RSS

Екзар Кун

Екзар Кун е Черен господар на Сит. Той живял много преди Сидиъс, Мол и Вейдър. Екзар е един от най-могъщите и опасни Черни господари на Сит. Кун сеел разруха и терор в Галактиката. По заповед на Екзар били избити милиони. За да го спрат на джедаите били необходими много усилия. Кун е едно от главните действащи лица по време на Ситската война (3972г. пр.Имп.)

Екзар започва обучението си за джедай под ръководството на майстор джедай Водо-Сиос Баас. Липсата на търпение и гордостта подмамили Кун към тъмната страна на Силата. Той използвал джедайския холокрон на Баас. По този начин Кун разбрал за Черните господари на Сит и по-специално за Фрийдън Над (джедай преминал на тъмната страна на Силата). Искайки да увеличи джедайските си способности Екзар напуснал учителя си. Кун се представил за археолог и отишъл на планетата Ондерон. Там той иска да проучи ситските артефакти останали от времето на Над. Майстор джедай Арка Джет разбрал, че Екзар не е археолог. Джет прогонил Екзар от Ондерон. Кун се ядосал и отишъл на близката луна Дксун. На тази луна той открил гробницата на Фрийдън. Духът на Над завел Екзар до два свитъка, които съдържат големите тайни на ситите. Тези свитъци посочват местоположението на тайната планета Корибан. Планетата е ситски музей. В 3982г. пр.Имп. Кун отишъл на Корибан и посетил храмовете, в които са погребани ситските лордове. Екзар искал да се махне от планетата, но духът на Фрийдън нападнал Кун и го повалил. Над подложил Екзар на изпитание. Тялото му е затрупано от тонове скали и Кун не можел да се обърне към Силата, за да си помогне. Тъмната страна на Силата обаче предложила на Екзар това, което светлата не можела. Кун е обхванат от страх и гняв. С тяхна помощ Екзар се освободил и излекувал. Това обаче променило Кун. Той преминал на тъмната страна на Силата. След това Кун отишъл на Явин IV, където има древни ситски храмове. Фрийдън разказал на Екзар за Черния господар на Сит Нага Садоу и за неговите експерименти на Явин IV. Над казал на Кун, че трябва да завърши работата на Садоу. Само така духът на Фрийдън ще може да се сдобие с ново тяло. На Явин IV, Екзар бил нападнат от масасите.

Масасите отредили на Кун ролята на жертвата в готвеното жертвоприношение. С помощта на тъмната страна на Силата, Екзар победил масасите и ги поробил. Масасите изградили нови храмове по ситски дизайн. Храмовете фокусират огромни енергии на тъмната страна на Силата. Кун продължил експериментите на Садоу. Екзар превърнал част от масасите в смъртоносни създания. С новите си сили Кун унищожил духа на Над. След това Екзар разбрал за Алийма и Сатал Кето. Двамата Кето основали секта позната като Крат. Кун отишъл в системата Императрица Тета (мястото къде действа Крат), за да присъедини сектата към себе си.

Екзар пристигнал когато джедаите нападнали крепостта на Крат. Кун се сблъскал с Алийма Кето и преминалия на тъмната страна на Силата джедай Улик Кел-Дрома. Екзар и Улик започнали дуел с лазерни мечове. Това е битка изпълнена с огромна омраза. Докато се биели ситските амулети, които всеки от тях носи оживели. Ситската енергия от дуелистите събудила амулетите от хилядолетния им сън. Двата амулета прожектирали карта на огромната Ситска империя. Тя показвала границите на Ситската империя отпреди хилядолетия. Един древен ситски дух казал, че и двамата заслужават да използват ситската мощ. Тогава Екзар Кун е обявен за Черен господар на Сит, а Улик станал негов ученик.

Двамата създали съюз, който оставил дълбоки следи в историята на Галактиката. Алийма се присъединила към техния съюз. Тримата решили да унищожат Старата република и джедайския орден. На тяхно място ще се появи могъща Ситска империя. В същото време джедайския съвет заседава на планетата Денеба. Съветът на джедаите решил майстор джедай Баас да се опита да върне Екзар от тъмната страна на Силата. Опитът обаче не успял. Екзар убил Баас. Започнала кървавата Ситска война (3972г. пр.Имп). Тя донесла голямо опустошение и милиони убити.  Кун и Улик привлекли много джедаи към тъмната страна на Силата. Присъединилите се, към тъмната страна на Силата, млади джедаи се обърнали срещу учителите си и ги убили. В сената на Корускант настъпил смут.

Кун създал и ситския светлинен меч с двойно острие (приличащ на светлинна тояга), което увеличило възможностите на оръжието. Неговите последователи възродили древни технологии, с които взривили звездите на Крон Клустар. Войските на Екзар унищожили всички светове в тази звездна система. Вследствие на взрива на Крон Клустар е обгорена повърхността на Осус. Най-накрая Кел-Дрома издал тайната база на Кун. Войската на Старата република и стотици джедаи кацнали на Явин IV, за да заловят Екзар. Той знае, че не може да оцелее след атаката и затова призовал силите на тъмната страна. Кун източил жизнените сили на масасите и затворил духа си в храма, който неговите масаси му построили.

В продължение на около четири хиляди години духът на Екзар чакал. Бунтовническият съюз построил своя база на Явин IV. В 29г. майстор джедай Люк Скайуокър основал джедайска академия на Явин IV. Академията се намира във великия храм (в този храм живее духът на Екзар). Духът на Кун решил да привлече учениците на Люк към тъмната страна на Силата и да възроди господството на ситите. Духът на Екзар привлякъл Кип Дурон (най-силния ученик на Люк). Дурон предизвикал Скайуокър на дуел. С помощта на духът на Кун, Кип използвал светкавици и разделил тялото от духа на Люк. Останалите ученици обаче защитили тялото на Скайуокър. Учениците фокусирали своята воля. Благодарение на нея и на намесата на духовете на майстор джедай Водо-Сиос Баас и  на Скайуокър учениците успели да унищожат духа на Кун. След това духът на Люк се върнал в тялото на Скайуокър. Кип се върнал към светлата страна на Силата.

Tags: , ,

петък, май 21st, 2010 at 23:33 • ГероиRSS 2.0 feed You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.