RSS

Клонинги

Когато за първи път се появили клонингите те са най-добрите войници в Галактиката. Клонингите са много по-добри от бойните дроиди. Ето защо армията на Старата република е от клонинги. Когато избухнал конфликта между сепаратистите и Старата република клонингите са толкова популярни, че сблъсъка получил името Войните на клонингите.

Първите поколения клонинги са отгледани в клониращи лаборатории намиращи се в град Типока Сити на водния и с постоянни бури свят Камино. Клонингите са еднакви по форма, физика, издръжливост и умствен капацитет. В херметическите помещения на тайните лаборатории каминоанците прилагат високото си майсторство в генетичните науки, за да създадат най-добрите армии от клонинги.

Джедаите са изненадани от факта, че войската от клонинги е поръчана от майстор джедай Сайфо Диас в 13г. пр.Имп. Прототипът за генетичния материал е изключително способният ловец на глави Джанго Фет. Използвайки неговия генетичен код, каминоанците внимателно боравели с генетичната структура на Джанго, за да създадат независими клонинги с ускорен растеж.

Ускоряването на растежа е много важно за създаването на клонинги, защото в противен случай ще са нужни две десетилетия, за да може един клонинг да достигне нужната възраст. През десетилетието на отглеждане клонингите са обучавани в бойни тактики и техники. Клонингите притежават известна независимост и градивно мислене, което ги прави много по-добри от дроидите.

За ускорения растеж на клонингите отговаря Ко Сай. Той следи за биохимичните процеси, които протичат във всеки клонинг. Освен това Ко преглежда и психическата стабилност на клонингите. Обикновено на двеста клонинги се появяват седем клонинги, които имат отклонения.

Произведените клонинги са копие на Джанго когато ловецът на глави е бил на двадесет години. Фет дава съвети как да се обучават клонингите на бойни тактики и техники. В този период се появила програмата ARC. Тази програма е създадена, за да се обучават командири на клонинги. Първият командир на клонинги е Алфа. Той обучил други командири на клонинги. Освен това Алфа дал на тези командири имена.

Всеки клонинг има идентификационен номер. Обикновено клонингите казват само последните две цифри от номера си. По време на битка някои клонинги получили прякори. Джедаите дали или позволили на командирите на клонинги да си избират имена. Така се появили клонинговите командири Коди, Бакара, Блай, Нейо, Аппо, Фокс и Грий.

Клонингите са облечени в бели брони, а еднаквите им лица се намират зад теобразни визьори. Първият вариант на бронята на клонингите е съставена от двадесет парчета. Бронята обаче не е удобна когато войникът иска да седне. Затова по-късно е направен втори вариант на бронята. Каминоанците дали идеята за цветовете и детайлите. Рангът на клонингите се отбелязва чрез цветове. Клонингите със зелен цвят са сержанти, със син лейтенанти, с червен капитани, а с жълт командири. Клонингите избрани за тези постове са специално обучени. В края на Войните на клонингите цветовете придобили ново значение. Те са свързани не с ранга, а със специфичните мисии. Така се появили разделения сред самите клонинги. Има морски пехотинци, шок трупери, звездния корпус и атакуващия батальон.

Джанго поискал шлема да бъде с теобразен визьор. Шлемът има предавател, филтър за пречистване на въздуха и специално устройство, което показва идентификационния номер на клонинга. Тези данни се предават на командирите на клонинги. Така командирите на клонинги следят къде са бойците им по време на битка.

Клонингите са обучени да оказват първа медицинска помощ. Освен това лечението на клонингите е много лесно защото всички клонинги имат една и съща генетична структура.

В 3г. пр.Имп. рицарят джедай Оби-Уан Кеноби открил тайната армия от клонинги на Камино. Съветът на джедаите е изненадан от съществуването на войската и участието на Сайфо Диас. Когато станало ясно, че сепаратистите се готвят за война, клонингите станали нужни, за да се защити Старата република. Канцлер Палпатин получил извънредни пълномощия и първото му действие е да обяви клонингите за армия на Старата република.

На планетата Джионозис (главната база на сепаратистите) започнала първата битка от Войните на клонингите. Клонингите заедно с бронирани машини и въздушна подкрепа атакували сепаратистките сили и се врязали сред редиците на бойните дроиди. Водени от командири джедаи клонингите спечелили победа. По време на кървавият конфликт останал в историята под името Войните на клонингите, клонингите доказали ефективността си на най-различни светове. Джедаите станали техни генерали и ги повели в безбройни битки срещу сепаратистите. Клонингите създали приятелства с джедаите, но за всеки клонинг победата е най-важна както и лоялността към Старата република.

Тъкмо тази преданост използвал Палпатин, който всъщност е ситския лорд Дарт Сидиъс. При създаването на всеки клонинг е сложена специална заповед. Това е заповед шестдесет и шест, която идентифицира джедаите като предатели на Старата република. Сидиъс, който подготвил Войните на клонингите се свързал с командирите на клонинги и издал заповедта.

Клонингите се обърнали срещу джедаите. На световете Като Неймодиа, Салюками, Мигето, Фелуциа, Кашиуук и Утапау клонингите открили огън по нищо не подозиращите джедаи.

Когато голяма част от джедаите са избити военното командване в Старата република попаднало в ръцете на Палпатин. По-късно той прегрупирал и реформирал армията си, за да създаде щурмоваците. Щурмоваците символизират мощта на Галактическата империя.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.