RSS

Бунтовнически пилоти – Свирепия ескадрон

Кратки данни: Свирепият ескадрон е най-известния ескадрон на Бунтовническия съюз. Той се състои от най-талантливите и смели пилоти. Свирепия ескадрон е основан от Люк Скайуокър и Уедж Антилийз след битката при Явин. Ескадронът е създаден като бойна единица без специална цел или определена задача. Въпреки че претърпяват големи загуби в битката на Хот, „Свирепите” показват големи способности и мъжество. Под ръководството на Уедж, Свирепия ескадрон се превръща в символ на сила за Новата република.

Основни сведения: Свирепия ескадрон е наследник на Червения ескадрон (група от Х-уинги събрани за атака срещу първата Звезда на смъртта). Червения ескадрон е съставен от най-добрите пилоти взети от други бойни групи включително и от Еклиптик инвейдърс, Тиерфонските жълти аса и Дантуинския ескадрон. Като резултат в Червения ескадрон попаднали пилоти като Люк Скайуокър, Уедж Антилийз и Джек Поркинз.

След битката при Явин, Червения ескадрон продължил съществуването си въпреки, че единствените оцелели пилоти са Люк и Уедж. Командир Нара поел командването на ескадрона и лично избрал пилотите, които да допълнят Червения ескадрон. Малко преди битката на Хот група от Червения ескадрон е изпратена да ескортира конвой с припаси на Бунтовническия съюз отиващ към база „Ехо”. Групата обаче попада на имперска засада близо до Дера IV. Всички пилоти включително и Нара са убити.

След гибелта на Нара, Люк Скайуокър станал командир на Червения ескадрон и го преименувал на Свирепия ескадрон. В ескадрона се включили Зев Сеника, Дак Релтер, Уес Дженсън и Хоби Кливиън. За жалост по време на многобройните битки голяма част от новите попълнения също загинали. Дженсън и Кливиън обаче оцелели.

Уес Дженсън служел като стрелец на Уедж Антилийз в битката на Хот. Уес е член на Тиерфонските жълти аса обаче решава да се присъедини към Свирепия ескадрон. Той е невероятно добър пилот, но получава награда и за добър стрелец. Когато бунтовниците започват да се подготвят за битката при Явин, Дженсън планирал да пътува с Тиерфонските жълти аса до Явин IV. За нещастие той се разболял от хескенска треска и е заместен от най-добрия си приятел Джек Поркинз. В следващите няколко години Уес се обвинявал за смъртта на Поркинз, но продължава да служи на Бунтовническия съюз. Става член на Свирепия ескадрон участва в битките на Ендор и Бакура и е повишен в лейтенант. Както много други пилоти той обича корелианско тъмно пиво и сабак.

Хоби Кливиън (скептикът на Свирепия ескадрон) е бивш имперски пилот. Той трябвало да служи на кораба „Ранд Еклиптик”. Малко преди разрушаването на Алдераан, Хоби се присъединил към бунта. Заедно с него към Бунтовническия съюз се присъединили Бигз Дарклайтър и няколко други пилоти. Те сформирали група известна с името Еклиптик Инвейдърс. За нещастие по-голямата част от групата участва в битката при Явин където е унищожена. Хоби обаче остава жив, защото по време на битката е разпределен другаде. По късно той се включва в Свирепия ескадрон като свиреп четири и участва в битката на Хот, битката на Ендор и битката при Бакура.

В 21г. (след битката на Хот) Люк, Уедж, Уес, Хоби и другите оцелели се съгласили да останат заедно като Свирепия ескадрон. Люк решил, че ескадрона не трябва да изпълнява определена цел, а да участва там където се налага. По този начин Свирепия ескадрон поема най-опасните мисии.

Скайуокър съзнателно събрал най-добрите пилоти с най-добрите бойци и ги обучил да работят като отделна бойна единица. Когато Люк заминал на Дагоба, за да се обучава за джедай. Уедж Антилийз станал водач на Свирепия ескадрон. Ескадронът е съставен от дванадесет Х-уинги пилотите им и астромеханични дроиди.

След битката на Ендор, Свирепия ескадрон отново е в намален състав. Тогава Уедж Антилийз концентрирал усилията си върху ново изграждане на ескадрона. Стотици обучаващи се пилоти се втурнали към Новата република с надеждата да станат част от Свирепия ескадрон. Въпреки политическия натиск Антилийз избрал най-добрите кандидати. Оценката му се базирала върху резултатите от тестовете и върху това от кой свят е съответния кандидат.

След тренировките проведени на Фолор новият Свиреп ескадрон е изпратен на временна база на Таласеа. По време на пътуването ескадрона е измъкнат от хиперпространството и започва битка с имперските сили. Свирепия ескадрон спечелил битката и доказал ефективността си.

Една от мисиите на ескадрона е спасяването на отвлечени водачи на бунтовниците на Хенсара III. Свирепия ескадрон претърпял загуба когато щурмоваците превзели тяхната база на Таласеа. Имперските сили убили един пилот и шестима души от персонала.

Ескадрона прави невероятен удар като напада имперската база при Владат и я разрушава напълно. Върховния консул, в желанието си да разшири териториите към Корускант, одобрил плана на генерал Лоурин Крефей да нападнат малка имперска база при Борлейас. Информацията донесена от ботанските шпиони обаче се оказала грешна. Вследствие на това двама пилоти от Свирепия ескадрон са убити. След като събрали повече информация ескадрона отива и изпълнява мисията.

Свирепия ескадрон играе главна роля в освобождаването на Корускант, а също така и във войната за бакта. Ескадронът воюва срещу силите на върховния адмирал Траун и посреща много други заплахи за Новата република.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.