската война джедаите унищожили ситския орден. Хилядолетия наред нямало и следа от ситите.

В 13г. пр.Имп. се появил ситския лорд Дарт Мол. Мол нападнал майстор джедай Куай-Гон Джин. Това разтревожило съвета на джедаите. Джедайският съвет знае, че според ситските закони ситите винаги са двама – господар и ученик. В продължение на десет години обаче не се появили следи от ситски лорд. Междувременно способностите на джедаите да използват Силата отслабнали. В 5г. пр.Имп. се появило сепаратисткото движение и насилието в Галактиката нараснало. Джедаите се опитали да спрат конфликта, но не успели. Много джедаи загинали.

Когато се наложило да се намесят на планетата Джионозис се оказало, че само двеста джедаи могат да отидат и да помогнат. По-голямата част от тях са убити от бойните дроиди на сепаратистката армия. Само намесата на войската на Старата република спасила останалите. С битката на Джионозис започнали Войните на клонингите.

Те са изпитание за джедаите. Джедаите се трансформирали от пазители на мира във военни командири, които служат като генерали в новата армия от клонинги на Старата република. Докато се занимават с битки джедаите не прозрели, че ситите стоят зад Войните на клонингите.

Ситският лорд се криел в сърцето на управлението. Канцлер Палпатин (лидер на Старата република) всъщност е Черния господар на Сит Дарт Сидиъс. Той има пълна власт над войските и издал заповед шестдесет и шест. Това е заповед, която идентифицира джедаите като предатели на Старата република. В цялата Галактика клонингите се обърнали срещу джедаите. Избити са хиляди джедаи. Все пак имало и оцелели от джедаите. Сред оцелелите са Оби-Уан Кеноби и Йода. В същото време на Корускант, Палпатин наредил на новия си ученик Дарт Вейдър да избие джедаите в джедайския храм. Джедайският орден е унищожен. След тези действия е провъзгласена Галактическата империя, а джедайския орден останал само като спомен.

Осемнадесет години по-късно Оби-Уан и Йода започнали да обучават нов джедай. Това е Люк Скайуокър (син на легендарния Анакин Скайуокър). Люк не е обучаван според старите традиции. Той е на осемнадесет години когато за пръв път докоснал лазерен меч. Въпреки това уменията в Силата наследени от баща му били толкова големи, че възрастта нямала значение.

Скайуокър спечелил много победи срещу Империята. Той успял да откъсне Дарт Вейдър от тъмната страна на Силата. Вейдър, който някога бил Анакин Скайуокър убил император Палпатин и сложил край на ситския терор в Галактиката.

В 29г. Люк основал джедайска академия на Явин IV. Обучените в академията джедаи създали новия джедайски орден.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.