RSS

Нам Кхориос

Нам Кхориос е свят без луни, който се върти около виолетовобяла звезда със същото име. Планетата се намира в сектора Меридиан. На Нам Кхориос няма морета. Повърхността на планетата е пустош покрита от базалт и кварц. Нощите са много студени, защото кристалните планини отразяват слънчевата светлина. В планините се намират платинени или с цвят на слонова кост кристали. Някои изолирани кристали се издигат като колони. Тези колони се наричат тсили. Десетте братовчеда е група от тсили, който образуват кръг. В тази пустош съществуват и малки парчета обработваема земя. Там колонистите сеят реколта.

Около 732г. пр.Имп. династията Грисмат закарала на Нам Кхориос политически затворници. Силите на династията пуснали на планетата насекомо подобни същества известни като дрочове. Дрочовете са носители на смъртоносна чума. Освен това те влизат в плътта, абсорбират се и източват жизнените сили. Дрочовете капитани израстват като ядат други дрочове. Дрочовете капитани достигат размер на котка. Очите им стоят на високи стълбчета.

Династията се надява, че затворниците ще се разболеят и ще умрат. За всеки случай били изградени оръдейни станции, за да е сигурно, че затворниците няма да избягат от планетата. Затворниците и техните пазачи обаче успели да оцелеят.

Новодошлите не били коренното население на планетата. На Нам Кхориос живеят тераните. Те са култисти, които живеят в пещери и каньони. Заселниците показват уважение към тераните и ги смятат за лечители.

Главният град на Нам Кхориос се нарича Хуек Шул. На планетата има разнообразни животински и растителни видове. Антигравитационни топки задържат почвата.

Години наред Нам Кхориос е управляван от Белдориан Хътянина и Сети Ашгад. Дзим (мутирал дроч) поддържа Ашгад жив и млад. На практика Дзим напълно управлява Сети.

Калиста пристигнала на планетата, но била затворена от Белдориан. Тя обаче успяла да избяга. В 31г. Лея Органа Соло (президент на Новата република) се срещнала с Ашгад. Сети иска да установи търговски отношения с Новата република. По заповед на Дзим обаче Ашгад затворил Лея. Дзим иска да пусне смъртоносна чума. Той планирал да извади от строя оръдейните станции и да пусне чумата върху три четвърти от сектора.

Междувременно силите на моф Гетелес (от сектора Антемеридиан) подсилени от уронарски изтребители нахлули в Меридиан. В дъното на всичко стоял Дзим.

Люк Скайуокър дошъл, за да намери Калиста, но Б-уинга му бил свален. Лея обаче успяла да се измъкне от крепостта на Ашгад. Органа се съюзила с Калиста. След това Лея убила Белдориан. Дзим се измъкнал, но бил унищожен заедно с другите дрочове. Сети също загинал. Моф Гетелес бил принуден да се предаде, а Калиста решила да остане на Нам Кхориос.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.