RSS

Канонерка АТ-ST (Разузнавателен всъдеход)

Кратки данни: Канонерката АТ-ST е използвана за разузнаване и като помощна войска. Тя участва в повечето конфликти между Империята и Бунтовническия съюз, включително битките на Хот и Ендор. Често определяна като ,,ходещо пиле” АТ-ST има два гъвкави крака. Те позволяват на канонерката да се движи с деветдесет километра в час, по равен терен. Доста подвижната бронирана глава на канонерката е снабдена с леко бластерно оръдие, гранатомет и двойка лазерни оръдия. Цялото това въоръжение се използва за прикриващ огън. АТ-ST служи за разузнаване и патрул. Тя прикрива пехотата и фланговете на АТ-АТ.

Основни сведения: Сравнително леката АТ-ST е неделима част от имперските наземни сили, заради скоростта, маневреността и стрелковата прецизност. Именно тези качества направили АТ-ST смъртоносна за пехотата. Всяка канонерка има пилот и стрелец, които влизат в кабината през малък люк в бронирания модул. Канонерката се използва, за да защитава наземните  войски и да пази фланговете на АТ-АТ. АТ-ST може да използва острите нокти на стъпалата си,  за да пробива барикади, други препятствия и да убива пехотинци.

За нещастие канонерката има няколко недостатъка. Жиробалансиращата система на машината се поврежда лесно и тънките крака се справят трудно с наклонен и пресечен терен. Вражеските войници разбрали за тези недостатъци и открили начин за събаряне на канонерките, използвайки скрити трапове и други капани.

В имперската армия има няколко модела АТ-ST. Един от тях е модела АТ-АР. Тази канонерка е използвана още по времето на Старата република. АТ-АР е подобна на АТ-ST. АТ-АР обаче превозва само един човек. Войникът, който управлява канонерката не е в кабина. АТ-АР частично се използват в отдалечени имперски части. По-добър вариант на АТ-ST е АТ-ST/А. АТ-ST/А може по-отдалече да вижда вражеските позиции.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.